Allergiasaneeraus ja siivous

Allergiaoireiden ehkäiseminen ympäristöjärjestelyjen avulla on yhtä tärkeää kuin lääkehoito. Allergisen perheen kodin tulee olla pölytön, hajuton ja helppohoitoinen. Ensisijaisesti kodista poistetaan allergiaoireiden aiheuttajat. Tavarat järjestetään paikoilleen ja huolehditaan siivouksesta sekä ilmanvaihdosta.

Oireiden aiheuttajat allergiasaneerataan

Kodin tavallisimmat allergeenit ovat eläin-, pölypunkki-, siite- , vaate- ja tekstiilipölyt, sieni-itiöt sekä ruoat. Sisäilmassa on myös monia ärsyttäviä tekijöitä esimerkiksi kaikki tuoksuvat kemikaalit. Pahin sisäilman pilaaja on kuitenkin tupakansavu. Myös ulkoa tulevat epäpuhtaudet likaavat sisäilmaa. Tavallisimpien allergeenien ja ärsykkeiden poistaminen ja siivouksen tehostaminen on tarpeen aina, kun jollakin perheen jäsenellä ilmenee allergiaa. Saneeraaminen on hyväksi koko perheelle. Jos oireet kiusaavat vielä näiden perusjärjestelyjen jälkeen, joudutaan karsimaan tarkemmin pölyä keräävät tavarat ja kalusteet sekä tehostamaan siivousta. Tupakointi altistaa infektioille ja lisää allergisoitumista sekä pahentaa allergisia oireita.
Eläinpöly on yksi voimakkaimmista allergisten oireiden aiheuttajista; myös eläimen sylki ja eritteet aiheuttavat hengitystie- ja iho-oireita. Allergiatesteillä ei voida ennustaa eläimelle herkistymistä. Pölypunkin eritteet ja murskautunut pölypunkki aiheuttavat allergisia oireita. Pölypunkki viihtyy vuoteessa: se pidetään kurissa vuoteen säännöllisellä puhdistamisella. Patja ja vuodevaatteet imuroidaan ja pölytetään viikottain. Punkit kuolevat, kun sijauspatja, peite ja tyyny pestään ajoittain 60 asteen lämpötilassa tai niitä pidetään tunti +60 asteisessa saunassa; tuuletus -18 asteessa vuorokauden ajan tappaa pölypunkit myös - muista imuroida punkkipöly pois tuuletuksen jälkeen. Punkkipölylle herkistyneet voivat myös suojata vuodevaatteet erityisillä vuodevaatesuojuksilla tai tuulikankaalla. Sisusta koti sileäpintaisilla, helposti puhdistettavilla, pölyämättömilla materiaaleilla, kuten trikoomatoilla, puuvillaverhoilla tai rullaverhoilla. Tekstiilitapetit, nukkamatot, kokolattiamatot, ryijyt, shaalit tai samettiverhot eivät kuulu allergisen kotiin, jos ne aiheuttavat oireita.
Huonekalumateriaaleista nahka on paras, mutta myös monet muut kankaat ovat sopivia. Sijauspatja ja tyynyt voivat olla ontelo- tai pallokuitutäytteisiä tai vaahtomuovisia sekä vesipestäviä. Herkimmät allergikot välttävät pyykin kuivausta ulkona siitepölyaikaan. Allergiseen kotiin suositellaan huonekasveja, jotka voidaan joko suihkuttaa tai pyyhkiä. Kotiin eivät sovi saniaiset itiöittensä, kukkivat kukat siitepölynsä ja tuoksunsa tai limoviikunat maitiaisnesteensä takia. Valtaosa kodin siitepölystä tulee ulkoa: tuuletusikkunoihin ja ulkoilmaventtiileihin voi laittaa siitepölysuodattimet. Paras suoja on koneellinen ilmanvaihto, jossa on tuloilman hiukkassuodatin.

Pölysaneeraus alkaa järjestyksestä

Ihanteellisessa tilanteessa kaikille tavaroille on omat säilytystilansa, kannelliset laatikot tai ovelliset kaapit kirjojen ja lehtien sekä koriste-esineiden säilyttämiseen. Avoimet kirjahyllyt sekä säle- ja ritiläovet ovat turhia pölynkerääjiä. Eteisessä kengät ja päällysvaatteet säilytetään mieluummin kaapissa kuin avonaulakossa. Liinavaatteet huolletaan tarkoitukseen varatussa kodinhoitotilassa. Kun tavarat ovat järjestyksessä, on siivoaminen helpompaa ja tulee myös tehdyksi.

Siivouksella ylläpidetään saneerausta

Suursiivouksen tarve vähenee, kun koti pidetään jatkuvasti siistinä. Herkimmät pölyallergikot voivat käyttää siivotessaan hengityssuojainta. Oikein valitut ja puhtaana pidetyt siivousvälineet helpottavat siivoamista. Esimerkkejä hyvistä siivousliinoista ovat mikrokuituliinat ja öljytyt siivousliinat - pölyt tarttuvat niihin eivätkä leviä huoneilmaan. Kun pinnat puhdistetaan säännöllisesti, pesuaineiden ei tarvitse olla likaa räjäyttäviä. Voimakkaat pesuliuokset rasittavat niin pestäviä pintoja kuin pesijän ihoa ja hengitysteitä. Valitse siivousaineiksi kirkastamattomia, säilöntäaineettomia ja hajustamattomia tuotteita. Herkkäihoisen kannattaa suojata kädet vinyylikäsineillä, sillä kumikäsineet saattavat aiheuttaa allergiaa. Imuroimistarpeen määräävät perheen ja asunnon koko, asuinympäristö sekä pölyallergian voimakkuus. Imurointi saa pölyn liikkeelle ja hienon pölyn laskeutuminen pinnoille kestää tunteja. Haittaa voi vähentää tehokkaalla tuuletuksella ja pyyhkimällä laskeutunut pöly pois siivousliinalla. Keskuspölynimuria käytettäessä pölyongelmaa ei synny, koska poistoilma menee suoraan ulos. Imurin suuttimet ja suodattimet puhdistetaan ja vaihdetaan riittävän usein. S-Class- tai hepasuodattimella varustettu imuri pitää pienetkin pölyhiukkaset sisällään. Pölysaneerauksen, säännöllisen siivoamisen ja riittävän ilmanvaihdon avulla huoneilma pysyy puhtaana ja raikkaana. Huoneilman tulee vaihtua jatkuvasti kerran kahdessa tunnissa. Asunnon sopiva lämpötila on 21-22 astetta; makuuhuoneissa voi olla viileämpääkin. Ihanteellinen ilman suhteellinen kosteus sekä asunnon että ihmisen kannalta on 30-40 %.
Allergia- ja Astmaliitto
Paciuksenkatu 19
00270 Helsinki
Puh. 09-473 351
Fax 09-4733 5330
Lisätietoja aiheesta Internetissä: www.allergia.com
 
Päivitetty
10.5.2013