Kotimainen luonnonkivi monipuolisesti esillä Loma-asuntomessuilla

Loma-asuntomessualueella Lappeenrannassa luonnonkiven käyttö on yksi keskeisistä alueen yleisilmeen yhtenäisyyttä korostavista elementeistä. Mm. messualueen pääportti on graniittia. Peräti 60 % Suomen rakennuskivituotannosta louhitaan Lappeenrannan Ylämaan alueella, joten kivi on luontainen ja läheltä louhittava materiaali seudun ympäristörakentamisessa.

Myös Etelä-Karjalan Kiviklusteri –hanke on näkyvästi mukana Loma-asuntomessuilla. EAKR-rahoitteisen hankkeen tavoitteena on vahvistaa kivialan yritystoimintaa maakunnassa ja tukea Kiviklusterin kehittymistä yhdeksi Etelä-Karjalan elinkeinoelämän kivijalaksi. Yksistään Ylämaan alueelta louhitaan lähes 200 000 tonnia graniittia, josta pääosa menee vientiin. Myös spektroliitin louhinta on jatkuvasti lisääntynyt.

Lappeenrannan Ylämaan alueella louhitaan peräti 60 % Suomen rakennuskivituotannosta. kuva: Etelä-Karjalan KiviklusteriLappeenrannan Ylämaan alueella louhitaan peräti 60 % Suomen rakennuskivituotannosta. kuva: Etelä-Karjalan Kiviklusteri

Sivukiven uudet käyttömahdollisuudet

Louhinnassa syntyy lisäksi sivukiveä, jonka määrä alueella on tällä hetkellä jo noin 6 miljoonaa kuutiometriä, ja joka kasvaa noin 0,3 miljoonan kuutiometrin vuosivauhdilla. Teollisuuden kannalta louhinnassa syntyvän sivukiven jatkokäyttö on ratkaisematon ongelma. Käyttöön liittyy haasteita sekä kiven käsittelyn että kuljettamisen suhteen.

Projektikoordinaattori Marjut Bragge kertoo sivukiven käytön edistämisen olevan näkyvästi esillä Loma-asuntomessuilla. Sivukivestä on toteutettu mm. kiveyksiä, ja Etelä-Karjalan Kiviklusteri-hankkeen yhteydessä toteutetussa innovaatiokisassa Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijat kehittivät uusia tuoteideoita sivukiven käytön edistämiseksi. Kilpailuun osallistui kansainvälisissä tiimeissä yhteensä 23 opiskelijaa. Kisan voitti Rockin’Blues-joukkueen Pyöräparkki, jollainen tulee 100 % kivestä toteutettuna mallina myös messuvieraiden käyttöön Loma-asuntomessujen portin pieleen.

Innovaatiokisan voittanut Pyöräparkki.Innovaatiokisan voittanut Pyöräparkki.
Pyöräparkki palvelee kesällä myös messuvieraita.Pyöräparkki palvelee kesällä myös messuvieraita.

Alueelle opaskartta luonnonkiven käytöstä

- Messualueelle on tulossa monipuolinen näyttelyosasto luonnonkiven käytöstä piha- ja ympäristörakentamisesta. Tältä Kiviklusterin omalta näyttelyosastolta messuvieraille on jaossa myös opaskartta, josta saa havainnollisen kuvan siitä, miten luonnonkiveä on käytetty messualueen kussakin kohteessa. Loma-asuntomessualueella on pihoissa ja ympäristörakentamisessa käytetty mm. liuskekiveä, graniittia eri muodoissa, sivukiveä sekä uusia innovaatioita, kuten valaisevia penkkejä ja valopollareita, jotka yhdistävät kauniisti kiven ja valon. Lisätietoa erilaisista ratkaisuista on esillä Kiviklusterin osastolla, jolta voi kysellä myös alan toimijoiden yhteystietoja. Mukana osastolla on kaikkiaan 13 kivialan yritystä eri puolilta Suomea, Bragge kertoo.

Kivialan näyttelyosasto tarjoaa mukavaa puuhaa myös lapsille; ohjelmassa on kiven maalaamista sekä aarteenetsintää. Kiven kauneuteen ihastuneet voivat lisäksi ostaa Yrittäjätorilta mukaansa kotimaisia, Ylamaa Mystiquen valmistamia spektroliittikoruja.
Luonnonkiven käyttöä piha- ja ympäristörakentamisessa voidaan merkittävästi lisätä. Tämä on perusteltua myös ekologisen ja kestävän kehityksen kannalta. Loma-asuntomessut Lappeenrannassa vastaavat rakentajien, remontoijien ja sisustajien tarpeeseen löytää kotimaisesta luonnonkivestä rakennettuja piharakentamisen tuotteita sekä alan palveluntarjoajia.

 
Päivitetty
11.6.2012