Älä päästä lämpöä harakoille - hyödynnä talon hukkalämpö poistoilmalämpöpumpulla

Poistoilmalämpöpumput (PILP) ovat yksinkertaisimmillaan ilmanvaihtokoneita, jotka on varustettu lämmöntalteenottoyksiköllä. Lämmöntalteenottoyksikkö siirtää poistoilman lämpöenergiaa tuloilmaan. Käytännössä samaa tekniikkaa voidaan hyödyntää helposti myös käyttöveden tai vaikka koko asunnon lämmityksessä.

PILP tuottaa lämpöä aina samalla hyötysuhteella

Poistoilmalämpöpumppu tuottaa olosuhteista riippumatta lämpöä aina lähes samalla tasolla, sillä se käyttää energianlähteenä talosta poistuvaa (n. 21 °C) ilmaa. Lauhoilla keleillä pilp pystyy pitämään talon lämpimänä yksinäänkin, mutta suuren lämmöntarpeen aikana lisälämpöä voidaan tuottaa poistoilmalämpöpumpun sähkövastuksilla. Lisäksi mahdollisen takan avulla voidaan tukea poistoilmalämpöpumpun toimintaa.Nilan Compactissa on kaksinkertainen lämmöntalteenottojärjestelmä. Se käyttää poistoilmasta kerättyä energiaa tuloilman sekä käyttöveden lämmitykseen. Sen passiivinen vastavirranlämmönsiirrin on rakennettu komposiittimateriaalista, joka on tehokkaampi kuin tavalliset alumiinilämmönvaihtimet, sillä se ei johda lämpöä pintaan. Aktiivinen lämmöntalteenotto aktivoituu, kun tarvitaan lisälämpöä takaamaan haluttu huone- tai vesilämpötila.

Energiamääräykset, matalaenergia ja passiivitalot

Yhä kiristyvien rakennusmääräysten vuoksi uusille asunnoille määritetään kovia energiankäyttörajoituksia. Tästä syystä on hyvä panostaa tehokkaaseen ja oikein mitoitettuun kokonaisjärjestelmään. Nilan Compact -laite sisäänrakennetulla Geo-maalämpöyksiköllä on suunniteltu energiataloudellisiin asuntoihin. Se on oiva vaihtoehto etenkin pienehköihin omakotitaloihin sekä matalaenergia- ja passiivitaloihin, joihin esimerkiksi normaalit maalämpöpumput ovat ylimitoitettuja.

Jätä yhteydenottopyyntö poistoilmalämpöpumpusta

Poistoilman lämmöntalteenotto voi olla aktiivinen tai passiivinen

Poistoilmalämpöpumput voivat käyttää joko aktiivista tai passiivista lämmöntalteenottoa. Passiivinen lämmöntalteenotto ottaa jatkuvasti lämpöä talteen. Lämmöntalteenotto on tällä tavalla ”ilmaista”, se ei käytä yhtään lisäenergiaa lämmöntalteenottoon. Aktiivinen lämmöntalteenotto ottaa lämmön talteen erillisen höyrystinpatterin avulla.

Ilmansuodatus tuo helpotusta allergisenkin elämään

Allergiaa ja astmaa sairastaville on tärkeää pitää ulkoilman epäpuhtaudet poissa sisätiloista. Tehokas ilmansuodatusjärjestelmä pitää huolen, että sisäilman hiukkaspitoisuus on aina mahdollisimman pieni ja se suojaa asuntoa hometta vastaan. Erityisesti allergikoille suositellaan EU7-tason suodattimia, jotka suodattavat suurimman osan haitallisista pienhiukkasista, kuten siite- ja katupölyt. Näin saat asuntoosi puhtaan ja miellyttävän sisäilman ympäri vuoden.

Viilennys tuo helpotusta kesähelteillä

Jotkin poistoilmalämpöpumppumallit pystyvät tuottamaan myös viileää ilmaa asuntoon. Viilennys tapahtuu erillisellä yksiköllä, joka poistaa tuloilmasta kosteuden ja ottaa viilennykseen käytettävän energian käyttöveden lämmityksestä. Käytännössä viilennys ei siis tarvitse juurikaan ostoenergiaa. Viilennyksen taso on yleensä noin 6-8 astetta tuloilmaa alempi. Nilan on ainoa suuri pilp-valmistaja, jolta löytyy viilennykseen kykeneviä poistoilmalämpöpumppuja. Tunnistat viilennykseen kykenevät Nilan-laitteet mallinimen C-kirjaimesta.

Poistoilmalämpöpumpun ylläpito on vaivatonta

Poistoilmalämpöpumpun ylläpitoon ei kulu turhaa aikaa, voit ohjata sitä kätevästi ohjausyksikön kautta, johon voidaan säätää valmiit asetukset eri keleille. Poistoilmalämpöpumput eivät tarvitse ihmeellisiä huoltotoimenpiteitä, esimerkiksi Nilan Compact -laitteen ilmansuodattimet on vaihdettava noin kerran vuodessa ja suoja-anodi aina tarvittaessa. Poistoilmalämpöpumpun etu verrattuna maalämpöpumppuun on sen hieman alempi kokonaishankintakustannus, koska laite sisältää myös rakennuksen ilmanvaihtolaitteiston.
Poistoilmalämpöpumppujen mukana tulee tavallisesti myös erillinen ohjausyksikkö. Nilanin CTS 602 -ohjausyksiköllä on mahdollista asettaa muistutus muistuttamaan suodattimien vaihtotarpeesta, jolloin se ei pääse unohtumaan. Viikko-ohjelmatoiminnon avulla ilmanvaihto voidaan asettaa esimerkiksi öisin toimimaan pienemmällä teholla tai kosteusanturin avulla tehostamaan ilmanvaihtoa tarpeen vaatiessa.Poistoilmalämpöpumppujen mukana tulee tavallisesti myös erillinen ohjausyksikkö. Nilanin CTS 602 -ohjausyksiköllä on mahdollista asettaa muistutus muistuttamaan suodattimien vaihtotarpeesta, jolloin se ei pääse unohtumaan. Viikko-ohjelmatoiminnon avulla ilmanvaihto voidaan asettaa esimerkiksi öisin toimimaan pienemmällä teholla tai kosteusanturin avulla tehostamaan ilmanvaihtoa tarpeen vaatiessa.
 
Julkaistu
14.2.2012