• Etusivu
  • Rakentaminen

Betonin valinta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Päivitetty 17.02.2018
20123_30111.jpg

Betonin valinnan lähtökohtana on täyttää kovettuneelta betonilta vaaditut ominaisuudet. Valinta riippuu valettavasta rakenteesta ja sille asetetuista teknisistä ominaisuuksista. Rakenteen käyttötarkoituksen lisäksi on siis huomioitava useita muita tekijöitä, jotta betonirakenne onnistuu halutulla tavalla.

Rakenteeseen soveltuva betoni

Juuri oikeanlaisen betonimassan valitseminen rakennuskohteeseen on suunnittelijan tehtävä. Rakennesuunnitelmien perusteella valitaan käytettävä betoni, joka täyttää kaikki sille asetetut ominaisuudet rakenteen lujuudesta, rasituksen kestävyydestä, suunnitellusta käyttöiästä, pinnan laadusta sekä muista mahdollisista erityisvaatimuksista. Näistä rasitusluokkavaatimus on nykyään hyvin pitkälle määräävä tekijä betonin valinnassa. Käyttökohteeseen huonosti soveltuvan betonilaadun käyttäminen johtaa yleensä epätaloudelliseen ja jopa laadultaan huonoon lopputulokseen.

Yhteistyö kannattaa betonin valinnassa

Käytettävän betonin koostumuksella ja massaominaisuuksilla on merkittävä vaikutus betonityön onnistumiseen sekä kovettuneen betonin ominaisuuksien saavuttamiseen. Valmiin betonirakenteen ominaisuuksien lisäksi on otettava huomioon betonointikohteen olosuhteet sekä käytettävien betonointi- ja siirtomenetelmien erikoispiirteet. Parhaiten oikean betonin valinta onnistuu suunnittelijoiden, työmaan ja betonin toimittajan yhteistyönä.

Lujuusluokka, käyttöikä, rasitusluokka ja raekoko suunnitelmista

Betonin valintaan liittyviä osatekijöitä ovat betonilaadun lujuus- ja notkeusluokka sekä maksimiraekoko. Betonilaaduksi valitaan valettavaan rakenteeseen parhaiten soveltuva ja vaatimukset täyttävä betonilaatu.

20123_30121.jpg

Lujuusluokka

Betonin lujuusluokaksi valitaan suunnitelmissa esitetty rakenteen kantavuuden edellyttämä lujuusluokka, ellei betonin säilyvyys edellytä korkeampaa lujuusluokkaa. Säilyvyyden vaatima betonin koostumus ja vähimmäislujuusluokka määräytyvät suunnitelmissa esitettyjen rakenteen käyttöiän ja rasitusluokkien perusteella. Ulkorakenteissa säilyvyysvaatimus edellyttää usein korkeampaa lujuusluokkaa kuin kantavuus, jolloin lujuusluokka valitaan säilyvyyden perusteella. Betonin lujuus valitaan käyttötarkoituksen mukaan ja sitä säädetään betonin koostumuksella ja erityisesti vesisementtisuhteella.

Esimerkkejä lujuuksista:

  • Pintabetonilattiat, seinät ja pilarit (sisätilat) > K25
  • Ulkona olevat rakenteet > K35
  • Maanvarainen autotallin laatta > K45

Maksimiraekoko

Betonin maksimiraekooksi valitaan mahdollisimman suuri maksimiraekoko huomioiden massan siirtotapa, valettavan rakenteen mitat sekä raudoitustiheys. Maksimiraekoon pienentyessä betonissa tarvittavan sementtiliiman määrä kasvaa, joka johtaa betonin viruman, kutistuman ja halkeilun lisääntymiseen. Tyypillisimmin käytetyt raekoot betonissa ovat: 8, 12, 16 ja 32mm.

Notkeus

Massan notkeudeksi valitaan mahdollisimman jäykkä massa huomioiden massan siirto- ja tiivistystapa, valettavan rakenteen mitat, muotin tiiveys ja kestävyys, raudoitustiheys sekä vallitsevat olosuhteet. Notkeuden kasvaessa betonissa tarvittavan sementtiliiman määrä kasvaa, joka johtaa betonin viruman, kutistuman, erottumisriskin ja halkeilun lisääntymiseen. Betonityön vaatiessa suurempaa notkeutta on käytettävä notkistavia lisäaineita. Betonin notkeus kuvaa betonimassan kykyä mukautua muotin muotoihin siten, että muotti täyttyy joka kohdasta.

Yleisimmät notkeusluokat:

  • Nestemäinen S4: Helposti leviävä ja tiivistyvä betonimassa.
  • Vetelä S3: Hyvä valettavuus ja tiivistettävyys. (pienet ja tiheästi raudoitetut rakenteet)
  • Notkea S2: Hyvä koossapysyvyys. Leviää hitaasti ja vaatii tiivistyäkseen tärytystä.
  • Jäykkä S1: Jäykkä betonimassa. Vaikea tiivistää sauvatärytyksellä. Betonipinnan hierto koneellisesti

Sideaine

Peruslähtökohtana on tehtaalla normaalisti käytettävä sideaineyhdistelmä ( yleissementti, plussementti, rapid/pika + tuhka/kuona ). Viileissä olosuhteissa ja talvella siirrytään tarvittaessa käyttämään nopeampia sideaineyhdistelmiä, erityisesti lattiabetoneissa. Massiivivaluissa ja kuumissa olosuhteissa pyritään käyttämään alhaisen lämmöntuoton omaavaa sideaineyhdistelmää.

20123_30119.jpg

Kaikki betonilaadut luotettavalta toimittajalta

Rudus valmistaa lukuisia erilaisia valmisbetonilaatuja, joissa tuoreen ja kovettuneen betonin ominaisuudet on optimoitu erilaisiin rakenteisiin ja käyttötarkoituksiin mahdollisimman hyvin soveltuviksi. Useiden betonilaatujen ominaisuuksia voidaan lisäksi säädellä erikseen tilattavien lisäaineiden tai -ominaisuuksien avulla. Tutustu valmisbetoneihin täältä.

Rudus Oy (Maisematuotteet)
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Betonilattian valu
Betonin valinta
Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan.Rakennesuunnittelijan tehtävänä on määritellä käytettävä betonilaatu ja rasitusluokat rakennepiirustuksiin sekä rakennuksen käyttöikätavoite. Betonia tilattaessa ilmoitetaan rakennesuunnittelijan määrittelemät tiedot valmisbetonin toimittajalle. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.Lisätietoa betonista...
20222_3545.jpg
Onnistunut pihakivetys
Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Niiden hankkiminen suoraan kotipihalle on myös helppoa, sillä kivi- ja betonituotteita voi ostaa muun muassa Rudus Oy:n verkkokaupasta. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.
20214_69715.jpg
Ohut ja kestävä seinärakenne
Gyproc Habito® on markkinoiden kovin kipsilevy, joka kestää suurtakin rasitusta tarjoten samalla uudenlaista ripustamisen vapautta. Tarjolla on kipsilevy, jolla on helppo rakentaa sisäseiniä niin asuin- kuin varastotiloihinkin. Nyt seinärakenne on mahdollista saada jopa perinteistä väliseinää kapeampana ratkaisuna – mistä siis on kyse?
20198_59420.jpg
Pientalo ansaitsee arvoisensa lattian
Mitä ominaisuuksia sinä arvostat kotonasi? Raikasta sisäilmaa, lämpömukavuutta, kodikkuutta, hyvää ääniympäristöä, turvaa… Ainakin osa näistä luultavasti lukeutuu listaasi. Lattialla on merkittävä vaikutus kaikkiin näihin – ei siis ole samantekevää, minkälainen lattia kotonasi on. Olemme perinteisesti usean vuosikymmenen ajan tottuneet näkemään Weberin Plaano-lattioita esimerkiksi kerrostalo-/julkisessa rakentamisessa ja pientalojen välipohjarakenteissa. Nyt nämä kestävät ja luotettavat Plaano-ratkaisut ovat saatavilla myös pientalojen maanvaraisiin lattioihin! Plaano Pientalolattiat on suunniteltu lähtökohtaisesti siten, että ihmisille voidaan tarjota mukavaa, terveellistä ja turvallista elämistä.
20072_3487.jpg
Aluskate pidentää kattosi ikää
Varsinainen katemateriaali suojaa kattorakenteita sateelta ja lumelta – mutta kosteuden varsinainen pysäyttäjä on katteen alle asennettava aluskate. Katteen alle pääsee aina kosteutta. Tuiskuava lumi löytää tiensä esimerkiksi tiilikatteen alle ja kondensoituva kosteus pääsee kattorakenteisiin, ellei aluskate sitä pysäytä. Aluskatteen laatuun kannattaa panostaa – muutaman kymmenen euron säästö aluskatevalinnassa ei kannata. Laadukas aluskate on halpa vakuutus katollesi!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton