• Etusivu
  • Talo

Kuitubetonilla lisää lujuutta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Julkaistu 26.03.2012
20123_30224.jpg

Kuiduilla voidaan parantaa betonin vetolujuutta, kulutuskestävyyttä, palonkesto-ominaisuuksia ja betonin koossapysyvyyttä. Betonin lujittamiseen käytetään yleensä teräskuituja, polypropyleenikuituja tai lasikuituja. Pääasiallinen kuitubetonin sovellusalue on maanvarainen lattia.

Kuitujen vaikutus betonin ominaisuuksiin

Lähes kaikkiin valmisbetonilaatuihin voidaan sekoittaa betonin valmistuksen yhteydessä muovi- tai teräskuituja. Kuitujen lisääminen vaikuttaa kuitenkin betonimassan ominaisuuksiin. Kuidut sitkistävät betonimassaa ja sen vuoksi betonin notkeus on säädettävä kullekin kuitutyypille ja kuituannosmäärälle sopivaksi.

Kuiduilla pyritään vaikuttamaan valmiin betonin rakenteellisiin ominaisuuksiin kuten vetolujuuteen. Vaikutus riippuu hyvin voimakkaasti sekoitettavasta kuitutyypistä ja kuidun materiaalista. Teräskuiduissa käytetyn materiaalin lujuus on yleensä yli kaksinkertainen (1000 – 1400 MPa) verrattuna tavanomaiseen raudoitusteräkseen. Muovikuidut on tarkoitettu lähinnä rajoittamaan halkeilua betonissa kun taas teräskuitubetoni pystyy kantamaan rakenteesen kohdistuvia kuormia kuten tavanomainen raudoituskin.

Kantavana rakenteena toimiva kuitubetoni eroaa merkittävästi tavanomaisesta kuitubetonista, jossa kuituja käytetään n. 30 – 40 kg betonikuutiossa. Kantavissa rakenteissa kuten paalulaatoissa ja välipohjissa vastaavat kuitumäärät ovat tasolla 80 – 100kg. Näin suurten kuitumäärien käyttö onnistuu vain itsestään tiivistyvässä betonimassassa, jolloin betoni pysyy työstettävänä ja sitä voidaan pumpata normaaliin tapaan.

Kuitujen muoto ja koko

Kuidun muotoilu ja koko vaikuttavat oleellisesti kiinnittymiseen ja toimintaan betonissa. Pitkulaisilla sylinterinmuotoisilla kuiduilla voi olla esimerkiksi päissä koukut tai ne on kiharrettu aaltomaiseksi, jotta kuitu ankkuroituu tehokkaammin betoniin. Tartuntapituus on sitä suurempi, mitä pidempiä kuidut ovat. Yleisohjeena voidaan sanoa, että lyhyet ja ohuet (mikro) kuidut soveltuvat kutistumahalkeilun rajoittamiseen ja pitkät kuidut (makro) betonin lujuus- ja sitkeysominaisuuksien parantamiseen. Keskimääräinen kuidun pituus on 2-4 kertaa betonimassan maksimiraekoko eli perusbetonilla kuidun pituus n. 5cm.

20123_30225.jpg

Kuidut parantavat seuraavia betonin ominaisuuksia:

  • Vetolujuus ja etenkin halkeilun jälkeinen jäännösvetolujuus
  • Taivutusvetolujuus
  • Puristuslujuus (kuitumäärä >60 kg/m3)
  • Halkeamien hallinta
  • Iskukestävyys
  • Kulutuksenkestävyys
  • Säilyvyys
  • Palonkestävyys (muovikuidut)

Periaatteessa kuitumäärän kasvattaminen parantaa kaikkia edellä mainittuja ominaisuuksia, mutta optimimäärä mitoitetaan kuitumitoittajan ja rakennesuunnittelijan yhteistyönä.

RAKENTAMINEN KUITUBETONILLA

Suunnittelu ja valmistelu
Ennen rakentamista valitaan sopivimmat työmenetelmät ja betonilaatu. Riittävän betonin ja kuitujen välisen tartunnan varmistamiseksi tulisi teräskuitubetonin lujuusluokan olla vähintään K30. Kuitubetonissa käytetään normaaleja maksimiraekokoja, yleensä maksimiraekoot ovat 8 ja 16 mm. Kuitubetoneita voidaan tehdä kaikkiin notkeusluokkiin S1-S4:een.

Laatan alustan tiivistys
Alusta kantaa kuormat maanvaraisissa lattioissa, joten alustan tekemisellä on merkittävä vaikutus lattian laatuun. Alustan huolellisella tiivistämisellä varmistetaan, että painumaa ei tapahdu enää lattian valmistuksen jälkeen. Lisäksi tasainen alusta pienentää laatan ja alustan välistä kitkakerrointa, mikä ehkäisee halkeilun syntymistä. Täytemaan alapuolelle jäävä maa-aines ei saa olla routaantunut, koska roudan myöhemmin sulaessa syntyy suuria painumia. Alusta asetetaan lopulliseen korkoon ja tiivistetään vasta, kun laatan mitoitus on suoritettu. Näin vältetään korjaavat työvaiheet ja saadaan laadukas lopputulos.

Betonimassan työstettävyys
Kuidut annostellaan betonimassaan tehtaalla ja kuljetetaan työmaalle normaalilla pyörintäsäiliöautolla. Kuitubetoni siirretään muottiin tilaajan haluamalla tavalla esim. pumppaamalla. Pumppauslinja kannattaa pitää mahdollisimman lyhyenä, etenkin jos kuitumäärä koko on suuri. Supistajia ja tarpeettomia mutkia tulee pumpputukosriskin takia välttää. Pumppausletkun halkaisija tulisi valita siten, että kuidun pituus on maksimissaan 2/3 letkun halkaisijasta.

Betonimassan tiivistys ja hierto
Tiivistystyö suoritetaan normaalisti varoen liiallista tärytystä, jotta kaikki kuidut eivät laskeudu muotin pohjalle. Tämän takia on tärkeää, että betonimassan notkeus vastaa tilattua notkeusluokkaa, koska liian suuri betonimassan notkeus ja tiivistystyö saattavat johtaa kuitujen erottumiseen. Hyvän lopputuloksen antaa tärypalkki yhdistettynä notkeaan betoniin. Jos halutaan välttää tiivistystyö kokonaan, voidaan kuidut sekoittaa itsetiivistyvään betoniin. Tällä nopeutetaan valuprosessia. Oikea tiivistystyö tai itsetiivistyvän betonin pinnan hytkyttely takaa kuitujen painumisen pinnan alle, niin että niitä ei jää pintaan pystyyn. Teräskuitulattian pinta viimeistellään normaalein tavoin joko koneellisesti hiertäen tai käsin teräslastalla.

Jälkihoito
Betonin pinnan oikaisemisen jälkeen se jälkihoidetaan normaalisti. Teräskuitubetonin jälkihoito on yhtä tärkeää kuin muidenkin lattiabetoneiden jälkihoito. Teräskuidut eivät sanottavasti estä plastista kutistumista (varhaishalkeilu) vaan toimivat vasta, kun kuidun tartunta on kunnolla kehittynyt. Plastinen halkeilu tapahtuu ensimmäisten neljän tunnin aikana. Lopullinen jälkihoito suositellaan tehtävän muovikelmulla tai ruiskutettavilla jälkihoitoaineilla vähintään 3-4 vuorokauden ajan.

20123_30226.jpg
20123_30227.jpg

Kuitubetonin käytön edut työmaalla:

  • Tavanomainen raudoitus jää lähes kokonaan pois (materiaali- ja työkustannukset)
  • Betoni voidaan usein valaa rännillä autosta (raudoitus ei ole tiellä)
  • Laserohjatun levityskoneen käyttö tasoitustyössä
  • Aikataululliset säästöt
  • Mahdollisuus valaa päivässä jopa 3 000 m2
  • Kutistumisen ja halkeilun hallinta
  • Työn ergonomisuus ja turvallisuus
Rudus Oy (Maisematuotteet)
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Betonilattian valu
Betonin valinta
Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan.Rakennesuunnittelijan tehtävänä on määritellä käytettävä betonilaatu ja rasitusluokat rakennepiirustuksiin sekä rakennuksen käyttöikätavoite. Betonia tilattaessa ilmoitetaan rakennesuunnittelijan määrittelemät tiedot valmisbetonin toimittajalle. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.Lisätietoa betonista...
20222_3545.jpg
Onnistunut pihakivetys
Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Niiden hankkiminen suoraan kotipihalle on myös helppoa, sillä kivi- ja betonituotteita voi ostaa muun muassa Rudus Oy:n verkkokaupasta. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.
20081_7903.jpg
Lafarge Roofing Oy...
Kun katsot suomalaisten talojen kattoja, näet todennäköisesti esimerkiksi Ormax- ja Vittinge-kattotiiliä. Tähän asti nämä tiilet on Suomessa valmistanut ja toimittanut Lafarge Roofing, joka oli kansainvälisen rakennusmateriaalikonsernin Lafargen yksikkö. Nyt kattomateriaalien markkinajohtajalle luodaan maailmanlaajuisesti, Pohjoismaissa ja Suomessa uusi tavaramerkki nimellä MONIER.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Asta-Rakentaja 2008 -messut pidetään Tampereella 15.-17. helmikuuta
Luvassa on monipuolinen katsaus rakentamiseen ja asumiseenUusi Asta-Rakentaja 2008 -messutapahtuma järjestetään 15.-17. helmikuuta Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Asta-Rakentaja -messut järjestää Tampereen Messut Oy yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulun ja Puusuutarit ry:n kanssa. Messujen ohjelmatarjonnasta on muotoutumassa monipuolinen kattaus. Perjantaina ohjelma suunnataan erityisesti ammattilaisille ja viikonloppuna rakentamisesta, remontoinnista ja asumisesta kiinnostuneelle suurelle yleisölle. Lauantaina ja sunnuntaina messuilla nähdään myös Remontti-Reiska ja Apumies-Ari.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Miten laminaattitaso tulisi leikata?
Kysymys:Kummalta puolelta keittiön laminaattitaso tulisi leikata, jotta leikkausjäljestä tulisi siisti? En ole vielä ottanut käyttöpuolen muovisuojusta pois. Välineinä on pistosaha, käsisirkkeli ja käsisaha. Vaikuttaako leikkausväline siihen, kummalta puolelta laminaattitaso leikataan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton