Saunaan tunnelmaa valokuiduilla

Saunatilojen valaistuksessa tärkeintä on tunnelmallisuus. Nykyaikainen valaistustekniikka ja monipuoliset valokuidut ovat antaneet aivan uuden ulottuvuuden saunan tunnelmavalaisuun.Valokuiduilla voidaan korostaa tilan ja lauteiden muotoja tai tuoda esiin kiinnostavia yksityiskohtia. Mahdollisuuksia tunnelmalliseen tilaan on niin paljon kuin on mielikuvitusta. Valon ja varjon heijastukset seinäpaneloinnissa, löylyhöyryn valaiseminen, kiukaan takaseinään heijastettu tulenloimu luovat ainutlaatuisen tunnelman tilaan. Yksilöllinen saunavalaistus syntyy vaikkapa laudekuitusarjan ja valaistun löylykiulun avulla.

Modernin valokuitutekniikan avulla voidaan saunaan loihtia vaikuttavia tähtitaivaita ja revontulia. Tähtitaivasvalaistus toteutetaan projektorilla, joka sijoitetaan joko saunaan tai kuivaan tilaan. Yhden projektorin avulla voidaan valaista satoja tähtiä. Tähdet voivat olla erikokoisia ja ne voidaan saada myös tuikkimaan.

Näyttävästä hillittyyn

Valokuituvalaistuksessa käytettäviä projektoreita löytyy moniin tarpeisiin. Projektorit voidaan varustaa erilaisilla efektikiekoilla, joista suosituin on tuike. Sen lisäksi on valittavissa värinvaihto-, värituike-, kaleidoskooppi- tai fantasia-efektit.

Valaistuksen ei tarvitse kuitenkaan olla suureellinen vaan jo pieni tähtitaivas antaa saunaan tai myös kylpyhuoneeseen miellyttävän tunnelman. Valokuituvalaistus on kätevä asentaa saunan saneerauksen yhteydessä. Useat valmiit valaistussarjat soveltuvat helpon asennettavuutensa ansiosta myös valmiiseen saunaan.

Valaistuksessa myös käytännöllisyyttä

Valaisinprojektoriyhdistelmän avulla voidaan saunaan kytkeä kaikki valot päälle tai käyttää vain tunnelmallista kuituvalaistusta. Saunassa tarvitaan toki hyvä yleisvalokin - riittävä valaistus helpottaa mm. tilojen siivousta. On myös hyvä pitää mielessä, että tunnelmallisessakin valaistuksessa askelmille ja lattialle on tultava riittävästi valoa kulkemisen turvaamiseksi.

Saunassa ja kylpytiloissa tulee käyttää ainoastaan kosteisiin tiloihin tarkoitettuja valaisimia (IP44). Saunassa valaisimien pitää kestää myös kuumuutta.Valoa kiukaalle

Kiukaaseen asennettavalla Cariitin valopannalla viimeistelet tunnelmallisen saunavalaistuksen.

Valopanta valaistaan yleensä 2 mm:n lasikuiduilla, jotka voidaan asentaa joko puolelle tai koko kehälle, kiukaan sijoituspaikasta riippuen. Kuidut voidaan asentaa niin, että kaikki kuidut valaisevat ylöspäin tai että osa kuiduista valaisee ylöspäin ja osa alaspäin.

Harvia Kivi -kiukaan pantaan kuituja voidaan asentaa enintään 18 kpl. Lasikuidut ja projektori on tilattava erikseen. Kuitujen päihin suositellaan asennettavaksi CR-09 linssikalusteet.

Toteuta saunatilat ammattitaidolla

Sähkötöiden oikea ja turvallinen toteutus vaatii alan ammattilaisen osaamista ja tietotaitoa. Jotta lopputuloksesta saataisiin halutunlainen on suunnittelu hyvä tehdä yhdessä sähkösuunnittelijan kanssa. Tällöin kaikki asukkaiden tarpeet tulevat huomioiduiksi. Tarvitsemasi sähkötarvikkeet, valaisimet sekä suunnittelu- ja sähkötöiden toteutukset saat helposti SLO:n Mukavammin sähköllä -palvelun asiantuntijoilta.

Täältä löydät helposti oman paikkakuntasi sähköammattilaisen toteuttamaan kotisi sähkötyöt.

Huomioi nämä saunan valaistuksen suunnittelussa:
  • Saunan valaistuksen on hyvä olla yleistunnelmaltaan hämyinen mutta silti liikkumisen kannalta turvallinen.
  • Voit vaikuttaa tilan valoisuuteen ja tunnelmaan valaisimien sijoituksella, valaisintyypin valinnalla sekä valaistuksen voimakkuudella.
  • Valaisimet kannattaa sijoittaa ja suunnata siten, että saunan yläosa ja lauteiden istuintaso ovat hämärät, mutta lauteiden porrastaso ja kulkutie ovat riittävän valoisat.
  • Varmista että valaisimet soveltuvat märkätiloihin sekä kestävat kuumuutta.
  • Käytä sähkölaiteasennuksissa ja kytkennöissä sähköalan ammattilaista.

 
Julkaistu
24.4.2012