Viikon kysymys: Tiilijulkisivussa halkeama

Kysymys:

Talossamme on kvartsinvalkoisesta kahitiilestä tehty ulkoverhous. Tiiliverhous menee muutaman kerroksen ikkunoiden yläpuolellakin. Verhouksessa on pieni halkeama ja se kulkee valesokkelista ylös asti. Vuosien varrella julkisivua on yritetty korjata erilaisilla massoilla, mutta huonolla tuloksella. Miten se pitäisi oikein tehdä?
Rakennustarkastaja sanoi, että halkeama syntyy, kun valesokkelin päälle on suoraan muurattu tiili, eikä väliin ole laitettu esim. bitumisuikaletta. Betoni ja tiili kuulemma elävät eri tavalla ja tämä tekee halkeaman seinään. Valesokkeli on ehjä ja pore oli noin millin levyinen, mutta korjausten seurauksena lohkeillut reunoistaan.

Vastaus:

Poretta ei saa korjattua millään massalla. Kalkkihiekkatiili kutistuu voimakkaasti pakkasella, koska siinä ei ole poltetun tiilen tartuntaominaisuuksia muurauslaastin kanssa. Mielestäni halkeama on pelkästään ulkonäkökysymys ja paikkaus vain korostaisi sen näkyvyyttä. Kun halkeamaan laitetaan jotain massaa, se aiheuttaa kesällä reunojen halkeilua ja ulkonäkö huononee.

Lue lisää julkisivuista

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää rakentamisaiheisia kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Lue kysymyksiä ja vastauksia tai esitä uusi kysymys

Keskustelupalsta
 
Julkaistu
13.2.2012