Viikon kysymys: Voiko ikkunan auki pitäminen aiheuttaa kosteusvaurion?

Kysymys:

Voiko liiasta tuulettamisesta (ikkunan aukipitämisestä) tulla kosteusvaurio? Esimerkiksi jos ikkuna on auki syksyllä koko päivän, niin viilenevätkö rakenteet ikkunan ympäriltä niin paljon, että niihin tiivistyy kosteutta ja tulee kosteus- tai homevaurio? Entä voiko liiallisesta ikkunan aukipitämisestä olla rakennukselle muuta haittaa?

Vastaus:

Ikkunan ympärillä rakenteet todella viilenevät sisäpuolella. Kun ikkuna laitetaan kiinni, voi sisäilman kosteus kondensoitua pintoihin. Ilmiö on kuitenkin lyhyt, koska sisäilma lämmittää rakenteet melko nopeasti. Kondensoituneen kosteuden pystyy näkemään, jos sitä syntyy. Kun höyrysulku on kunnossa, syvemmälle ei kosteutta synny. Sisäilma kondensoituu myös ikkunasta ulos mennessään ulkopuolen rakenteisiin. Ilma voi kulkeutua rakenteesta riippuen tuuletusrakoon. Hyvin usein näkee tuuletusikkunan yläpuolella tummaa homekasvustoa. Se on kondenssina aiheuttamaa. Home kasvaa myös talvella, kun ilma on suotuisa. Ikkunan yläpuolella on usein lämpötila selvästi plussan puolella. Tästä syystä suosittelen, että tuuletuksessa käytetään asunnon normaalia ilmanvaihtoa, ja vain pätkittäin pidetään ikkunaa auki.

Lue lisää julkisivuista

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää rakentamisaiheisia kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Lue kysymyksiä ja vastauksia tai esitä uusi kysymys

Keskustelupalsta
 
Julkaistu
4.6.2012