Nollaenergiatalossa sähkölasku ei kirpaise

Asuntomessujen Aurinko-Tuulia-talossa tavoite on pyöreä nolla: talo käyttää energiaa vain sen verran, mitä se itse tuottaa. Asukas voi sanoa hyvästit suurille sähkölaskuille.

Vuoden 2012 Asuntomessualueelle Tampereelle valmistuu kaksi omakotitaloa, joissa tavoitellaan nollaenergiatasoa. Kuluttajamyyntiin tarkoitettu 176 neliön kokoinen Aurinko-Tuulia on toinen näistä. Sen on määrä tuottaa vuositasolla yhtä paljon energiaa kuin se kuluttaa.

“Nollaenergiatalossa lämmitys- ja jäähdytysenergiantarve minimoidaan tehokkaalla eristämisellä ja ilmatiiviillä rakenteella. Talon tarvitsema energiamäärä tuotetaan talon yhteydessä uusiutuvilla energiamuodoilla”, kertoo varatoimitusjohtaja Janne Jormalainen SPU Oy:stä

Lisätietoa SPU Eristeistä

Tampereen Asuntomessuille rakennettava Aurinko-Tuulia-nollaenergiatalo. Aurinko-Tuulia-nollaenergiatalo on Kymppitalojen suunnittelema.Tampereen Asuntomessuille rakennettava Aurinko-Tuulia-nollaenergiatalo. Aurinko-Tuulia-nollaenergiatalo on Kymppitalojen suunnittelema.

Lämmöneristeinä käytetään energiatehokaita SPU Eristeitä

Aurinko-Tuulia-nollaenergiatalossa käytetään polyuretaanista valmistettuja SPU Eristeitä, jotka ovat tavanomaisia eristeitä selvästi tehokkaampia, sekä SPU:n valmistamia energiatehokkaisiin taloihin suunniteltuja kattoelementtejä. Mitä parempi eristys nollaenergiatalossa on, sitä pienemmät tekniikkainvestoinnit riittävät sen tarvitseman energian tuottamiseen.

Energiaa tuotetaan aurinkopaneeleilla sekä maalämmönsiirtimellä

Aurinko-Tuulia-nollaenergiatalossa energiaa tuotetaan katolle sijoitettavilla aurinkopaneeleilla sekä maalämmönsiirtimellä, joka imee maaperän lämpöä talon tontilta 1–1,5 metrin syvyyteen asennetun putkiston avulla. Aurinkopaneelien on laskettu tuottavan vuodessa noin 6200 kilowattituntia sähköä eli yli talon laskennallisen energiantarpeen.

Talon lämpöenergiaa kerätään talteen erityisesti ilmanvaihdossa käytettävillä lämmöntalteenottolaitteilla ja poistoilmalämpöpumpulla. Lisäksi talon energiatalouteen vaikuttavat lämpöenergiaa talteenottava vesikiertoinen takka ja saunanpiippu, led-valaistus sekä arkkitehtoniset ratkaisut, kuten ilmansuuntien huomioiminen ikkunoiden sijoittelussa.

Kari Sievi halusi modernia ekologisuutta

Aurinko-Tuulia-taloon perheineen muuttava diplomi-insinööri Kari Sievi on seurannut suurella mielenkiinnolla nollaenergiatalonsa rakentamista ja siihen valittuja ratkaisuja. Myönteisen asumiskokemuksen lisäksi hän odottaakin sitä, että pääsee seuraamaan talon energiankulutusta ja -tuotantoa.

Kari Sieviin nollaenergiatalossa vetosi sekä moderni ekologisuus että matalat käyttökustannukset.

”Nollaenergiatalossa ei tarvitse maksaa suuria sähkölaskuja. Mahdollisuus pienentää hiilijalanjälkeä sopii myös hyvin omiin arvoihini”, Sievi kertoo.

Yleisö voi tutustua Aurinko-Tuulia-nollaenergiataloon Asuntomessuilla Tampereella 13.7–12.8.2012.
 
Julkaistu
7.5.2012