Vakuuta kesä- ja keikkatyöntekijät vaivatta Eterassa

Kun palkkaat rakennus- tai remonttimiehen, keikka- tai kesätyöntekijän tai vaikka siivoojan ja maksat palkan suoraan tekijälle, sinusta tulee työnantaja. Tällöin sinun tulee huolehtia palkan ja muiden työnantajamaksujen lisäksi myös työntekijän eläketurvasta, ennakonpidätyksestä ja vakuuttamisesta. Jos tilaat työn yrittäjältä, urakoitsijalta tai rakennusliikkeeltä, ne huolehtivat puolestasi kaikista työnantajamaksuista.

Työeläkevakuutusmaksu takaa palkkaamallesi työntekijälle eläketurvan. Kaikki yksityisalojen työntekijät kuuluvat TyEL:n eli työntekijän eläkelain piiriin. TyEL-vakuutukset hoidat helposti kuntoon Eterassa, sinulle parhaiten sopivalla tavalla.


Myös yli 18-vuotiaat kesätyöntekijät pitää vakuuttaa

Kaikki 18-68-vuotiaat työntekijät kuuluu eläkevakuuttaa, jos palkka on yli 54,08 euroa kuukaudessa riippumatta siitä, pidätetäänkö palkasta veroa vai ei. Tilapäistyönantajana ilmoitat ja maksat työeläkemaksun aina kuukausittain, viimeistään palkanmaksua seuraavan kuukauden 20. päivänä. Työnantajana pidätät työntekijän osuuden tämän bruttopalkasta ja maksat kerralla koko työeläkemaksun.

Myös kesätyöntekijät pitää vakuuttaa aivan kuten muutkin työntekijät. TyEL-vakuutus tulee ottaa nuorelle 18 vuoden täyttämiskuukautta seuraavan kuukauden alussa. Palkanmaksukuukausi ratkaisee, eli jos työntekijä täyttää 18 vuotta esimerkiksi 30.6. ja kesäkuun palkat maksetaan heinäkuussa, alkaa työntekijän TyEL-vakuutusvelvollisuus heinäkuun alusta. Myös ulkomaalaiset työntekijät vakuutetaan pääsääntöisesti samoin kuin suomalaisetkin.
Tilapäisen työnantajan vakuutusmaksuprosentti on 23,3 % bruttopalkasta vuonna 2012. Tästä maksusta työntekijän osuus on 5,15 % ja yli 53-vuotiaan työntekijän kohdalla 6,5 %. TyEL-maksun suuruus vahvistetaan vuosittain.


Työeläkevakuutus vaivatta verkossa - etera.fi

Palkkailmoituksen tekeminen hoituu sujuvasti Eteran verkkopalvelussa osoitteessa etera.fi. Maksuton ohjelma laskee vakuutusmaksun puolestasi. Verkossa voit maksaa työeläkemaksut omilla pankkitunnuksillasi.

Voit hoitaa työeläkevakuutusasiat myös puhelimitse soittamalla numeroon 010 553 3032 (klo 8-16) paikallispuhelun hinnalla.

Osoitteesta etera.fi/kotitalous löydät ohjeita palvelun käytöstä sekä muitakin vinkkejä vakuuttamiseen.


Kotitaloustyönantajan opas
 
Päivitetty
4.6.2012