Rintamamiestalon kattoremontti

Pitävä ja taloa suojaava vesikatto on tärkeä talon hyvinvoinnin kannalta ja jyrkähkö harjakatto on myös merkittävä osa talon näkyvää julkisivua. Vesikaton uusimisen tulisi tapahtua myös varsin nopeasti, muuten mm. purkutöiden ja uuden asentamisen välillä joudutaan tekemään runsaasti suojaustöitä. Vaikka katemateriaalin asennus sinänsä ei ole vaikeaa, vanhoissa taloissa joudutaan usein tekemään oikaisutöitä. Tämä voi aiheuttaa ongelmia kokemattomalle katon asentajalle. Siksi erityisesti remontointikohteessa voi olla viisainta ottaa ammattilaiset avuksi.

Katto lähtötilanteessa.Katto lähtötilanteessa.

Heti sotien jälkeen vuonna –47 valmistunut rintamamiestalo on nyt saavuttanut sellaisen pisteen, että vesikatto on uusittava. Alun perin katteeksi on tehty pärekatto ja myöhemmin 50-luvulla sen päälle toteutettiin käsinsaumattu peltikatto. Katto on maalattu vuosien varrella ainakin kolme kertaa ja uusi maalaus olisi ollut jälleen ajankohtainen. Katossa on kuitenkin joitain ruostevaurioita ja kertaalleen on jouduttu yhtä saumaa tiivistämään. Lapetikkaat alkavat olla turvallisuudeltaan arveluttavat ja pari viimeistä talvea lumikuormineen rikkoivat vesikourut varsin pahasti ja räystäslaudatkin olisi tarvinnut uusia.

Räystäskourut roikkuvat ja laudoitus on kärsinyt.Räystäskourut roikkuvat ja laudoitus on kärsinyt.

Hyväksi havaittu vaihtoehto

Maalauksen, sadevesijärjestelmän uusimisen sekä uusien lapetikkaiden hankkimisen sijaan päädyttiin ratkaisuun uusia kaikki kerralla. Ratkaisuksi löytyi Ruukin Classic peltikate, josta on kokemusta jo entuudestaan 5 vuotta sitten rakennetun autotallin katteena. Myös väriksi valittiin sama musta. Valittu peltikate muistuttaa pitkälti saumapeltikatetta ja tulee sopimaan yhteen talon 1970-luvulla rakennetun laajennusosan katteen kanssa. Laajennusosan vesikatteena on konesaumattu peltikate, jota ei sen hyväkuntoisuuden takia kannattanut vielä ruveta uusimaan. Tarkoituksena on kuitenkin maalata sekin saman väriseksi.

Yli 50 vuotta palvellut katto on valtaosin ehjä, mutta maali- ja ruostevaurioita löytyi.Yli 50 vuotta palvellut katto on valtaosin ehjä, mutta maali- ja ruostevaurioita löytyi.
Lopullisen ratkaisun vahvisti Ruukilta saatava Koko katto kerralla –palvelukokonaisuus, johon kuuluvat myös purku ja jätteiden poiskuljetus. Juuri tämän helpommaksi vesikattoremontti ei voisi tulla.
 
Julkaistu
17.4.2012