Kodin valaistus energiatehokkaasti

Kodin valaistus kuluttaa keskimäärin viidenneksen perheen taloussähköstä. Enston ratkaisujen avulla valaistuksen energiankulutusta voidaan vähentää jopa 60 prosenttia. Lisäksi hyvin suunniteltu valaistus parantaa kodin turvallisuutta. Valaistus ja sen säätäminen onkin yksi tärkeimmistä asumismukavuuteen vaikuttavista tekijöistä.

Kodin valaistus energiatehokkaasti - tutustu tästä

Enston valaistusratkaisuilla kodin valaistus on viihtyisä.Enston valaistusratkaisuilla kodin valaistus on viihtyisä.

Hyvä kodin valaistus huomioi kaikki tarpeet

Asuinmukavuus
Valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida jokaisen tilan käyttötarve. Valoa tarvitaan runsaasti esimerkiksi työpisteissä. Oleskelutiloissa taas on tärkeää muunneltavuus. Valonsäätimet (himmentimet) ja liiketunnistimet parantavat viihtyvyyttä merkittävästi. Niiden asentaminen on helppoa myös rakennusvaiheen jälkeen.

Energiatehokkuus
Ohjaustoimintojen avulla voidaan vähentää valaistuksen käyttämää energiaa merkittävästi ja pidentää samalla valonlähteiden käyttöikää. Energiansäästö tulee pienistä ja helposti toteutettavista oivalluksista. Pienetkin investoinnit kuten energiansäästölamput, valonsäätimet, liiketunnistimet ja hämäräkytkimet alentavat käyttökustannuksia huomattavasti.

Turvallisuus
Piha-alueiden valaistussuunnittelussa korostuu turvallinen liikkuminen. Kulkuväylät ja portaikot tarvitsevat hyvän valaistuksen. Riittävä yleisvalaistus on tärkeää esimerkiksi keittiön mukavuuden ja turvallisuuden kannalta.

Suunnittele kodin valaistus tilakohtaisesti

Hyvin toteutettu valaistus on tärkeä sisustuksellinen elementti, joka korostaa tilan tyyliä, tunnelmaa ja yksityiskohtia. Valon avulla voidaan korostaa sisustusratkaisuja tai vaikkapa saunan tunnelmaa. Sisävalaisimia valittaessa on hyvä miettiä huone kerrallaan millaiselle valolle tilassa on tarvetta.

Suunnittelun muistilista

  • Tarvitaanko tilassa yleisvaloa, työpistevalaisimia vai koristevalaisimia? Kaikki palvelevat eri tarpeita.
  • Onko huoneessa tarvetta kiinteälle vai liikuteltavalle valolle?
  • Himmentimien ja liiketunnistimien tarve? Oikeisiin paikkoihin sijoitettuna ne parantavat asumismukavuutta huomattavasti.
  • Valaisimen energian käyttö? Koska esimerkiksi keittiössä on useita, paljon päällä olevia yleisvaloja, kannattaa valaisimiksi valita vähän energiaa kuluttavat valaisimet.
  • Tuleeko valaisin kuivaan vai kosteaan tilaan?


Enston valikoimalla kodin valaistus toteutetaan eri tiloihin parhaiten soveltuvilla valaisinmalleilla.Enston valikoimalla kodin valaistus toteutetaan eri tiloihin parhaiten soveltuvilla valaisinmalleilla.

Kodin valaistus liiketunnistimilla - Helpota arkea!

Liiketunnistimella ohjattavat valaisimet parantavat turvallisuutta ja säästävät energiaa. Enston liiketunnistinvalaisimissa on sisäänrakennettu passiivinen infrapunatunnistin (PIR). Valaisimet syttyvät, kun valvotulla alueella liikutaan ja sammuvat säädetyn ajan kuluttua automaattisesti.

Ratkaisut helpottavat arkea ja lisäävät turvallisuutta. Niitä kannattaa käyttää paikoissa, joissa automaattisesti syttyvä ja sammuva valaistus säästää vaivaa tai lisää turvallisuutta: esimerkiksi kellarissa, portaikossa, vaatehuoneessa ja ulkotiloissa.

PIR-valaisimet palavat vain silloin, kun valoa tarvitaan. Se merkitsee selvää säästöä sähkönkulutuksessa.

PIR-valaisimiin voit tutustua tästä.

Kodin valaistuksen ohjaus säästää sähköä

Enstolta löytyy energiatehokkutta parantavia tuotteita kodin toimintojen ohjaukseen. Älykkäästi ohjattu kodin sähköistys merkitsee tuntuvaa energiansäätöä ja samalla viihtyvyys paranee. Energiatehokkaat Ensto-tuotteet maksavat itsensä takaisin parhaimmillaan muutamassa vuodessa.

Kodin valaistusta voidaan ohjata sopimaan eri tilanteisiin kytkinten, himmentimien, liike- ja läsnäolotunnistimien sekä hämärä- ja kellokytkinten avulla. Esimerkiksi olohuoneen valaistusta voi muuttaa tunnelmalliseen illanviettoon tai elokuvan katseluun – sohvalta nousematta.
 
Julkaistu
25.3.2013