Toimiva ilmanvaihto on elinehto

Asuintiloja saneeratessa usein unohdetaan ilmastoinnin merkitys. Kun saneeraus on suoritettu, ihmetellään sisäilman tunkkaisuutta. Huomataan, että tiloista on tullut tiiviimpiä kuin ne olivat ennen. Siksi olisikin jo saneerausta suunniteltaessa otettava yhdeksi tarkastelukohteeksi toimiva ilmanvaihto.

Venttiilit Jäsentukusta

Mitä tehdä, jos ilmanvaihdon toimivuudesta ei ole varmuutta?

Ilmanvaihdon riittävyyden voi tarkistaa laittamalla talouspaperiarkki poistoilmaventtiiliin kohdalle. Imun tulee pitää arkki kiinni venttiilissä. Jos näin ei tapahdu, avaa tuuletusikkuna, odota muutama minuutti ja kokeile uudestaan. Jos arkki pysyy nyt, tiedät, että tuloilman määrä ei ole normaalisti riittävä. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei ikkunatuuletus ole jatkuvaa ilmanvaihtoa. Ikkunat soveltuvat vain lyhytaikaiseen tuuletukseen, eivät jatkuvaan ilmanvaihtoon. Jos makuuhuoneesta ei löydy korvausilmaventtiiliä, on syytä miettiä, mikä olisi toimivin vaihtoehto parantaa ilmanvaihtoa.

Kaavakuva ilmanvaihdon toiminnasta, kun on kyse koneellisella poistolla varustetusta tai painovoimaisesta ilmanvaihdosta.Kaavakuva ilmanvaihdon toiminnasta, kun on kyse koneellisella poistolla varustetusta tai painovoimaisesta ilmanvaihdosta.
Vanhan venttiilin tilalle VELCO VSR-100N tuotekokonaisuus. Tuotekokonaisuus sisältää termostaatilla varustetun VELCO-korvausilmaventtiilin, F9-luokan FILTRETE-suodattimen ja asennuslevyn.Vanhan venttiilin tilalle VELCO VSR-100N tuotekokonaisuus. Tuotekokonaisuus sisältää termostaatilla varustetun VELCO-korvausilmaventtiilin, F9-luokan FILTRETE-suodattimen ja asennuslevyn.
Uuteen läpivientiin VELCO VLR-100 tuotekokonaisuus. Tuotekokonaisuus sisältää termostaatilla varustetun VELCO-korvausilmaventtiilin, F9-luokan FILTRETE-suodattimen, ulkoritilän sekä jatko- ja seinäputket.Uuteen läpivientiin VELCO VLR-100 tuotekokonaisuus. Tuotekokonaisuus sisältää termostaatilla varustetun VELCO-korvausilmaventtiilin, F9-luokan FILTRETE-suodattimen, ulkoritilän sekä jatko- ja seinäputket.
Korvausilmaventtiili VELCO VTR-100 puiseen tuuletusluukkuun on edullinen ja yksinkertainen tapa parantaa asunnon ilmanvaihtoa. Lautasen säätäminen käsin voidaan unohtaa, koska termostaatti avaa venttiililautasta ulkoilman lämpötilan mukaan. Vaikka puuluukku talvella pidetään kiinni, raikasta korvausilmaa virtaa jatkuvasti vedottomasti asuntoon.Korvausilmaventtiili VELCO VTR-100 puiseen tuuletusluukkuun on edullinen ja yksinkertainen tapa parantaa asunnon ilmanvaihtoa. Lautasen säätäminen käsin voidaan unohtaa, koska termostaatti avaa venttiililautasta ulkoilman lämpötilan mukaan. Vaikka puuluukku talvella pidetään kiinni, raikasta korvausilmaa virtaa jatkuvasti vedottomasti asuntoon.

Venttiilien oikea sijoitus

Korvausilmaventtiilit on sijoitettava oleskelutiloihin kuten makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen sekä saunaan. Poistoilmaventtiilien paikka on wc:ssä, keittiössä, vaatehuoneessa ja suihkutilassa. Näihin tiloihin ei saa asentaa korvausilmaventtiiliä, koska se vähentää oleskelutiloihin tulevaa ulkoilmaa. Jokaisessa huoneessa tulee siis olla joko poistoilma- tai korvausilmaventtiili.

Korvausilmaventtiilien määrässä ei kannata pihistellä. Sopiva nyrkkisääntö on yksi venttiili 20 lattianeliömetriä kohden. 80 m²:n asunnossa tarvitaan siis neljä korvausilmaventtiiliä. Oikea venttiilien määrä tasoittaa ilmavirtaa. Korvausilmaventtiili kannattaa sijoittaa mahdollisimman korkealle, jolloin kylmä tuloilma lämpiää ennen laskeutumistaan oleskelualueelle.

Terveysilma on kehittänyt venttiilin ja suodattimen yhdistelmälle kolme erilaista malliratkaisua: vanhan venttiilin tilalle, uuteen läpivientiin ja tuuletusluukkuun. Malliratkaisut on patentoitu Suomessa 1980-luvun puolivälissä. Malleja on helppo muuttaa asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan. Velco-korvausilmaventtiilin erottaa muista venttiileistä termostaatti, joka automaattisesti säätää venttiililautasen avausta muuttuvan ulkolämpötilan mukaan. Kylmällä pienemmälle, lämpimällä suuremmalle. Käsinsäätöä ei tarvita lainkaan.
 
Julkaistu
20.3.2012