Sokkelin remontointi on helppoa

Sokkeli on tärkeä osa rakennuksen julkisivupintaa. Näkyvät sokkelivauriot ovat yleensä kosteuden aiheuttamia pinnoitteen irtoamisia. Sokkelista kosteuden vaikutuksesta irtoilevaa maalia ei pidä korvata esimerkiksi tiiviillä maalilla tai muulla pinnoitteella, koska tämän seurauksena kosteus nousee korkeammalle rakenteeseen. Ennen uuden pinnoitteen asentamista sokkeli puhdistetaan irtoilevasta maalista betonipuhtaaksi.


Vanhan sokkelin uudeksi pinnoitteeksi sopii erinomaisesti Steni-sokkelilevy. Steni-sokkelilevyjen pinta on murskattua luonnonkiveä. Luonnolliset värisävyt sopivat hyvin muiden värien ja pintamateriaalien kanssa. Levyt asennetaan tuulettuvana julkisivuna, jolloin perusmuuri pysyy kuivana ja pakkashalkeamat sekä homeenmuodostus vähenevät. Myös perusmuurin lämmöneristys paranee.

Lisätietoa Steni sokkelilevyistä

Steni sokkelilevyt kestävät

Steni-levyissä kivet ovat levyn valmistusvaiheessa massaan upotettuja, joten ne ovat osa sokkelilevyä, eivätkä irtoa. Muissa markkinoille olevissa sokkelilevyissä kivet ovat pintaan liimattuja, ja liimatut kivet voivat ajan myötä rapista pois!

Sokkelilevyt eivät vaadi muuta huoltoa kuin mahdollisesti pesun, mikäli levyt likaantuvat. Sokkelin voi huoletta huuhdella painepesurilla. Levyt ovat sataprosenttisen vedenpitäviä, eikä niihin myöskään imeydy vettä. Ne ovat myös kemikaalin kestäviä ja helpot puhdistaa graffiteista.

Steni sokkelilevyt ovat kevyitä käsitellä; paino on vain noin 9,5 kg/m2. Paksuus on noin 5 mm. Sokkeli on kivirunkoista levyä, joka on vahvistettu lasikuidulla.

Sokkelilevyt ovat iskun- ja törmäyksenkestäviä ja ne kestävät kaikkia tavallisia rasituksia, joille perusmuuri joutuu alttiiksi.

Mihin sokkelilevyt kiinnitetään?

Perusmuurin ja sokkelilevyn väliin on suositeltavaa järjestää tuuletus, koska sen ansiosta perusmuurissa mahdollisesti piilevä kosteus vähenee tai poistuu kokonaan. Steni sokkeli kestää hyvin kaikkia mahdollisia ilmasto-olosuhteita levyn laadun siitä kärsimättä. Perusmuurin suojaamiseksi ja ulkoseinärakenteen mahdollisen kosteuden poistamiseksi tuulettuva ratkaisu on suositeltavaa. Levyä ei voida elementtitoimittajien ohjeiden mukaan kuitenkaan asentaa erillisten perusmuurielementtien päälle.

Tähänkin kohteeseen on asennettu Steni -sokkelilevyt.Tähänkin kohteeseen on asennettu Steni -sokkelilevyt.

Sokkelilevyjen asennus

Rimoitukset kiinnitetään perusmuuriin ruuveilla tai nauloilla tai muilla sopivilla kiinnikkeillä. Pyydä kauppiaaltasi apua sopivien kiinnikkeiden valitsemiseksi. Levyt kiinnitetään rimoituksiin haponkestävillä Steni-ruuveilla, joiden kannat on pinnoitettu sokkelilevyn väriä vastaavaksi.

Ruuvit kiristetään porakoneen momentin avulla, jotta ne eivät kiristy liikaa. Ruuvit kannattaa kiristää vain löysästi, jolloin levyillä on mahdollisuus ”liikkua” jonkin verran sivusuunnassa.

Levyjen väliin on suositeltavaa jättää 3–5 mm:n levyinen sauma, sillä levyt laajenevat hieman lämpötilan kohotessa ja kutistuvat taas lämpötilan laskiessa. Saumavälin valinnalla saattaa olla vaikutusta siihen, mikä on ihanteellinen koolausväli. Sen takia sokkelilevyjen pituus kannattaa mitata paikan päällä ja tarkistaa saumavälit ennen koolausten kiinnittämistä perusmuuriin.

Aloita ruuvien kiinnittäminen levyn reunasta. On tärkeää, ettei levyä ”lukita” molemmista päistä ennen levyn keskiosan ruuvaamista.

Näitä välineitä et tarvitse Steni-sokkelilevyn asentamiseen.Näitä välineitä et tarvitse Steni-sokkelilevyn asentamiseen.

Voiko sokkelilevyt asentaa maanpinnan alle?

Tuuletuksen järjestäminen ylä- ja alaosaan on suositeltavaa. Se on paras mahdollinen ratkaisu. Jos haluaa työntää levyn alareunan maanpinnan sisään, sen voi tehdä, mikäli yläosan tuuletus on riittävä. Tällöin syntyy joka tapauksessa tietynlaista ilmankiertoa, joka auttaa poistamaan ilmakerroksista ja tukirakenteista peräisin olevaa kosteutta tai tiivistynyttä vesihöyryä. Perusmuurilevy saa työntyä enintään 2–3 cm verran maan sisään. Siitä on myös huolehdittava, ettei routa pääse nostamaan levyjä.

Steni sokkeli - julkisivulevyt eivät tarvitse käytännössä lainkaan huoltoa. Levyt soveltuvat erinomaisesti perustusten, sokkeleiden, reunustusten, vajojen ja autotallien verhoukseen.

Sokkelilevyjen asennusvälineet

 • Steni sokkelilevyjä
 • Steni-puuruuveja (menekki noin 20 ruuvia/m2)
 • Steni EPDM-kumitiivistettä
 • Asennusohjeet
 • Painekyllästettyjä puurimoja 23 x 73 mm
 • Kiinnikkeitä puurimojen kiinnittämiseksi perusmuuriin
 • Laikkoja (timanttipinnoitettuja)
 • Laattapora tai betonipora, poranterän halkaisija 5 mm
 • Linjalauta, mittanauha ja vatupassi
 • Suojavarusteet

Miksi Steni-sokkelilevy?

 • Sokkeli on täysin sään- ja vedenkestävä
 • Levy voidaan upottaa veteen ilman turpoamista tai pinnan irtoamista
 • Sokkelilevy säilyttää mekaaniset ominaisuutensa
 • Voidaan puhdistaa kuumalla vedellä painepesurilla
 • Levy on kemikaalinkestävä ja helppo puhdistaa graffiteista
 • Levyn asentaminen on helppoa
 • Steni sokkelilevyt asennetaan koolaukselle suoraan vanhan perustuksen päälle
 • Lisätietoa sokkelilevyistä


 
Julkaistu
12.10.2017