Huomioi keskuspölynimuri väliseinävaiheessa

Keskuspölynimuri alkaa uudisrakentamisessa olla yhtä yleinen kuin muutkin kodinkoneet. Putkiston asentaminen käy helpoimmin väliseinien rakentamisen yhteydessä.

Keskuspölynimurin putkiston osia.Keskuspölynimurin putkiston osia.

Imurasioiden sijoittaminen

Keskuspölynimurin runkoputkisto on polypropeeniputkea, joka kestää hyvin keskusyksikön synnyttämän alipaineen. Putkien ulkohalkaisija on 42 mm, muhvin kohdalta 47 mm.

Talon pohjakuvien perusteella suunnitellaan seiniin sijoitettavien imuletkun kytkemiseen tarvittavien imurasioiden optimaalinen sijainti huomioiden imuletkun pituusvaihtoehdot ja rakenteisiin upotettavien pölyputkistojen linjaus.

Imurasioille menevät putket pyritään sijoittamaan onttoihin väliseiniin. Putkisto imurasialta toiselle ja imurasialta keskusyksikölle suositellaan vedettäväksi yläkautta, välikatossa tai ullakolla. Putki voidaan sijoittaa myös valuun. Valuun asennettaessa liitokset tulee teipata ja putki kiinnittää siten, ettei se pääse valun aikana liikkumaan.

Järjestelmään voidaan liittää myös kätevä rikkarasia, joka sijoitetaan joko väliseinään tai kiintokalusteiden sokkeliin. Putkiston tuominen rikkarasialle kannattaa myös huomioida jo väliseinien rakentamisen yhteydessä.Järjestelmään voidaan liittää myös kätevä rikkarasia, joka sijoitetaan joko väliseinään tai kiintokalusteiden sokkeliin. Putkiston tuominen rikkarasialle kannattaa myös huomioida jo väliseinien rakentamisen yhteydessä.
Rikkarasian asennus on helppoa rasiaan kuuluvan taipuisan letkun ansiosta.Rikkarasian asennus on helppoa rasiaan kuuluvan taipuisan letkun ansiosta.

Putkiston asennus

Keskuspölynimurin runkoputkisto on polypropeeniputkea, joka kestää hyvin keskusyksikön synnyttämän alipaineen. Putkien ulkohalkaisija on 42 mm, muhvin kohdalta 47 mm.

Putket asennetaan siten, että mutkissa olevat nuolet osoittavat aina keskusyksikölle. Näin vältetään törmäyspinnat imuputkistossa. Putkistovastuksen minimoimiseksi käytetään mahdollisimman vähän mutkia. Mutkissa on hyvä käyttää 45 asteen mutkaa aina kun se on mahdollista. Myös 90 asteen mutka tehdään kahdella 45 asteen mutkalla tai loivalla 90 asteen mutkalla.

Äänenvaimennin liitetään poistoputkistoon mihin kohtaan hyvänsä. Poistoputki johdetaan ulos katolle, seinästä suoraan ulos tai alapohjan (rossipohjan) alle. Poistoputken pään edessä on oltava vapaata tilaa vähintään 20 cm.

Puzer-putkiston osat sopivat tiiviisti toisiinsa ilman työkaluja tai liimaa. Muhviliitoksissa putken osat painetaan toisiinsa kiinni. On tärkeää, että liitokset painetaan pohjaan asti ja että lukitustiiviste on paikoillaan muhvissa. Keskusimurin ohjausvirtapiiri on 24 V:n tasavirtapiiri. Se ei ole vaaraksi ihmisille. Virtajohto voidaan vetää joko vapaana tai “putkittaa” samalla tavoin kuin sähköjohdot.
 
Julkaistu
13.3.2012