• Etusivu
  • Piha

Pihasuunnittelun tärkeys

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Päivitetty 19.01.2023
20122_29379.jpg

Suunniteltu, rakennettu ja hoidettu piha on oleellinen osa nykypäivän omakotiasumista.
Rakennukseen ja ympäristöön hyvin suunnitellulla pihalla on monia myönteisiä vaikutuksia:

  • Asukkaiden tarpeiden ja toivomusten mukainen piha lisää hyvinvointia, viihtyisyyttä ja pihan käyttöä
  • Laadukas piha nostaa kiinteistön arvoa
  • Hyvin hoidettu piha nopeuttaa kiinteistön myyntiä

Kiveyssuunnitelma

Kaunis ja viihtyisä pihakiveys syntyy hyvästä kiveyssuunnitelmasta, jossa huomioidaan jo etukäteen mitä käyttökohteita pihalle tarvitaan. Olisiko pihalle tulossa esim. käytäviä, portaita, muureja pengerryksineen, oleskelupaikkoja, patioita, auton pysäköinti- ja kääntöpaikka tai lasten leikkipaikka.
Näihin kaikkiin Ruduksella on kattava valikoima erikokoisia ja –värisiä pihakivituotteita.

Suunnitelman voi tehdä itse tai tilata ammattisuunnittelijalta, mutta lähtökohtana on, että hyvä suunnitelma luo perustan toimivalle pihalle.

Kiveyssuunnitelma huomioi

  • teknisen toteutuksen
  • siistin lopputuloksen mahdollisimman vähin leikkauksin
  • valmiit ladontaratkaisut kaivojen ja pylväiden ympärille
  • kustannusten arviointia
  • kivien hankinnan

Itse vai ammattilainen

Kiveyssuunnitelman voi tehdä itse tai teettää kivivalmistajalla tai suunnittelijalla. Pihasuunnittelua tekevät hortonomit (amk) ja maisema-arkkitehdit.

Suunnittelutyötä tarjoavia yrityksiä on Maisemasuunnittelija ry www.maisemasuunnittelijat.fi/loyda-suunnittelija/ ja Suomen Maisema-arkkitehtiliitossa www.m-ark.fi.

Ammattilaiselta tilatun suunnitelman hinta riippuu siihen käytetystä ajasta, asiakkaan tarpeista ja vaatimuksista.

Vinkkejä pihasuunnitteluun:

Jos kuitenkin päätät itse suunnitella pihasi niin tässä muutamia hyviä käytännön vinkkejä :

  • Omakotitalon kävelykäytävien leveydeksi riittää 1,2 m.
  • Pienimmät polut voivat olla jopa puolen metrin levyisiä.
  • Riittävä sisäänajotien leveys on n. 3 metriä ja pysäköintialueelle on hyvä varata vähintään 2,5 x 5 m.
  • Muista myös suunnitella paikka jätesäiliölle, pyykinkuivaukselle ja tomutukselle.
  • Valitse pihakivi käyttökohteen mukaisesti. Jos kiveyksen päällä ei ajeta autolla eikä muulla raskaalla kalustolla, vähintään 30-50 mm vahva kivi riittää. Jos kiveyksellä ajetaan autolla, kiven vahvuus tulee olla 60 mm. Jos kiveyksellä ajetaan raskailla ajoneuvoilla, kiven vahvuus tulee olla 80 mm
  • Ulkoportaissa askelman nousu tulisi olla minimi 140 mm. Etenemän tulisi olla vähintään 270 mm.
  • Jos portaiden sijaan rakennetaan luiska, sen kaltevuus ei saisi olla enemmän kuin 8 % (8 cm / metrillä), jotta liukastumisvaaralta vältyttäisiin. Luiskan ei tulisi olla yhtäjaksoisesti yli kuusi metriä pitkä.
  • Muista vesienhallinta poispäin rakennuksesta.
  • Mieti sähkö ja valaistustarpeet ennakkoon.
  • Talossa asuvat lapset tarvitsevat rauhallisen, mieluiten talon sisältä seurattavan leikkipaikan, joka ei ole lähellä liikennöitäviä kulkureittejä.
  • Toimivaan pysäköintiin tarvitaan tilaa noin 2,5x5 metriä eli 12,5 neliötä per auto. Myös auton kääntösäde ja kääntämismahdollisuus pihalla kannattaa ottaa huomioon.
20122_29396.jpg
Rudus Oy (Maisematuotteet)
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Betonilattian valu
Betonin valinta
Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan.Rakennesuunnittelijan tehtävänä on määritellä käytettävä betonilaatu ja rasitusluokat rakennepiirustuksiin sekä rakennuksen käyttöikätavoite. Betonia tilattaessa ilmoitetaan rakennesuunnittelijan määrittelemät tiedot valmisbetonin toimittajalle. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.Lisätietoa betonista...
20222_3545.jpg
Onnistunut pihakivetys
Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Niiden hankkiminen suoraan kotipihalle on myös helppoa, sillä kivi- ja betonituotteita voi ostaa muun muassa Rudus Oy:n verkkokaupasta. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.
20216_70998.jpg
Mietityttääkö jokin kodin lämmityksessä tai viilennyksessä? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
15.6.2021 järjestettävä webinaari tarjoaa tietoa muun muassa aurinkosähköstä, kodin viilennyksestä ja oikeanlaisen lämpöpumpun valinnasta.
20183_52249.jpg
Tyylikäs ja kestävä tiilikatto
Kattoremonttia ei kannata tarpeettomasti lykätä, sillä vanha ja huonokuntoinen katto lisää yläpohjarakenteiden kosteusvaurioriskiä huomattavasti. Vanhan katon uusimisessa keskeistä on panostaa laatuun – oikeaan osunut katemateriaalivalinta on erittäin tärkeä, paitsi koko talon rakennusteknisen toimivuuden ja kestävyyden, myös sen arkkitehtuurin kannalta.
20151_42156.jpg
Rudus mukana messuilla
Rudus on mukana vuoden ensimmäisillä rakennusmessuilla Vantaalla 30.1.-1.2.2015 osastolla 38 A.Esittelyssä mm. Ruduksen betonituotteita ja pihakiviä. Tule keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa ja kysymään vinkkejä omaan projektiisi.Tervetuloa!Lisätietoa Rakenna & Remontoi -messuista

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton