• Etusivu
  • Piha

Pihakiveyksen teko

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Päivitetty 13.02.2012
20122_29452.jpg

Betoniset istutusastiat ja vesikourut loiskekupein viimeistelevät pihan, jonka yksi ylpeys on hyvin toimiva maakellari.

Pihasuunnitelman valmistuttua alkaa kiveyksen tärkein vaihe: pohjatyöt. Hyvin tehty pohjatyö on kiveyksen perusedellytys. Kosteus ja routiminen vaativat, että kestäväksi rakennettavan kiveyksen alta aina kuoritaan pois routiva maa-aines. Maaperän laatu ja kiveyksen käyttötarkoitus määräävät, miten paksu ja millä kiviaineslaadulla perusta kiveykselle tehdään.
Koska betonikiveys ei läpäise vettä, on pidettävä huoli, että sade- ja sulamisvedet pääsevät tulvimatta sadevesiviemäriin tai avo-ojiin. Jo pohjatöitä tehtäessä on otettava huomioon suunnitellut pinnan kallistukset. Päällystettävän alueen tulee aina olla kalteva. Kaltevuus on noin kaksi prosenttia eli kaksi senttiä metrin matkalla.
Pintavesien poistamiseen tarvittavat kallistukset pyritään tekemään jo pohjamaahan maan kuorinnan yhteydessä. Kallistuskulmat säilytetään koko perustustyön ajan.
Ennen asennushiekan levittämistä tarkistetaan vesivaa'alla ja oikolaudalla, että kantavan sorakerroksen pinta on tasainen ja kallistukset suunnitelman mukaiset. Kivettävän alueen reunoille asennetaan puisia korkomerkkejä, joiden avulla on helppo valvoa pinnan oikeaa tasoa ja kallistuksia.
Mahdolliset salaojitukset ja putkitukset tehdään ennen sorakerroksen levittämistä. Voimakkaasti routivilla alueilla tarvitaan lämmöneristelevyt.
Kun sorakerros on levitetty, tasoitetaan kantavan kerroksen pinta kolalla, tarkistetaan kallistukset ja alusta tiivistetään täryttämällä. Perustustyöt ulotetaan vähintään kymmenen senttiä varsinaisen asennusalueen ulkopuolelle, jotta estetään reunimmaisten kivien liikkuminen.

Romba on kivi, jolla saadaan tarvittaessa kolmiulotteista vaikutelmaan piha-alueiden ladontaan.
Romba on kivi, jolla saadaan tarvittaessa kolmiulotteista vaikutelmaan piha-alueiden ladontaan.

Tasainen kerros asennushiekkaa

Asennushiekkana käytetään raekooltaan 0-8 mm hiekkaa, jossa on mielellään runsaasti hienoainesta.
Asennushiekka levitetään sorakerroksen päälle tasaiseksi kerrokseksi, jonka vahvuus tiivistämättömänä on 30-40 mm. Asennushiekan vahvuuden on oltava sama koko asennettavalla alueella. Näin kiveyksen pinta painuu kaikkialla yhtä paljon ja pinta säilyy tasaisena.
Kolmen cm:n paksuiset ohjauspuut auttavat asennushiekan tasaamisessa. Oikolaudalla on helppo tasata hiekka suunniteltujen kaatojen mukaiseksi tasaiseksi pinnaksi ohjauspuita pitkin.
Asennushiekkaa ei tiivistetä eikä tasatulla alueella kuljeta.
Asennushiekkaa levitetään vain sille alueelle, jolle kiveys kerrallaan ladotaan. Näin varmistetaan, että lopullinen kiveys ladonnan jälkeen tiivistyy mahdollisimman hyvin.
Vähäinen kosteus on asennushiekan tiivistymiselle eduksi. Asennushiekkakerroksen alle levitettävä suodatinkangas tai ohut rakennusmuovi estävät rikkaruohojen juurtumisen perusrakenteisiin. Siten rikkaruohot on suhteellisen helppo poistaa saumoista.

Roomalaisella ladonnalla saa vaihtelevan, tyylikkään ja helppohoitoisen kokonaisuuden.
Roomalaisella ladonnalla saa vaihtelevan, tyylikkään ja helppohoitoisen kokonaisuuden.
Klassikko-kivestä ladottu ympyrä. Myös viuhkaladonta onnistuu suositulla Klassikko-sarjan kivillä.
Klassikko-kivestä ladottu ympyrä. Myös viuhkaladonta onnistuu suositulla Klassikko-sarjan kivillä.

Päällysteen asennus

Pihakivien ja -laattojen latominen aloitetaan aina kiinteistä rakenteista, esimerkiksi rakennuksen seinästä. Latomisessa käytetään apuna kivettävän alueen reunoille pingotettua linjalankaa, joka osoittaa valmiin kivipinnan yläreunan. Linjalangan avulla seurataan myös saumojen suoruutta siirtämällä lankaa työn edistyessä lähelle kulloinkin ladottavaa aluetta.
Kivet ja laatat asennetaan valmiilta päällystepinnalta, jotta tasattu asennushiekkapinta säilyisi koskemattomana.
Pihakivet ladotaan aina tiiviisti toisiinsa ladontamallin mukaisesti. Asennusnystyröiden ansiosta kivien väliin jää automaattisesti sopiva kahden millin sauma. Saumojen suoruutta seurataan koko työn edistymisen ajan ja poikkeamat oikaistaan varovasti esimerkiksi lapion kärjellä.
Betonilaatat asennetaan siten, että kukin laatta lepää koko alapinnaltaan asennushiekan varassa.
Apuna on hyvä käyttää suunnilleen laatan kokoista vaneripalaa tai suoraa laudan pätkää, jolla tasataan kunkin laatan asennusalusta.
Laatat asennetaan normaalisti tiiviisti puskusaumaan. Asentamista voi helpottaa erillisillä käsinostimilla. Laatat koputellaan kumivasaralla tai puujuntalla tukevasti paikoilleen.
Pihakivien ja -laattojen latomisen jälkeen päällystepinnalle levitetään rakeisuudeltaan 0-1 mm kuivaa hiekkaa, joka harjataan saumoihin 45 asteen kulmassa pinnoitteeseen. Edestakaisin vedoin saumat täyttyvät mahdollisimman hyvin.
Saumauksen jälkeen pihakivipinta tiivistetään ajamalla kerran koko kiveyksen yli noin 80 kilon painoisella täryttimellä. Tärytyksen jälkeen saumat viimeistellään ja täytetään mahdollisesti syntyneet vajaukset.
Saumojen täyttymisen voi varmistaa käyttämällä vähäistä määrää vettä saumauskertojen välillä.
Kiveyksen reunat on syytä tukea esimerkiksi betonisilla reunalistoilla, koska tukematon reuna liikkuu helposti ja kiveys lähtee purkautumaan.
Pihakiviä ja -laattoja on useita eri kokoja ja malleja. Ennen hankintaa on hyvä tutustua Ruduksen kokonaismallistoon, väri- ja ladontamalleihin. Kivien paksuudet: alle 60 mm paksut laatat soveltuvat ainoastaan kävely ja kevyen liikenteen väylille.
Pihakivissä paksuudet ovat 50 mm, 60 mm ja 80 mm. Näistä 60 mm paksuinen kivi on tarkoitettu kevyen liikenteen, kuten kävelyn, pyöräilyn ja henkilöauton kuormitukseen. Pihakivet, jotka ovat 80 mm paksuja, kestävät hyvin raskaammankin liikenteen, kuten huoltoajot ja kuorma-autot.
Värisävyt ja niiden yhdisteleminen vaativat huolellista suunnittelua ja sovittamista rakennuksen pääväreihin.

Rudus Oy (Maisematuotteet)
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Betonilattian valu
Betonin valinta
Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan.Rakennesuunnittelijan tehtävänä on määritellä käytettävä betonilaatu ja rasitusluokat rakennepiirustuksiin sekä rakennuksen käyttöikätavoite. Betonia tilattaessa ilmoitetaan rakennesuunnittelijan määrittelemät tiedot valmisbetonin toimittajalle. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.Lisätietoa betonista...
20222_3545.jpg
Onnistunut pihakivetys
Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Niiden hankkiminen suoraan kotipihalle on myös helppoa, sillä kivi- ja betonituotteita voi ostaa muun muassa Rudus Oy:n verkkokaupasta. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.
20164_45985.jpg
Kaksikerroskoti tehoneliöin
Kastelli-talot Oy, joka on ollut jo yli 20 vuotta pientalojen markkinajohtaja Suomessa, on julkaissut jo toisen tehoneliöisen malliston vuodelle 2016. Nyt julkaistu Viva-uutuusmallisto on kaksikerroksinen ja suunniteltu vastaamaan nykypäivän suomalaisten omakotiunelmaa, jossa ei ole tilaa hukkaneliöille eikä suurelle hintalapulle."Suomalaiset haluavat edelleenkin asua itse rakentamassaan omakotitalossa", kertoo Kastelli-talot Oy:n liiketoimintajohtaja Jukka Vaaramo ja jatkaa pohtimalla suomalaisten omakotiunelmaa; "Selkeä trendi on, että vähemmät neliöt halutaan keskittää omalle perheelle tärkeisiin tiloihin. Lisäksi hankitut neliöt halutaan pitää hyötykäytössä läpi elämän eri vaiheiden ja siksi kodin tiloja pitää pystyä muuntelemaan helposti myös myöhemmin."
202011_67557.jpg
Uudisrakentajat suosivat ympäristö­ystävällistä kaksois­viemäröinti­ratkaisua
Umpisäiliö sopii jätevesien varastointiin esimerkiksi pohjavesialueella tai kun kiinteistöllä syntyy vain vähäinen määrä jätevesiä loma-asunnoissa sekä yleistyvissä kaksoisviemäröintiratkaisuissa. Voit johtaa umpisäiliöön WC-jätevedet, kun se on osana kaksoisviemäröintiä, jolloin harmaat jätevedet käsitellään erikseen. Umpisäiliö on aina luonnon kannalta paras ratkaisu, koska kiinteistöllä syntyvät mm. kolibakteereita sisältävät WC-jätevedet varastoidaan ja kuljetetaan pois kuormittamasta lähiympäristöä ja -vesiä.
43_P_28144.jpg
Messukävijät tyytyväisiä
Viime kesän asuntomessujen kävijöistä 90 prosenttia antaa messuille arvosanan hyvä tai erinomainen. Tämä käy ilmi tänään julkaistusta Suomen Asuntomessujen teettämästä kävijätutkimuksesta, johon vastasi messujen aikana noin 11 000 kotitaloutta.Messut vastasivat kävijöiden odotuksiin erittäin hyvin tai melko hyvin, vain kolmella prosentilla kävijöistä odotusarvot eivät täyttyneet. Myös messutarjonnan määrää pidettiin riittävänä. Yhteensä yli 80 prosenttia kävijöistä piti näyttelykohteiden määrää sopivana ja yli 70 prosenttia on sitä mieltä, että muukin messutarjonta on riittävää.Näyttelyhallit ja varsinkin Sisustusmaailma-halli keräsi kävijöitä. Siellä kävi 85 prosenttia kävijöistä. Kävijöiden mielestä sisustuksen painotus messutarjonnassa on tasapainossa.Messuvierailun kaksi tärkeintä syytä olivat mielenkiintoinen ajanviete sekä uusien ja erilaisten sisustusratkaisujen hakeminen. Kolmas syy lähteä messuille oli remontoinnin ajankohtaisuus ja lähes yhtä suuren vastausmäärän keräsi neljännen sijan saanut uudet ja erilaiset rakenneratkaisut. 18 prosentille kävijöistä messukäynnistä on muodostunut kesäinen perinne.Rakentamiseen ja remontointiin messukävijät suunnittelevat käyttävänsä tulevan vuoden sisällä yhteensä 1,3 miljardia euroa. Keskimäärin yksittäinen messuvieras aikoo käyttää kodin rakentamiseen, remontoimiseen, laajennukseen tai ostoon noin 26 500 euroa seuraavan vuoden aikana. Messuvieraat aikoivat paitsi sisustaa, myös uudistaa kylpyhuoneitaan, keittiöitään ja saunojaan. Myös pihojen kohentaminen on harkintalistalla. Eri hankkeita on suunnitteilla kaikkiaan 87 000 kappaletta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton