Ontelolaatoilla kestävä kivitalo nopeasti

Betonista valmistetuilla ontelolaatoilla rakennetaan suurin osa asuinrakennusten välipohjista Suomessa. Suosio perustuu ontelolaatan erinomaiseen kantokykyyn, rakentamisen nopeuteen ja edullisuuteen.

Rakentamisen raskaimmat työvaiheet eli muottien rakentamiset, raudoitukset ja valut tehdään tehtaalla. Elementit saapuvat työmaalle asennusvalmiina juuri silloin kun niitä kaivataan.Rakentamisen raskaimmat työvaiheet eli muottien rakentamiset, raudoitukset ja valut tehdään tehtaalla. Elementit saapuvat työmaalle asennusvalmiina juuri silloin kun niitä kaivataan.

Terveellinen, tuulettuva alapohja

PARMAontelolaatat takaavat terveellisen tuulettuvan alapohjan sekä nopean ja pitkäaikaiskestävän toteutuksen. Kantava ontelolaatta-alapohja voidaan asentaa kaikkien kivirakenteisten sokkelien varaan. Alapohjan asennustyö viimeistelyineen onnistuu työmaalla jopa alle päivässä.

Kantavan alapohjan alle asennettavat putki- ja viemärivedot eivät jää rakenteiden sisään ja niiden kunto voidaan tarkistaa säännöllisesti. Radonturvalliseen rakentamiseen tuulettuva alapohja on säteilyturvakeskuksenkin suosittelema vaihtoehto. Oikein toteutettu tuulettuva alapohjarakenne pitää talon rakenteet kuivina ja rakennusmateriaalina betoni kestää maaperän kosteutta erinomaisesti.

Paras tapa tehdä talon alapohjarakenne voi olla myös helppo ja nopea. Ontelolaatta-alapohja valmistuu päivässä, jonka jälkeen päästään rungon asennusvaiheeseen.Paras tapa tehdä talon alapohjarakenne voi olla myös helppo ja nopea. Ontelolaatta-alapohja valmistuu päivässä, jonka jälkeen päästään rungon asennusvaiheeseen.

Välipohja varmasti ja edullisesti

Ontelolaattarakenne on edullinen tapa tehdä pientalon välipohja. Menetelmän edullisuus perustuu kustannustehokkuuteen. Tehtaalla valmiiksi rakennetut ontelolaatat voidaan asentaa kohteeseen nopeasti vuodenajasta riippumatta ja ne soveltuvat käytettäviksi välipohjarakenteena kaikkien kivirakenteisten seinämateriaalien, harkkojen, elementtien ja paikallavalun kanssa.

Ontelolaattatyyppi (korkeus) valitaan kohdekohtaisesti kuormitusten mukaan. Onteloilla kevennetyllä ja tehokkaasti raudoitetulla betonilaatalla päästään pitkiin jänneväleihin. Pitkien jännevälien ansiosta voidaan välttyä ylimääräisten kantavien linjojen rakentamiselta talon keskelle ja rakennusmateriaaleja sekä -aikaa säästyy.

Talon toinen kerros alkaa hahmottua kun välipohjan ontelolaatat nostetaan kivirungon päälle.Talon toinen kerros alkaa hahmottua kun välipohjan ontelolaatat nostetaan kivirungon päälle.
Kivirakenteisena ontelolaatta tarjoaa myös turvallisen perustan kosteisiin tiloihin. Se ei poista vesieristämisen tarvetta, mutta mahdollisen vahingon sattuessa ontelolaatta ei lahoa tai homehdu.

Vaikka pientalon välipohjalle ei ole annettu normien mukaisia ääneneristävyysvaatimuksia, on hyvä ääneneristävyys aina arvokas asia. Ontelolaatta itsessään eristää sekä ilmassa että rakenteissa kulkevan äänen hyvin, ja tätä voidaan parantaa edelleen kelluvalla lattiarakenteella, jossa pintalaatan ja kantavan ontelolaatan väliin asennetaan eristekerros.

Paloturvallinen yläpohja

Pientalon paloturvallisuuden kruunaa kivirakenteinen yläpohja. Hyvä paloturvallisuus pienentää mm. kiinteistön vakuutusmaksuja. Ontelolaatoista voidaan toteuttaa sekä suorat että vinot kattopinnat.

ontelolaatat_omakotitalossa_800x450

Laatua ympäristön ehdoilla

Betoninen valmisosa on pitkäikäinen ja ammattilaisten suosima rakennusmateriaali. Osat valetaan kuivissa ja valvotuissa tehdasolosuhteissa. Ne ovat mittatarkkoja, kestäviä ja pinnoiltaan laadukkaita. Valmisosista rakentaminen on nopeaa ja aikataulujen osalta helposti ennakoitavaa. Paikalla valettuun rakenteeseen verrattuna vähäisempi raaka-aineiden käyttö pienentää selkeästi ympäristön kuormitusta.

Parman CE-merkityillä ontelo- ja liittolaatoilla saat aikaan välipohjarakenteen, joka täyttää kaikki asuin- ja toimitilarakentamisen viranomaismääräykset ja käytettävyysvaatimukset. Oikealla laattarakenteen valinnalla saavutat parhaan kantokyvyn sekä äänen- ja paloneristyksen.
Tavallisimmat pientaloissa käytetyt ontelolaatat:
  • P18: korkeus 175 mm, leveys 1200 mm, jänneväli max 8,5 m
  • P20: korkeus 200 mm, leveys 1200 mm, jänneväli max 9 m
  • P27: korkeus 265 mm, leveys 1200 mm, jänneväli max 12 m

Betonisten valmisosien avulla onnistut aina

Tässä muutamia asioita, joita sinun on hyvä muistaa ja ottaa huomioon:
 

  • Tilaa rakennesuunnittelijasi ehdottamat ontelolaatat jo hyvissä ajoin. Niiden toimitusaika on noin 6-8 viikkoa tilauksesta. Talvisin saat elementit rakennustyömaallesi nopeammin kuin sulan maan aikana.
  • Mitä Parman perustukset ja ontelolaatat sitten maksavat? Hintaan vaikuttaa moni asia, ja siksi tuotteet hinnoitellaan kohdekohtaisesti. Muun muassa elementtien määrä, toimitusaika ja rakennuksen monimuotoisuus sekä sen sijainti muuttavat kustannuksia.
  • Parman pakettiin kuuluu kaikki: elementtien raudoituksen suunnittelu, valmistus ja toimitus työmaalle. Parmalta löydät tarvittaessa myös ammattitaitoisen rakennesuunnittelijan tai -asentajan.
  • Elementeillä rakentaminen onnistuu myös talvella. Lähes kaikki betonivalutyöt tehdään Parman tehtaissa. Normaalit talvirakentamisen haitat, kuten lumen ja jään poisto, suojaukset ja lämmitys jäävät vähemmälle kuin työmaalla toteutettavissa valuissa.

Suunnitteletko rakentamista?
Jätä yhteydenottopyyntö ontelolaatoista


 
Päivitetty
15.7.2021