Suomen ensimmäinen nollaenergiatalo Asuntomessuilla

Asuntomessualueelle Tampereen Vuorekseen rakennettu omakotitalo Lantti todistaa, että nollaenergiarakentaminen on jo nyt teknisesti mahdollista Suomessa. Talon kokonaisenergiankulutusta kuvaava E-luku on -1, eli vuositasolla talo tuottaa energiaa hieman enemmän kuin kuluttaa. Pientalotkin voivat tulevaisuudessa olla energiantuottajia tai jopa mikrovoimaloita, jotka tuottavat energiaa paikallisilla uusiutuvilla energianlähteillä.

Lantti-talo on Suomen ensimmäinen nollaenergiapientalo. Talo osoittaa, että nollaenergiarakentamisen tiellä ei ole enää teknisiä esteitä, vaan se on mahdollista jo ihan tavallisille omaa kotia rakentaville perheille, johtaja Jukka Noponen Sitrasta toteaa.

Nollaenergiatalo Lantin selkeän linjakas keittiö.Nollaenergiatalo Lantin selkeän linjakas keittiö.

Energiataloudellinen kehitys kaipaa kannusteita

Lantti-talo on saanut nimensä energiansäästön edullisuudesta. Se kerää kesällä aurinkoenergiaa yli oman tarpeensa ja lainaa talvella vastaavan määrän kaukolämpöä ja sähköä. Energiapihiksi talo on saatu huolellisella suunnittelulla ja toteutuksella; talo on hyvin eristetty, sen lämmitystapa on tehokas ja ilmanvaihto kuluttaa vain vähän sähköä. Lämpöä talo tuottaa aurinkolämpökeräimillä ja sähköä aurinkosähköpaneeleilla. Vielä paremman E-luvun Lantti-talo olisi saanut maalämmöllä, mutta kaukolämpö oli investointina edullisempi.

Sitra uskoo, että nollaenergiarakentaminen tulee yleistymään Suomessa jo ennen vuotta 2021, jolloin koko Euroopan unionin alueella siirrytään direktiivin mukaisesti lähes nollaenergiarakentamiseen. Kehityksen tiellä on kuitenkin vielä monia turhia esteitä, kuten aurinkosähkön syöttämisen hankaluus.

Aurinkoenergiaa hyväksi käyttävä Lantti ulkoapäin.Aurinkoenergiaa hyväksi käyttävä Lantti ulkoapäin.


Aurinkosähkön syöttäminen verkkoon on jo teknisesti mahdollista, mutta sähkön tuottaja ei saa syöttämästään sähköstä vielä itselleen mitään hyötyä. Tampereen sähkölaitos on kuitenkin tehnyt ensimmäisen päänavauksen, kun se alkaa maksaa aurinkosähkön syöttäjälle liittymisestä kertahyvitysmaksun. Tällaisia kannusteita tarvitaan nopeasti lisää. Tarpeellinen kannustin olisi verkkoon syötetyn sähkön hyvittäminen sähkölaskussa, Noponen vaatii.

Ranskalainen parveke lastenhuoneessa.Ranskalainen parveke lastenhuoneessa.
Lantin makuuhuoneen tunnelmaa.Lantin makuuhuoneen tunnelmaa.


Opastava mittausjärjestelmä

Energiatehokkaiden laitteiden ja koneiden sähkön kulutusta tarkkaillaan Lantti-talossa reaaliaikaisesti. Järjestelmä mittaa energian tuoton ja kokonaiskulutuksen laiteryhmittäin kertoen, paljonko energiaa menee esimerkiksi ilmanvaihtoon, kodinkoneisiin, pistesähköön ja valaistukseen. Mittausjärjestelmä myös opastaa käyttäjää, joten sen käyttö ei vaadi insinöörin taitoja. Kulutuksen lisäksi mitataan huonetilojen lämpötilaa, rakenteiden kosteusarvoja sekä ilman liikkumista tuuletustiloissa.


Lantin olohuone, josta on näkymä viherhuoneeseen.Lantin olohuone, josta on näkymä viherhuoneeseen.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA on halunnut olla mukana kehittämishankkeessa luomassa nollaenergiatalolle yhteistyöllä malliratkaisua, jota voidaan kehittää edelleen vaikkapa kohtuuhintaisiksi rivitalo- tai pienkerrostaloratkaisuiksi, kehittämispäällikkö Marianne Matinlassi ARA:sta toteaa.

Lantti-talo on Aalto-yliopiston, ARA:n, TA-Yhtymän sekä Sitran yhteinen kehityshanke. Talo on yksi Asuntomessujen näyttelykohteista Tampereen Vuoreksessa 13.7.-12.8.

Kuvat: Virve Rintasalo / Rakentaja.fi
 
Päivitetty
2.7.2012