• Etusivu
  • Talo

Julkisivun tuuletus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.02.2012
20122_29436.jpg

Tuuletusvälin yhtenäisyys on tarpeen mukaan hyvä varmistaa ristiinkoolauksella. Vaakaverhouksen pystysuuntaiset kiinnitystuet asennetaan seinän runkotolppiin.

Julkisivu on rakennuksen näkyvin osa ja samalla käyntikortti. Sen tehtävä on paitsi korostaa rakennuksen näyttävyyttä myös suojata rakenteita tuulelta ja sateelta. Julkisivulta vaaditaan myös kestävyyttä ja huoltovapautta. Julkisivurakenteen pitkän käyttöiän takaamiseksi erityistä huomiota pitää kiinnittää oikeanlaiseen tuuletukseen.

Huolehdi oikeanlaisesta rakenteesta

Ulkoverhouksen takana olevan tuuletusvälin pitää olla ainakin ylä- ja alapäästään tuulettuva eli avoin ulkoilman virtaukselle. Palokatkot tai rakennuksen suojapellitykset eivät saa estää ilman kulkua tuuletusvälissä. Ulkoseinässä olevan tuuletusraon tarkoitus on siis poistaa julkisivun sisäpuolelle joko sisältä tai ulkoa tullut kosteus ja vesi rakennetta vaurioittamatta.

Julkisivun rakenne saa aina hieman kosteutta lämpötilan vaihtelujen aiheuttaman tiivistymisen vuoksi. Lisäksi kosteutta tulee roiskevedestä ja viistosuuntaisista sateista. Huonolla tuuletuksella voi pahimmillaan saada aikaiseksi rakenteen, joka on jo 10 vuoden päästä uusittava.

Lisää tietoa julkisivuista

Pystyverhouksen liittyminen räystääseen. Ylhäällä oleva lauta ehkäisee pakkaslumen tuiskuamisen yläpohjarakenteisiin tuuletusraon kautta.
Pystyverhouksen liittyminen räystääseen. Ylhäällä oleva lauta ehkäisee pakkaslumen tuiskuamisen yläpohjarakenteisiin tuuletusraon kautta.

Tuuletusväli puu- ja tiiliverhouksessa

Puujulkisivun ja tuulensuojan välissä on suositeltavaa olla vähintään noin 25 mm:n tuuletusrako. Tuuletusrakoa ei saa mistään kohdasta tukkia umpeen. Ilman pitää päästä vapaasti kulkeutumaan verhouksen taakse ja poistua sujuvasti sen yläreunasta. Uuden tiiliverhouksen taakse on suositeltavaa varata puujulkisivurakennetta isompi tuuletusväli. Tuuletusvälin yhtenäisyys on tarpeen mukaan hyvä varmistaa ristiinkoolauksella.

Tuuletusvälin tiiliverhotussa julkisivussa tulee olla vähintään noin 30 mm. Muurauksessa tiilen taakse pursuaa laastia ja se voi kapeammassa välissä katkaista ilman esteettömän kulkeutumisen. Tiiliverhouksen alimmassa rivissä joka kolmas pystysauma pitää jättää tuuletusta varten auki. Tuuletusraon oikeaa leveyttä oleellisempaa on kuitenkin, että tuuletusrako on koko matkaltaan avoin ilmavirtausreitti ja että tuuletusraon ylä- ja alareunat ovat avoimet ulkoilmaan.

Tiiliverhouksen alimmassa rivissä joka kolmas pystysauma tulee jättää tuuletusta varten auki.
Tiiliverhouksen alimmassa rivissä joka kolmas pystysauma tulee jättää tuuletusta varten auki.
Tuuletusvälin tiiliverhotussa julkisivussa on hyvä olla vähintään noin 30 mm.
Tuuletusvälin tiiliverhotussa julkisivussa on hyvä olla vähintään noin 30 mm.

Runko ja tuulensuoja

Puurungon erotus ilmavälistä toteutetaan tuulensuojalla tai rungon ulkopuolisella lämmöneristyksellä. Tuulensuojan vesihöyrynvastuksen on oltava riittävän pieni sisäpuolelta tunkeutuvan vesihöyryn, rakennuskosteuden ja satunnaisten kosteuskuormien kuivumiseksi aiheuttamatta haittaa.

"Ikkunoiden ja ovien yläreunoissa on oltava rakenteet, joiden kautta tuuletusrakoon joutunut vesi tai siellä tiivistynyt vesihöyry valuu ulos rakenteesta. Rakenteessa oleva vesihöyry poistuu ulos tuuletusraossa virtaavan ilman mukana. Tuuletusraon päiden välillä on oltava kokonaispaine-ero, jotta ilma liikkuu raossa. Ulkoseinän tuuletusraossa paine-ero syntyy yleensä lämpötila-erojen ja tuulen vaikutuksesta." (RakMK C2)

Julkisivun tuuletukseen liittyviä määritelmiä:

  • Tuuletusaukko tai – rako tarkoittaa ulkopuolelta rakenteen tuuletusväliin tai -tilaan johtavaa tuuletusilmavirran sisäänmeno- tai poistumisaukkoa tai -rakoa.
  • Tuuletustila tarkoittaa rakenteessa olevaa yhtenäistä ilmatilaa, jonka kautta rakennetta tuulettava ilmavirtaus kulkee ja jonka korkeus tai paksuus ilmavirran suuntaa vastaan kohtisuorassa suunnassa on yli 200 mm.
  • Tuuletusväli tarkoittaa rakenteessa olevaa yhtenäistä ilmaväliä, jonka kautta rakennetta tuulettava ilmavirtaus kulkee ja jonka korkeus tai paksuus ilmavirran suuntaa vastaan kohtisuorassa suunnassa on enintään 200 mm.
Tuuletusrakoa ei saa mistään kohdasta tukkia umpeen. Ilman pitää päästä vapaasti kulkeutumaan verhouksen taakse ja poistua sujuvasti sen yläreunasta.
Tuuletusrakoa ei saa mistään kohdasta tukkia umpeen. Ilman pitää päästä vapaasti kulkeutumaan verhouksen taakse ja poistua sujuvasti sen yläreunasta.

Lisää tietoa:

RakMK C2

Ulkoseinän tuuletuksen järjestämisessä on otettava huomioon paloturvallisuuden näkökohdat, joista on määräyksiä ja ohjeita Suomen rakentamismääräyskokoelman osassa E 1 Rakennusten paloturvallisuus.

Lähteet:
Suomen rakentamismääräyskokoelma

Katso lisää tietoa julkisivuista

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20158_44223.jpg
Tulisija käyttövalmiiksi vain kahdessa tunnissa!
Omistatko vanhan tulisijan? Tiesitkö, että mahdollisesti vuosikymmeniä vanha tulisijasi ei välttämättä ole kovin tehokas lämmittäjä? Uudet tekniikat lämmön talteenottamiseen ovat tehneet uusista tulisijoista suuren lämmitystehon omaavia. Myös kehittynyt polttotekniikka edesauttaa pienen puumäärän riittämisen suurenkin tilan lämmitykseen.Nyt ennen uuden lämmityskauden alkamista on hyvä aika päivittää vanha tulisija tai vaikka hankkia tulisija taloon jossa sitä ei entuudestaan ole ollut. Tulikiveltä saat avuksesi ammattilaiset, joilla on vuosien kokemus niin takan asentamisesta kuin vanhojen tulisijojen pois purkamisesta.Pääset tutustumaan Tulisija-mallistoihin tästä linkistä.
Honka Huomen
Honka hirsitalojen uutuusmallisto – löydä oma suosikkisi!
Kun etsit ideoita ja inspiraatiota tai jopa valmista hirsitalomallia uuteen kotiin, on Honka hirsitalojen talvimallisto ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Tarjolla on niin täysin uusia talomalleja kuin vanhan ja hyväksi todettujen mallien vieläkin paremmaksi kehitettyjä malleja. Mikä on Sinun suosikkisi?
20214_70040.jpg
Hyvälaatuinen valaistus korostaa tyylikkäitä materiaalivalintoja ja kalusteita
Uuden talon valaistus on toteutettu käyttämällä runsaasti epäsuoraa led-nauhavalaistusta. Hyvälaatuinen valaistus korostaa tyylikkäitä materiaalivalintoja ja kalusteita. LedStoren Janne Halttu suunnitteli valaistuksen LedStoren oman tuotemerkin tuotteilla asiakkaan kanssa niin, että eri tilojen toiminnallisuudet ja erilaiset valon tarpeet otettiin huomioon.Keittiöön suunniteltiin tasaista, hyvää työskentelyvaloa. Korkeassa olohuoneessa seinälle saatiin linjakasta valoa jakamaan tilaa. Kylpyhuoneissa led-nauhavalaistuksen ja spottivalaistuksen yhdistelmä sopii sekä tunnelmalliseen että kirkkaampaan valaistustarpeeseen. Omina tiloinaan otettiin myös huomioon makuuhuoneen, kuntosalin, kodinhoitohuoneen ja vaatehuoneen toiminnallisuudet ja tarpeet. Pihavalaistuksen toteutuksessa käytettiin hyväksi muurin pintaa sekä terassikansia.
201911_61153.jpg
Uusi 3-laikkainen hiomakone helpottaa työtä
Hiomisessa haasteet tulevat vastaan monimuotoisissa pinnoissa. Esimerkiksi huonekaluja kunnostettaessa pyöreät jalat sekä kaarevat selkä- ja käsinojat eivät suoralla hiomatyökalulla tahdo tulla tasaisen sileäksi. Myös monet kiillotusta vaativat kohteet ovat varsin työläitä tehdä perinteisesti käsin. Uuden 3-laikkaisen hioma- ja kiillotuskoneen ansioista nämä työt hoituvat nopeasti ja lopputulos on viimeistellyn siisti.
200611_658.jpg
Tee Se Itse: Pihakivetys
Pihan viimeistelyyn ja komistukseen voidaan käyttää myös luonnonkiviä. Luonnonkiveä voi käyttää joko pelkästään tai yhdistellä sitä betonin ja puun kanssa. Luonnonkivimateriaali on eläväpintaista, kestoltaan lähes ikuista. Luonnonkivillä voi luovasti toteuttaa itseään. Käyttötavasta tai paikasta riippuen luonnon muovaamia kiviä voidaan käyttää joko sellaisenaan tai kivituhkaan asennettuina.Lisätietoa pihakivistä...
20078_6050.jpg
Helppo kattoremontti
Katto on talosi suoja. Sen toimivuus on mitä tärkein koko talon toiminnallisuutta ajatellen. Katto joutuu vuosien kuluessa alttiiksi sään vaihteluille ja vähitellen tulee aika arvioida kattoremontin tarve. Katto on myös talon viides julkisivu, joka vaikuttaa oleellisesti koko talon ulkoasuun. Katon muodon, kaltevuuden, värin ja materiaalin muutoksilla voidaan rakennuksen ilme helposti uudistaa. Katon uusimisella voi nostaa koko talon arvoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton