Kaipaavatko ulkoseinät kunnostusta?

Yleisin huoltomaalausohje on: maalaa samalla maalilla kuin ennenkin. Tämä yleissääntö pätee edelleen ja vaikuttaa ratkaisevasti huoltomaalauksen onnistumiseen. Kaksi muuta, maalin kestävyyden ja työn onnistumisen kannalta paljon tärkeämpää tekijää ovat rakenteellisten virheiden korjaus ja vanhan pinnan puhdistus sekä esikäsittely ennen maalausta.

Puujulkisivujen kuntoa kannattaa tarkkailla vuosittain. Ajoissa tehdyt huoltotoimenpiteet ovat huomattavasti edullisempia kuin vaurioiden korjaus vuosia myöhemmin. Vaurion ilmeneminen puurakenteen yksittäisessä kohdassa on yleensä merkki rakenteellisesta heikkoudesta, johon kannattaa heti puuttua, ettei vaurio laajene.

Likaisessa pinnassa homesienet viihtyvät. Pintakäsittelyn hoidoksi riittää pelkkä pesu, jos pinnassa esiintyy likaa tai pintahometta, mutta maalipinta on ehjä. Näissä tapauksissa huoltopesu suositellaan suoritettavaksi n. 3–5 vuoden välein. Pese homehtunut tai likainen pinta Tikkurilan Huoltopesun ja lämpimän veden seoksella (1:10) esim. sienellä tai pehmeällä harjalla. Levitä seos alhaalta ylöspäin, anna vaikuttaa 15 minuuttia ja huuhtele huolellisesti. Tahranpoistoon voidaan käyttää vahvempaa seosta (1:1). Kokeile kuitenkin ensin vahvemman liuoksen vaikutusta huomaamattomaan paikkaan. Pahoin homehtuneet, käsitellyt pinnat pestään Homeenpoiston ja veden seoksella 1:3. Levitä seos sienellä tai pehmeällä harjalla alhaalta ylöspäin välttääksesi valumajäljet puupinnalla, anna vaikuttaa n. 30 minuuttia ja huuhtele huolellisesti (älä anna pesuaineen kuivua seinään). Pesu himmentää ja kuluttaa maalipintaa ja vaatii aina huoltomaalauksen. Kun käsittelet kuultavilla tuotteilla, huomioi, että Homeenpoistoliuos vaalentaa puupintaa.
Punamaalipinnat (Aito Punamultamaali ja Öljypohjainen punamaali) eivät ole samalla tavalla pestäviä kuin kalvoa muodostavat maalit. Punamultamaalattua pintaa on käsiteltävä varoen - likaantunut pinta voidaan kevyesti harjata tai pestä pelkällä vedellä.

Huoltomaalausväli
Koska julkisivurakenteet ja -materiaalit joutuvat ulkona alttiiksi erilaisille rasituksille, ei ole olemassa yleispäteviä ohjeita siitä, milloin jokin ulkopinta tulisi käsitellä uudelleen. Kuultavilla tuotteilla käsiteltyjen pintojen huoltomaalausväli on yleensä 3–7 vuotta ja peittävien tuotteiden yli 10 vuotta. Yksistään ilmansuunta saattaa lyhentää tai pidentää pintakäsittelyn kestoikää useita vuosia.

Maalityyppien tunnistaminen
Maalityypin tunnistaminen on tärkeää sen vuoksi, että huoltomaalaus suositellaan yleensä tehtäväksi samalla maalityypillä kuin edellinenkin maalaus. Maalityyppien tunnistamisessa voidaan käyttää apuna seuraavia nyrkkisääntöjä:

- Vesiohenteinen akrylaattimaali: Kalvo on joustava eikä katkea taivutettaessa. Väkevä alkoholi kuten taloussprii pehmittää akrylaattimaalin pintaa.
- Öljymaali: Vanha maalikalvo on kova ja se murenee taivutettaessa. Pinta on liituuntunut ja siksi maalia jää sormeen hangatessa. Lipeä pehmittää ja kellastuttaa öljymaalia (pH 13- 14, esim. jotkut puhdistusaineet).
- Punamultamaali: Punamultamaali ei muodosta yhtenäistä kalvopintaa. Maali on jauhomaista ja väripigmenttiä irtoaa hangatessa. Sateella maali kastuu läpi ja väri tummuu. Ajan myötä maali kuluu pois.

Edellä mainitut menetelmät ovat suuntaa antavia eivätkä aina anna täyttä varmuutta maalityypistä. Joskus joudutaan turvautumaan perusteellisempaan kemialliseen analyysiin. Tällaisessa tapauksessa kannattaa ottaa yhteyttä Tikkurilan Maalilinjalle.

Kun ryhdyt varsinaiseen huoltomaalaukseen, tutustu tuotekohtaisiin esikäsittely- ja huoltomaalausohjeisiin huolella. Näin varmistat mahdollisimman pitkän huoltomaalausvälin. Tarkempia ohjeita maalaustyöstä saa valmistajan tuoteselosteista sekä Puutalon ulkomaalausoppaasta, Maalilinja neuvoo opaslehtisestä tai netistä.

Vinkki: Huoltotoimenpiteet kannattaa kirjata esim. huoltokirjaan. Tämä antaa hyvän pohjan tuleviin huoltotoimiin.

 
Julkaistu
11.6.2012