Omakotitalo SPU Eristeillä

Lähtökohta

Vanhan asunnon käydessä satakuntalaiselle lapsiperheelle pieneksi, tuli ajankohtaiseksi uuden ja isomman kodin hankkiminen. Oli siis aika ryhtyä suunnittelemaan uutta kotia. Tontti hankittiin Satakunnasta uudelta asuinalueelta. Uutta omakotitaloa suunnitellessa perheelle oli hyvin tärkeää rakennuksen energiatehokkuus. Tämä johti siihen, että rakennuksessa päätettiin käyttää vain energiatehokkaita SPU Eristeitä. Kohteessa ei ole käytetty muita kuin SPU Eristeitä. SPU Eristeet on siis valittu niin alapohjaan (ja routalevyksi), seiniin kuin yläpohjaankin.

Perheen äidin suunnitteleman talon kerrosala on 186,9 m2 ja huoneistoala 151,9 m2. Rakennuksen alakertaan tulee varasto-/kellaritilaa, johon käynti on vain ulkokautta. Asuintilat ovat siis yhdessä kerroksessa, mutta kahdessa eri tasossa, tasojen ero 0,75m. Talon sisällä on vain yhdet portaat ja niissäkin on vain muutama askelma. Olohuoneen ja ruokailutilan erottaa ilmava kaide, joten avaraa tilaa rakennuksessa on runsaasti. Yhdessä kerroksessa, mutta kahdessa tasossa oleva omakotitalo on oivallinen ratkaisu ajatellen myös perheen eläväistä 2-vuotiasta tytärtä.

Lisätietoa SPU Eristeistä

Tässä kohteessa ei ole käytetty muita kuin SPU Eristeitä. SPU Eristeet on siis valittu niin alapohjaan, seiniin kuin yläpohjaankin.Tässä kohteessa ei ole käytetty muita kuin SPU Eristeitä. SPU Eristeet on siis valittu niin alapohjaan, seiniin kuin yläpohjaankin.

Miksi päädyttiin SPU Eristeisiin?

Perhe valitsi lämmöneristeeksi SPU Eristeet paitsi energiatehokkuuden myös monien muiden hyvien ominaisuuksien takia. He kertoivat, että eristeet ovat myös nykyaikaisia ja turvallisia. Esimerkiksi kosteusteknisesti ominaisuudet ovat turvalliset. Passiivirakenteet ovat myös laajalti tutkittuja ratkaisuja, tiesi perheen isäntä kertoa. Eristeratkaisu koettiin myös kokonaiskuvaa ajatellen edullisimmaksi vaihtoehdoksi. Rakenteet ja asennusajat huomioiden säästöä syntyy huomattavasti. Perhe oli myös huomannut eristeratkaisuja vertaillessa, että SPU Eristeet ovat markkinoiden tehokkain lämmöneriste (lamda 0,023).

Alapohja, seinät, katto

Sokkelissa eristettä on 160 mm ja se on huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi normitalon seinässä käytetään. SPU Eristeet asennettiin myös alapohjaan ja eristettä on käytetty myös routalevynä.

Seinät ovat betonielementtiseiniä, joissa on 250mm eristettä. Yläpohjassa on SPU Passiivikattoelementti, jossa on SPU Eristettä 320mm. Seinien asennus tapahtui yhdessä päivässä marraskuun lopussa ja kattoelementtien asennus myös yhden päivän aikana joulukuussa. Eristeiden hyvien teknisten ominaisuuksien ansiosta rakennepaksuudet jäävät hyvinkin ohuiksi.

Kohde etenee vauhdilla

Tontin raivaus alkoi jo keväällä ja rakentaminen elokuussa 2011. Ennen joulua 2011 rakennusurakassa oltiin jo pitkällä. Tuolloin vesikatto oli jo kunnossa. Savukin tuli piipusta ensimmäisen kerran jo ennen jouluaattoa. Muuttovalmis kohde on kuitenkin vasta keväämmällä, sisäpintatöiden valmistuttua.

Perhe on ollut SPU Eristeisiin ehdottoman tyytyväinen. Pariskunta kertoo, että he ovat käyttäneet SPU Eristeitä aiemminkin, joten ne ovat jo ennestään tuttuja. Myös hankkeen neuvontaan ja palveluun ollaan oltu erityisen tyytyväisiä.

Katso alla kuvasarjat rakennusvaiheista!

 
Julkaistu
16.1.2012