Sadevesien ohjaus

Seinänvierus

o Kosteusongelmien estämiseksi seinän vierusta kannattaa täyttää ilmavalla sora-aineksella.
o Sokkelin ympärille voidaan lisäksi asentaa noin 0,5 m levyinen betonikiveys tai -laatoitus helpottamaan pihan hoitotöitä.
o Kun kivet asennetaan nurmipinnan tasoon, ruohon leikkaaminen ruohonleikkurilla on helppoa toisen ruohonleikkurin pyörän kulkiessa tasaista kiveystä pitkin eikä seinän viereen jää heinätupsuja.
o Myös tarvittavat kallistukset rakennuksesta ulospäin on hyvä muistaa.

Kaivojen ympärys

o Seinänvierikiveyksien työläimpiä kohtia, etenkin betonilaattoja käytettäessä, ovat rakennuksen kulmiin ja seinustoille sijoittuvien kaivojen ympärystät.
o Halkaisijaltaan pienten kaivojen ympyränmuotoiset leikkuut onnistuvat parhaiten yhden käden kulmahiomakoneella, joka on varustettu timanttiterällä.
o Kun kiveysalueelle jää kaivonkansi, yleisperiaate on, että rakenne rajataan täysillä kivillä ja katkaistujen kivien määrä minimoidaan. Rudukselta löytyy myös ympyrä ladonnan mahdollistava Klassikko-isokaarre tähän tarkoitukseen.

Kallistukset

o Pihamaan kuivatustarve tulee huomioida jo rakennuksen kuivatusjärjestelmiä suunniteltaessa.
o Pinnat kallistetaan aina rakennuksista poispäin. Minimikallistus on 2 %, eli yhden metrin matkalla kallistus on vähintään 2 cm.
o Vesien johtaminen rakennuksista poispäin on välttämätöntä, sillä taloon päin valuva vesi voi vaurioittaa perustuksia, ja johtaa jopa homeongelmiin.
o Vesikouruilla ja loiskekivillä johdetaan sadevedet pois pihakivipäällysteeltä ja rakennusten vierustoilta. Ruduksen vesikourut ja loiskekupit sopivat niin väreiltään kuin muotojensa puolesta yhteen laattojen ja päällystekivien kanssa.

Ruduksen kourulaattaa voidaan käyttää sadevesien poisohjaamiseksi kiveyksiltä myös Ruduksen kourulaattaa. Se toimii päällysteen reunaan asennettuna sekä kiveyksen rajaajana, tukena että vesikouruna. 
Julkaistu
27.3.2012