Taide näkyy vahvasti Asuntomessuilla Tampereella

Tampereen Vuoreksessa 13.7.–12.8. järjestettävillä Asuntomessuilla kävijät voivat tutustua monimuotoiseen taiteeseen sekä yleisillä alueilla että näyttelyasunnoissa.

- Asuntomessuilla esitellään asumista kokonaisuutena, jonka yksi luonnollinen osa on taide. Messualueella taidetta nähdään niin osana messutalojen sisustusta kuin ympäristöäkin. Taidelainaamoa hyödyntäen messuvieraat voivat lisäksi viedä taidetta asuntomessupäivän päätteeksi koteihinsa, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen sanoo.

Sekä messualueella että muualla Vuoreksen uudessa kaupunginosassa taide kytketään alueen toteutukseen mahdollisimman saumattomasti.

Taidetta niin julkisivuissa kuin puistoissakin

- Taidetta integroidaan kaikkeen rakentamiseen. Esimerkiksi talojen julkisivuihin sijoittuvia taideteoksia hankkivat rakennuttajat osana rakennushankkeitaan. Tampereen kaupunki hankkii puolestaan taidetta puistoihin, silloille ja aukioille, Vuoreksen projektijohtaja Pertti Tamminen Tampereen kaupungilta kertoo.

Taidetta sijoitetaan muun muassa messualueen keskellä sijaitsevaan Kirjailijanpuistoon. Puiston aaltoileva perenna-alue rajataan veistosmuurilla, jonka on suunnitellut kuvanveistäjä Pertti Kukkonen. Muurin yläpintaan upotetaan läpikulkupaikkojen ja istuskelualueiden kohdalle tamperelaisten runoilijoiden tekstejä.
Vuoreksen puistokadun laidalle rakennettujen kerrostalojen autokatoksien seiniin sijoittuu Kuusen silmu -teos, jonka kuviot muodostuvat kuusen silmuista otetuista mikroskooppikuvista. Materiaalina käytetään kuusiponttilautaa ja efektimateriaaleina esimerkiksi lasia ja akryylia. Autokatoksiin tulee myös viherkatto. Teosluonnoksen on toteuttanut WSP Finland Oy:n monialainen työryhmä: kuvanveistäjä Marjukka Korhonen, arkkitehti Anri Linden ja muotoilija Simon Örnberg. Avustajana on toiminut Sirkka Sutinen Metlasta.

Messualueen viiteen sähkönjakokaappiin kiinnitetään teippauksina valokuvaaja Juha Suonpään valokuvia Vuoreksen metsistä ajalta ennen rakentamisen alkamista. Uusi esitysfoorumi on käytössä myös Tampereen keskustassa, jossa pariinkymmeneen jakokaappiin on sijoitettu tamperelaisten kuvataiteilijoiden teoksia.

Yhteistyötä Pala taivasta -hankkeen ja Pirkanmaan 5. Triennaalin kanssa

- Asuntomessutapahtuman ajaksi alueelle sijoitetaan lisäksi väliaikaisia taideteoksia. Messukävijöille tarjotaan taidekarttoja, johon on merkitty sekä ympäristöön integroidut että väliaikaiset teokset. Kartassa on myös lisätietoa taideteoksista, messutapahtuman projektipäällikkö Arto Vuorijärvi kertoo.

Tampereen taidemuseon johdolla toteutettava Pala taivasta -kaupunkitaidehanke tuo messualueelle kaksi ihmisen kokoista taidetaloa. Taidetaloja on nähtävillä myös Tampereen ydinkeskustassa. Messualueelle tuleviin taloihin tekevät teoksia taiteilijatyöparit Outi Heiskanen ja Janne Laine sekä Janne Nytorp ja Johanna Lonka. Taidetalot ovat suunnitelleet Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtiopiskelijat ja toteuttaneet Pirkanmaan ammattiopiston Lempäälän toimipisteen opiskelijat.
Asuntomessualueelle toteutetaan Pirkanmaan 5. Triennaalin satelliittinäyttely Taidetta asuinalueella, jossa on esillä kolmen kuvanveistäjän teoksia valmiista tuotannosta. Krister Gråhnin Puskutraktori ja Menetetystä poikuudesta; kaivinkoneteokset ovat kymmenkertaisia suurennoksia perinteisistä puuleluista. Kaisu Koiviston Vaihdokkaat ovat sienen muotoisia, terästangosta tehtyjä teoksia. Anni Laakson Kapseli-teos on yhden ihmisen mittojen mukaan rakennettu liikuteltava asumus.

Messualueen vierelle sijoitetaan puolestaan Triennaalin satelliittitapahtumassa vanerilevylle toteutettuja graffiteja, joiden tekoa on ohjannut läänintaiteilija Tero Karvinen. Messualueelle tulee pidemmäksi aikaa Tampereen kaupungin taidekokoelmaan kuuluva kuvanveistäjä Villu Jaanisoon Kumiankka - Rubberduck -teos, joka on tehty käytetyistä autonrenkaista.

- Myös messualueen portti on itsessään taideteos. Tamperelaisille korkeakouluopiskelijoille suunnatun ideakilpailun portista voitti arkkitehtiylioppilas Milla Vuorisen ehdotus Puusto. Voittajaehdotus rakentuu erikokoisten vanerilevyjen muodostamasta kuusen muotoisesta profiilista, johon on yhdistelty kasvillisuutta, Vuorijärvi sanoo.

Taidetta myös näytteyasunnoissa sekä lainaamossa

Myös itse näyttelyasunnoissa on runsaasti muotoilua ja taidetta. Teoksia on muun muassa kuvataiteilija Eino Vesalaiselta, Merja Saloselta, Jaakko Himaselta ja Aino Keinäseltä sekä muotoilija Päivi Rintaniemeltä ja Panu Turuselta. Osa teoksista on maalattu suoraan seinäpinnoille. Kohteessa 14 korostuu Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen opiskelijoiden uniikit designtekstiilityöt ja käsityöosaaminen.

Messukävijät voivat tehdä omia taidehankintoja Tampereen Taiteilijaseuran Taidelainaamossa ja Modus ry:n designlainaamossa. Lainaamopisteessä on esillä pirkanmaalaisten ammattitaiteilijoiden ja -muotoilijoiden teoksia. Taide- ja designlainaus on teosten vuokraamista asiakkaalle kuukausi kerrallaan. Teoksen voi lunastaa itselleen, jolloin maksetut kuukausierät hyvitetään hinnasta.
 
Päivitetty
7.6.2012