Tavoitteena mahdollisimman vähäinen energiankulutus

Espoon Niipperissä alkoi alkusyksystä mielenkiintoinen rakennusprojekti, kun rakennuttajaperhe asetti tavoitteekseen rakentaa mahdollisimman vähän energiaa kuluttava talo, jossa ei satsata maksimaalisiin eristepaksuuksiin. Toteutuksen keskeisin linjaus on tehdä tiivis talo, joka varustetaan modernein taloteknisin laittein ja ohjausjärjestelmin. Esimerkiksi maalämpöpumppu voidaan ”kääntää” myös toisinpäin, jolloin se toimii sisätilojen jäähdytykseen.
Lämmönjako toteutetaan lattialämmityksenä molemmissa kerroksissa. Näin asuintilojen viilennyskin hoidetaan lattialämmityksen kautta, mikä ei kuitenkaan tee asumista epämiellyttäväksi, kun lämpötilaero on vain 2-3 astetta alempi kuin ulkolämpötila. Muita ratkaisuja on takka, mikä toimii toisena lämmönlähteenä, sekä isot, etelään avautuvat ikkunat. –Uskon, että näillä ratkaisuilla pääsemme hyvin lähelle passiivitalotasoa, sanoo rakentaja.

Metsänreunasta metsän reunaan

Kun Espoon kaupunki ilmoitti laittavansa jakoon tontteja lähellä nykyistä kotia, vannoutuneet niipperiläiset ajattelivat kokeilla vain onneansa – josko jompikumpi perhettä kiinnostavista tonteista osuisikin kohdalle. Ja yllätys, yllätys: niinhän siinä sitten kävikin ja jotain vanhaakin saadaan mukaan, sillä entinen kiinteistö on nimeltään Metsänreuna ja nyt hankittu tontti on metsän reunassa. Liito-oravien asuttama kallio jää tontin länsireunalle suojavyöhykkeeksi. Uutta on se, että vanha rintamamiestalo vaihtuu nyt moderniin, uusimmalla talonrakennustekniikalla toteutettavaan puuelementtitaloon.
 
Julkaistu
24.1.2012