• Etusivu
  • Rakentaminen

Harkkoperustus kevytsoraharkoista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.02.2013
20122_29392.jpg

Talon tärkein osa on sen perustus. Siinä tehtyjä rakennusvirheitä on vaikea korjata jälkikäteen. Ammattitaitoinen suunnittelu ja luotettavat materiaalit ovat onnistumisen kannalta välttämättömiä. Kevytsoraharkot ovat suosituin perustusmateriaali; niiden toimivuudesta on hyvät kokemukset yli 40 vuoden ajalta.

Perustusten tekeminen Lakka-kevytsoraharkoilla soveltuu myös omatoimirakentajalle. Harkot ovat mittatarkkoja ja niitä on helppo käsitellä. Harkoista on helppo tehdä myös monimuotoisia rakenteita ja tarvittaessa niitä voidaan helposti työstää sopiviin mittoihin ja muotoihin.

Tutustu tästä eri perustusratkaisuihin

Perustukset alkavat anturoista

Ennen perustusharkkojen muurausta on tehtävä antura, mikä sujuu joutuisasti käyttämällä valmiita Lakan Betonin anturaharkkoja (ANT-600). Perusmaan päälle tiivistetään 100-200 mm:n täytesorakerros, jonka päälle anturaharkot asennetaan käyttäen ohutta tasaushiekkakerrosta. Sijainti tarkistetaan linjalangalla. Harkot hierretään tai koputetaan kumivasaralla tiiviisti alustaa vasten. Tämän jälkeen anturaharkkojen kouruun asennetaan suunnitelmien mukaiset harjateräkset. Lopuksi anturaharkon kouru täytetään betonimassalla ja näin antura on valmis.

Sokkelin muuraus

Ennen harkkojen muurauksen aloittamista on perustusten ristimitta tarkistettava ja kulmatuet sekä linjalangat asennettava paikoilleen. Muuraustyö aloitetaan alimmasta nurkasta, jos anturassa on porrastuksia. Tämän jälkeen pyritään muuraamaan aina kokonainen harkkokierros. Työtä nopeuttaa huolellinen esivalmistelu; jokaisen harkkokierroksen korot on merkitty etukäteen nurkkatukiin ja harkot on asetettu lähelle perustuksia. Laastin teolle on valittu keskeinen paikka, jotta siirtomatkat eivät olisi pitkiä. Aikaa ja laastia säästyy muurauskelkkaa käyttämällä. Kun harkkokerros on muurattu, laitetaan uriin suunnitelmien mukaiset harjateräkset; ulkoseinissä minimiraudoitus on 2 kpl ø 8 mm joka kolmanteen saumaan.

20122_29393.jpg
20122_29394.jpg
20122_29395.jpg

Harkkojen muuraus

Lakka-harkot muurataan 10 mm:n saumalla. Harkko työnnetään kiinni edellisen harkon päätypintaan ja lasketaan sen jälkeen alas valmiin laastikerroksen päälle. Harkko voidaan koputtaa kumivasaralla lopullisesti paikoilleen. Saumat on hyvä viimeistellä välittömästi muurauksen jälkeen. Tämä on edellytys puhdasmuuraukselle ja helpottaa myös sokkelin jälkikäsittelyä.

20122_29387.jpg

Pilariperustus

Anturan koko valitaan kuorman mukaan; pieniin käy muotiksi anturaharkko, isoille kuormille valetaan betonilaatta. Anturavaluun asennetaan yksi tai useampi harjateräs tartunnaksi pilarille liittämään antura ja pilari yhteen. Pilariharkot muurataan Lakka-harkkolaastilla M 100/500. Muurauksen jälkeen pilariharkon reikä valetaan täyteen betonimassaa (S 100 kuivabetoni). Mahdollisten puurakenteiden kiinnitystä varten voidaan jättää yksi harjateräs 200- 300 mm valupinnan yläpuolelle. Pilariharkon ja puun väliin laitetaan kosteuskatkoksi esim. bitumikaista.

Lakan Betonilta saat myös täydellisen kellaripakettitoimituksen niin puu- kuin kivitalojenkin alle.

Rakentaminen lähtee vankasti käyntiin valitsemalla oikeat rakennusaineet.

20122_29386.jpg
20122_29385.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20077_5745.jpg
Muuttovalmis ValmisKastelli
ValmisKastelli on markkinajohtajan vastaus uudenlaiseen, vaivattomaan rakentamiseen. Valitessaan muuttovalmiin Kastellin asiakas saa ensiluokkaisen kodin ammattilaisten rakentamana ja sisustamana – sovittuna aikana ja sovittuun hintaan. Kastelli tekee minkä lupaa.
202211_80093.jpg
Liukuovi toimii myös kostean tilan ovena
Kun kaikki neliöt halutaan käyttää hyväksi, Liune mahdollistaa uudenlaisen tilaratkaisun. Yleensä esimerkiksi pesuhuone ja sauna ovat ahtaita paikkoja, joissa tielle kääntyvä ovi aiheuttaa päänvaivaa. Seinän sisään liukuva Liune ei ole koskaan tiellä, jos näin halutaan, sillä se lukkiutuu ainutlaatuisen ponnahdussalvan ansiosta paikoilleen ovirakenteen sisään. Auki ollessaan ovilevy ei jää näkyviin, ja tilaa aktiivikäyttöön vapautuu 1–3 m2/ovi verrattuna tavalliseen kääntyvään oveen.Tiesithän, että kosteisiin tiloihin on suunniteltu oma Liune. Elementissä ja ovilehdessä on otettu huomioon kosteiden tilojen vaatimat erityistarpeet, kuten kaatokourut ja ilmaraot. Sähkö- ja putkivedot voidaan huomioida elementissä, ja kalusteiden asennus rakenteisin on mahdollista kalustetukien avulla. Myös turvallisuusmääräykset on huomioitu niin kylpyhuoneessa kuin saunassa.
20083_9511.jpg
Kastellin Täyslämmin ValmisHuvila perustuksista sisustukseen
Nyt oman huvilan hankkiminen on helpompaa kuin koskaan! Valmiiksi rakennettu ValmisHuvila on markkinajohtaja Kastellin vastaus vaivattomaan huvilarakentamiseen. Valitessasi Kastellin ValmisHuvilan saat ykköslaatuisen vapaa-ajan asunnon ammattilaisten rakentamana ja sisustamana – helposti ja ennalta sovittuun hintaan. Voit jättää rakentamisen Kastellin ammattilaisten tehtäväksi ja luottaa täydellisesti Kastellin laatimaan kustannusarvioon ja aikatauluun.Tapahtumia ympäri Suomen!Tervetuloa tutustumaan Kastellin ValmisHuvilapäiville. Katso tapahtumat tästä
20206_64870.jpg
Mietityttääkö jätevesijärjestelmän hinta?
Mitä jätevesijärjestelmän hinta sisältää, kuinka pitkäikäinen investointi on, entä miten kannattaa vertailla järjestelmien toimittajia? Koska jätevesijärjestelmä takaa kiinteistösi jätevesien puhdasta ja terveellistä käsittelyä vuosikymmeniksi eteenpäin, taustatyö on tärkeää.
20191_56019.jpg
Pandamaisen sympaattiset hirsitalomallistot
Kukapa suomalainen ei tietäisi Ähtärissä asuvia veikeitä pandoja, Lumia ja Pyryä. Lumin ja Pyryn huippusuosituista malleista on nyt luotu aivan omat mallistot. Erilaisista tehokkaista kokovaihtoehdoista löytyy ratkaisut sekä pienemmälle että suuremmalle perheelle.
Gyproc Klima-kipsilevy
Vähähiiliset rakennuslevyt – kohti kestävää tulevaisuutta
Norjan Fredrikstadissa sijaitsee täysin sähköistetty tehdas, aivan ensimmäinen laatuaan maailmassa. Ja juuri tässä tehtaassa valmistetaan Gyprocin kaikkien aikojen vähähiilisimmät rakennuslevyt.Rakennusteollisuus tuottaa paljon hiilipäästöjä paitsi rakennusmateriaalien tuotannossa, mutta myös logistiikassa sekä varsinaisessa rakentamisessa. Jotta tulevaisuus olisi kestävämpi, on tämä teollisuudenala ottamassa merkittäviä ja innovatiivisia tekoja kohti vähähiilisempiä ratkaisuja.Mitä nämä vähähiiliset levyt tarkoittavat rakentajalle?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton