• Etusivu
  • Talo

Ajoalustat

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Julkaistu 12.03.2012Päivitetty 24.08.2020
20123_29991.jpg

Sisäänkäynnit

  • Sisäänkäynti on kodin käyntikortti. Se toivottaa vieraat tervetulleeksi taloon.
  • Sisäänkäynti on osana etupihan muita toimintoja, joita ovat mm. pääovelle johtava polku, autokatos- tai talli, pysäköinti ja jätepiste.
  • Pihakivien myötävaikutuksella tulopihasta muodostuu käytännöllinen ja edustava kokonaisuus.

Autokatos ja katoksen edusta

  • Autokatoksen tai –tallin lisäksi suunnitelmassa kannattaa hahmottaa, mikä on auton tai autojen vaatima tilantarve pihassa kaiken kaikkiaan.
  • Pihatien ja autotallin edustalla voidaan hyvin käyttää 60 mm paksuisia pihakiviä. Jos pihassa liikennöi henkilöautoa raskaampia ajoneuvoja voi olla tarpeen harkita 80 mm paksun kiven käyttöä. Oleellista on, että kiveyksen pohjat tehdään hyvin.
  • Pihalaattoja käytettäessä ajoalustan päällysteenä, laattojen vahvuuden on oltava 80 mm. >> Tutustu pihalaattojen valikoimaan
  • Kääntöpaikka kannattaa tehdä mahdollisimman reilun kokoiseksi, jolloin se voi toimia myös tilapäisenä vierasparkkina.
  • Kulutuksen ja katseen kestävä betonikiveys on käytännöllinen valinta myös autokatoksen ja -tallin ajoalustan pinnoitteeksi.
  • Jotta renkaiden aiheuttamilta painaumilta ajourien kohdilla vältytään, tulee kiveyksen pohjien tekoon, kantavaan kerrokseen ja sen tiivistämiseen kiinnittää erityistä huomiota.
  • Tiivistys tehdään vaiheittain niin ohuina kerroksina, että kerrokset tulevat tiivistetyiksi koko paksuudeltaan.
  • Autotallin edusta joutuu aina kovalle rasitukselle, joten se vaatii kantavan ja kulutusta kestävän pinnoitteen. Tarkoitukseen soveltuvat parhaiten Ruduksen betonikivet.
20123_29992.jpg
20123_29993.jpg

Pihatie ja pysäköintialue

  • Usein toiveena on päästä autolla lähelle sisäänkäyntiä vähintäänkin huoltoajon verran. Tällöin päällystettävä pihatie on mitoitettava vähintäänkin 2,5m:n levyiseksi.
  • Sisäänajotien leveyden on suositeltavaa olla noin 3 metriä. Pysäköintialueen minimimitta on 2,5 x 5 m.
  • Betonikivet ovat esimerkiksi tarvittaessa helppoja vaihtaa, mikäli pihakivet likaantuvat mahdollisten öljyvuotojen seurauksena.
  • Nurmikivet ja hulevesi-kivet kuten Riimukivi, Golfkivi, Akvakivi, Louhikivi, Reikälaatta, Viherässä, SF-reikäkivi, Noppa sekä nupukivet sopivat alueille, joille halutaan sekä vihreyttä että kantavuutta. Ne soveltuvat hyvin esimerkiksi tilapäisen pysäköintialueen pinnoitteeksi. Saumoissa kasvava ruoho pehmentää pihan ilmettä.
  • Ruduksen Hule-Kartanokivi on betonikivi, joka päästää sadeveden kiven läpi pohjamaahan.
20123_29994.jpg
Rudus Oy (Maisematuotteet)
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Betonilattian valu
Betonin valinta
Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan.Rakennesuunnittelijan tehtävänä on määritellä käytettävä betonilaatu ja rasitusluokat rakennepiirustuksiin sekä rakennuksen käyttöikätavoite. Betonia tilattaessa ilmoitetaan rakennesuunnittelijan määrittelemät tiedot valmisbetonin toimittajalle. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.Lisätietoa betonista...
20222_3545.jpg
Onnistunut pihakivetys
Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Niiden hankkiminen suoraan kotipihalle on myös helppoa, sillä kivi- ja betonituotteita voi ostaa muun muassa Rudus Oy:n verkkokaupasta. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.
201511_44864.jpg
Takkaimuri vie savut ulos nopeasti
Takkaimuri vie savut ulos varmistaen, että veto saadaan aikaan nopeasti. Sen avulla voidaan takkojen, kamiinoiden, puuliesien ja uunien vetoa säätää portaattomasti. Tulisija toimii ihanteellisella hyötysuhteella, eikä savu kulkeudu sisätiloihin ongelmallisissakaan käyttötilanteissa.Imurin tehoa säädetään porrasmuuntajalla tai tyristorisäätimellä, mikä voidaan asentaa mahdollisimman lähelle tulisijaa. Koska imuri asennetaan savupiipun suulle eristelevyn päälle, on sen oltava aina käytössä kun tulisijassa on tuli. Myös jälkituuletus on suotavaa tulen sammuttua.Osta takkaimuri verkkokaupasta!
20239_83042.jpg
Rakentajan toimitus testasi uudenajan petsin - oliko helppoa?
Puukalusteiden petsaaminen on ollut aikoinaan suosittu tapa antaa puulle haluttu värisävy ja korostaa puun luonnollista kauneutta. Nykyään petsaamisen jalo taito on päässyt unohtumaan ja sitä saatetaan pitää liian vaikeana pintakäsittelyn tapana. Miten kuumaan veteen petsijauhe pitää sekoittaa? Mikä pintakäsittely sopii petsauksen päälle? Miksi petsi ei levity vanhan hiotun pinnan päälle? Miksi petsauksestani tuli näin kirjava?Rakentajan toimitus testasi Woodcare.Guide-petsin ja tässä tulokset. Tervetuloa puun petsauksen maailmaan!
20179_50232.jpg
Hongan tehdasmarkkinat lauantaina 23.9.
Oletko kiinnostunut nykyaikaisesta hirsirakentamisesta, haaveiletko kenties omasta hirsitalosta tai huvilasta? Nyt kannattaa merkitä kalenteriin lauantai 23.9. 2017, sillä Honkarakenne järjestää perinteiset tehdasmarkkinat juuri kyseisenä päivänä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton