Puu piharakentamisessa

Piharakenteet ja pihatilat

Piha on osa kotia ja puun avulla on helppo toteuttaa pihalle kodinomaisia ulkotiloja ja ajanviettopaikkoja. Parhaimmillaan pihassa on huomioitu tarvittavat toiminnot tavaroiden säilyttämisestä erilaisiin kotitöihin – sekä tietysti virkistyminen.

Tutustu piharakentamiseen sopiviin puumateriaaleihin Puukoulussa...

Piharakennukset

Tyylikäs piharakennus ei ole vain käytännöllinen, vaan myös sisustuksellinen ratkaisu. Se tuo mielenkiintoa pihapiiriin. Puurakennuksia voi hankkia valmiina, valmiiksi työstetyistä osista itse koottavana vaihtoehtona tai pienehkön puurakennuksen voi myös suunnitella tai toteuttaa itse.

Näppärän pihavajan voi tehdä vaikka itse.Näppärän pihavajan voi tehdä vaikka itse.

Ideoita puun käyttöön pihalla

Puusta on helppo tehdä itse ohjeiden perusteella tai suunnitella ja toteuttaa omia luomuksiaan pihalle ja ulkotiloihin. Seuraavassa esittelemme muutamia ideoita.

Japanilaistyyppisen terassiaidan periaatepiirros, josta löytyvät soveltuvat puutavaradimensiot ja mitoitus.Japanilaistyyppisen terassiaidan periaatepiirros, josta löytyvät soveltuvat puutavaradimensiot ja mitoitus.
Materiaalivalinnat vaikuttavat aidan ulkonäköön ja ikään. On huomattava, että runkotolpat ovat jatkuvasti kosteuden kanssa tekemisissä ja muu osa aitaa säille alttiina. Siksi etenkin runkotolpissa kannattaakin käyttää A-luokan painekyllästettyä puutavaraa, joka on kemiallisesti suojattu estämään lahoamista ja homehtumista. Muu osa aidasta voidaan tehdä esim. hienosahatusta, pohjamaalatusta laudasta, joka maalataan. Myös paikekyllästettyä puuta voidaan pintakäsitellä, sävytämällä tai maalaamalla. Puun pitää tuolloin olla kuitenkin kuivaa.

Ennen aidan rakentamisen aloittamista on selvitettävä tarvittavat luvat. Kaupungin rakennusjärjestyksessä on kerrottu vaaditaanko aidalta rakennuslupa, toimenpidelupa tai toimenpideilmoitus. Aidan korkeudelle ja muodolle voidaan myös asettaa ehtoja. Ennen luvan hakemista on suunnitelmat oltava kuitenkin valmiina. Yleensä ns. raja-aita vaatii rakennusluvan, mutta terassia ympäröivä, yksityisyyttä tuova aita ei välttämättä vaadi mitään lupahakuprosessia.

Aidan rakentamisen ohjeisiin voit tutustua Puukoulussa...
Korkeahko aita portteineen tuo yksityisyyttä esimerkiksi tiiviisti rakennetuilla taajama-alueilla tai rivitaloissa.Korkeahko aita portteineen tuo yksityisyyttä esimerkiksi tiiviisti rakennetuilla taajama-alueilla tai rivitaloissa.
Kestopuinen kasvitorni, kestopuonen kukkalaatikko-penkki -yhdistelmä.Kestopuinen kasvitorni, kestopuonen kukkalaatikko-penkki -yhdistelmä.

Tutustu myös terassin, vajan, pergolan ja leikkimökin rakennusohjeisiin kohdassa Piharakentaminen...

Terassin yhteyteen sopii sekä aita että pergola. Terassissa on käytetty ruskeaksi kyllästettyä puuta.Terassin yhteyteen sopii sekä aita että pergola. Terassissa on käytetty ruskeaksi kyllästettyä puuta.
Terassin viihtyisyyttä voi parantaa esimerkiksi istutuksilla, joille on rakennettu oma kukkapöytä tai -hylly.Terassin viihtyisyyttä voi parantaa esimerkiksi istutuksilla, joille on rakennettu oma kukkapöytä tai -hylly.
 
Julkaistu
3.4.2012