Puhdistitko sadevesikourut ennen talven lumia?

Runsaslumisena talvena sadevesikourujen ongelmana voi olla paksu jääkerros. Oletko muistanut puhdistaa sadevesikourut ennen talven tuloa? Sadevesijärjestelmä saattaa lakata toimimasta jo heti ensimmäisen talven jälkeen. Keskimääräisen suomalaisen omakotitalon katolla on vähälumisenakin talvena tuhansia kiloja lunta.

Lue lisää Vesivek-sadevesijärjestelmistä

Jätä yhteydenottopyyntö!

Kattoturvatuotteet, kuten kulkusillat ja lumiesteet, kannattaa tarkastaa. Jää ja lumi muodostavat voimakkaan massan, joka saattaa irrottaa ne kiinnityksiltään.Kattoturvatuotteet, kuten kulkusillat ja lumiesteet, kannattaa tarkastaa. Jää ja lumi muodostavat voimakkaan massan, joka saattaa irrottaa ne kiinnityksiltään.

Kourun kannakkeet ovat avainasemassa

Räystään yli reilusti roikkuvan paksun jäisen lumikerroksen painama ränni kertoo selkeää kieltä siitä, että katolla ei ole kaikki kunnossa. Pitkät ja näyttävät jääpuikkomuodostelmat katon reunalla viittaavat lämpövuotoon yläpohjarakenteessa. Jääpuikot voivat olla vaarallisia alapuolella liikkuville ihmisille. Jääpuikot pitäisikin poistaa heti, kun niitä ilmaantuu räystäille.

Omakotitalojen asukkaita on varoiteltu omin luvin menemästä katoilleen pudottamaan lunta. Suomalaiset katot on mitoitettu vahvasti. Ne on suunniteltu kestämään lunta ja siksi pientalojen katot eivät olekaan sortuneet lumikuormituksesta johtuen. Räystäälle roikkumaan jäänyt lumikerros on toki järkevää poistaa hallitusti.

Lumimassat on aina syytä poistaa kourun päältä, mutta lumikuormien kestävyyden osalta avainasemassa ovat kourun kannakkeet, profilointi ja materiaali. Erityisesti kannakkeiden rakenteellinen lujuus vaihtelee paljon. Turvallisuuden kannalta on ehdottoman tärkeää, että tuotteet ovat riittävän lujat, mutta lopullisesti turvallisuuden takaa vasta luotettava kiinnitys.

Jos lunta kertyy niin paljon, että se rasittaa sadevesijärjestelmää, siihen kannattaa varautua jo ennen seuraavaa talvea asentamalla lumiesteet.Jos lunta kertyy niin paljon, että se rasittaa sadevesijärjestelmää, siihen kannattaa varautua jo ennen seuraavaa talvea asentamalla lumiesteet.
Sadevesikourujen kiinnitys on tehtävä siten, että ne kestävät myös lumen ja jään painon.Sadevesikourujen kiinnitys on tehtävä siten, että ne kestävät myös lumen ja jään painon.

Asenna lumiesteet ennen kuin on jo liian myöhäistä

Jos lunta näyttää kertyvän niin paljon, että se rasittaa sadevesijärjestelmää, siihen kannattaisi varautua jo ennen seuraavaa talvea asentamalla lumiesteet, joiden tehtävänä on pitää lunta katolla ylempänä. Ne ovat erityisen tärkeitä jyrkillä mansardikatoilla. Jollei lumiesteitä ole koko lappeen pituudelta, painaa räystäältä roikkuva lumi väistämättä joskus myös räystäskourua. Tämä tapahtuu siitä huolimatta, että kouru on asennettu rakennusmääräysten mukaan kattolinjan alapuolelle.

Samalla, kun asentaa lumiesteet, kannattaa tarkistaa myös sadevesikourujen tilanne. Ennen sadevesijärjestelmän asennusta on huomioitava kourujen ja lumen vaikutus otsalaudan kiinnitykseen. Huonosti kiinnitetty otsalauta saattaa irrota lumimassan painosta.

Hankalimpia ovat syksyn ja alkukevään kelit. Tällöin yöllä on vielä kova pakkanen ja päivällä lämpötila kohoaa plussan puolelle. Tällainen lämpötilavaihtelu voi aiheuttaa sen, että syöksyputkiin alkaa muodostua jäätä ja se saattaa halkaista koko putken. Pahasti jäätyneet kourut saa turvallisimmin sulatettua lämmityskaapelilla. Jos putket sulatetaan höyryttämällä, siihen tarvitaan ammattilaisen apua. Vesikourujen ja rännien puhdistuksessa on pidettävä mielessä työturvallisuus.

Pyydä tarjous

Rakentaja.fi-jäsenenä voitte jättää yhteydenottopyynnön Vesivekille. Lähin edustajanne on teihin pian yhteydessä ja voitte yhdessä suunnitella juuri teidän tarpeisiinne sopivan ratkaisun. Yhteydenottopyynnön jättäminen on maksutonta eikä velvoita ostamaan tuotetta.

Jätä yhteydenottopyyntö!
 
Julkaistu
27.2.2012