Lasiterassista on iloa kaikkina vuodenaikoina

Asunnon sisätila ja ulkotila ovat usein tarpeettoman jyrkästi toisistaan eroteltu. Tarvitsemme suojaa kylmyydeltä ja sateelta mutta meissä elää vahvana kaipuu luonnon valon ja vapaiden näkymien äärelle. Kuinka keskeisiksi osaksi suomalaista kerrostaloasumista kooltaan kasvaneet ja lähes poikkeuksetta lasitetut parvekkeet ovatkaan muodostuneet. Ne ovat verraton henkireikä ulkoiseen ympäristöömme ja niitä käytetään aktiivisesti eri tarkoituksiin kaikkina vuodenaikoina.

Luonnonvalon ja maiseman välitön läsnäolo tuottaa hyvää mieltä ja auttaa lataamaan akkuja.Luonnonvalon ja maiseman välitön läsnäolo tuottaa hyvää mieltä ja auttaa lataamaan akkuja.

Suureen osaan perinteistä suomalaistakin pientalorakentamista ovat erikokoiset lasikuistit ja verannat kuuluneet tärkeänä osana. Suomalainen pientalorakentamisen perinne on kuitenkin murtunut ja muuttunut useaan otteeseen nimenomaan sotien jälkeisenä aikana. Tuossa rytäkässä on lasikuistien rakentamisen perinne päässyt ikään kuin unohtumaan. Nyt ne ovat kuitenkin kokemassa vahvaa renessanssia.

Niin entisinä aikoina kuin nykyäänkin lasikuisti toimii oivallisena rentoutumisen tyyssijana. Luonnonvalon ja maiseman välitön läsnäolo tuottaa hyvää mieltä ja auttaa lataamaan akkuja. Ne ovat meissä kaikissa syvällä olevia tekijöitä, joita teknistyvä ja urbanisoituva ympäristö ei pysty korvaamaan.

Lasiterassin toiminnallinen suhde asunnon muihin tiloihin kannattaa miettiä tarkoin.Lasiterassin toiminnallinen suhde asunnon muihin tiloihin kannattaa miettiä tarkoin.
Kuistin mittoja määriteltäessä kannattaa etukäteen pohtia eri toimintojen vaatimaa tilantarvetta.


Kuistin mittoja määriteltäessä kannattaa etukäteen pohtia eri toimintojen vaatimaa tilantarvetta.

Lasikuistin koko

Vapaa oleilu ja seurustelu, ateriointi, kahvittelu sekä viherkasvien kasvattaminen ovat kaikki lasikuistien luontevia käyttötapoja. Kuistin mittoja määriteltäessä kannattaa etukäteen pohtia näiden toimintojen vaatimaa tilantarvetta.

Sijainti

Lasiterassin toiminnallinen suhde asunnon muihin tiloihin kannattaa miettiä tarkoin. Yhteys keittiöön voi olla tärkeä käytettäessä tilaa usein vaikkapa ruokailuun. Välitön yhteys asunnon sisäisiin oleskelutiloihin on yleensä eduksi sekä toiminnan että tilanmuodostuksen kannalta. Vilvoittelu on keskeinen osa miellyttävää saunomista. Siihenkin lasikuisti sopii erinomaisesti. Olisiko välitön yhteys saunatiloihin tarpeen?

Ilmansuunnalla on tietysti keskeinen merkitys valonsaannille ja lasiterassin lämpötilalle eri vuodenaikoina. Samoin kannattaa ajoissa pohtia, mikä on se maisemasuunta, joka avoimena leviää eteemme terassilla oleskellessamme. Samalla joudumme pohtimaan sitä miten riittävä yksityisyyden vaatimus täyttyy. Kaiken kukkuraksi lasiterassin tulee mittasuhteiltaan istua kauniisti arkkitehtoniseen massoitteluun. Parhaimmillaan se on kuin koru kiinteän ytimen rinnalla.
Vilvoittelu on keskeinen osa miellyttävää saunomista. Siihenkin lasikuisti sopii erinomaisesti.Vilvoittelu on keskeinen osa miellyttävää saunomista. Siihenkin lasikuisti sopii erinomaisesti.

Muuntelu ja sen tarve

Vuodenaikojen erot ovat maassamme suuret ja kaupunkimainenkin elämä rytmittyy sen mukaisesti. On tärkeää voida vapaasti säätää lasiterassin avonaisuutta. Tulvikoon kesällä lintujen laulu ja puutarhan tuoksut vapaasti siihen tilaan, joka viilentyneiden syyssateiden aikaan on laseilla suojattava. Vaivaton avattavuus saa lasikuistin elämään päivittäin kulloisenkin hetken tarpeiden mukaan.

Kylmä vai lämmin tila?

Yksikertaisellakin lasilla varustettu lasikuisti luo suljettuna vahvasti intiimin tilan tunteen sekä suojan sadetta ja tuulta vastaan. Lämpötilaerokin ulkoilmaan nähden voi olla melkoinen ilmansuunnasta ja muista olosuhteista riippuen. Jo pelkästään tuulen vaikutuksen poisjäännillä on uskomattoman suuri vaikutus siihen, miltä lämpötila ihmisestä tuntuu.

Yksikertaisellakin lasilla varustettu lasikuisti luo suljettuna vahvasti intiimin tilan tunteen sekä suojan sadetta ja tuulta vastaan.Yksikertaisellakin lasilla varustettu lasikuisti luo suljettuna vahvasti intiimin tilan tunteen sekä suojan sadetta ja tuulta vastaan.

Terassilasituksia myös rivitaloihin

Uusien asuntojen hinnannousu on tehnyt niistä vaikeasti saavutettavia. Järkeväksi vaihtoehdoksi on noussut vanhempien asuntojen parantaminen. Tästä ovat hyvänä esimerkkinä lasitetut terassit, joita uudistetun asunto-osakeyhtiölain myötä on alkanut ilmestyä myös rivitaloihin. Hankintavaihtoehtoja on kaksi.

Yhtiökokouksessa voidaan päättää lasitetun terassin hankkimisesta jokaiseen asuntoon. Kustannukset voidaan kattaa joko omalla tai lainapääomalla ja periä ne osakkailta vastikemuotoisesti kuukausittain vuokran yhteydessä. Osakkailla on tietysti mahdollisuus maksaa osuutensa heti pois.

Toisessa vaihtoehdossa taloyhtiö hyväksyy yhtiökokouksessa lasiterassien hankkimisen. Yhtiö hakee lasitukselle toimenpideluvan. Halukkaat hankkivat luvan mukaiset lasiterassit itse yhteistilauksena ja muilla on halutessaan lupa hankkia terassi myöhemmin. Usein lasiterassit vaikuttavat valmistuttuaan niin houkuttelevilta, että naapurit seuraavat perässä.

Miten etenen hankkeessa?

Ottamalla rohkeasti yhteyttä lähimpään edustajaamme. Hän suunnittelee lasituksen kanssasi, ja antaa sitovan tarjouksen. Avustamme tarvittaessa lupien hankinnassa. Kun ostat Lumon lasiterassin, sinulle jää vain mahdollisten perustusten teko ja terassin sisustaminen.

Luotettava yhteistyökumppani

Kymmenettuhannet tyytyväiset asiakkaat ovat tehneet Lumonista Euroopan suurimman parvekelasitoimittajan. Sama osaaminen varmistaa myös terassiasiakkaamme tyytyväisyyden.
 
Julkaistu
10.2.2012