• Etusivu
  • Rakentaminen

3. Betonin ominaisuudet ja käyttö Vaateri-järjestelmässä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.06.2013
20121_29061.jpg

Betonin pumppaus EPS-valumuottiin.

Betonin ominaisuuksista

Betoni on keinotekoista kiveä, joka syntyy sementin, veden ja runkoaineen (kiviaines) ja mahdollisten lisäaineiden muodostaman seoksen kovettumisreaktiona. Lisäaineilla pyritään saamaan betoniin parempia ominaisuuksia, joita ovat esimerkiksi parempi työstettävyys, tiiviys, lujuus sekä ympäristöolosuhteet huomioon ottaen säilyvyys. Betonille on ominaista hyvä puristuslujuus ≥ 30 (Mpa) ja kestävyys ympäristötekijöitä vastaan. Betonin vetolujuus on pieni, vain noin kymmenesosa nimellispuristuslujuudesta. Yleensä betonirakenteiden suunnittelussa pyritään tilanteisiin, jossa betonille ei tule vetorasituksia ja syntyvät vetojännitykset pyritään siirtämään raudoituksena toimiville teräksille. Betoniraudoituksen ja betonin tulee tarttua toisiinsa lujasti, jotta teräs ja betoni toimivat yhtenä rakenteena. Yleisesti raudoituksena käytetään harjaterästä kuten myös Vaateri -perustusvalumuoteissa. Teräksen harjakset auttavat teräksen ja betonin välisessä tartunnassa. Teräkset ruostuvat, jos ne joutuvat alttiiksi kosteudelle ja hapelle. Vaateri -teräsbetoniperustusrakenteessa ne eivät ruostu, koska niiden ympärillä on riittävän paksu, suojaava betonikerros.

Hierretty betonipinta ja tartuntateräkset asennettuna.
Hierretty betonipinta ja tartuntateräkset asennettuna.

Vaateri-järjestelmässä käytettävä betoni

Perustuksien valamiseen soveltuu useimmiten normaalisti kovettuva betoni, jonka määrittelee rakennesuunnittelija. Betoni on yleensä suositusten mukaisesti säänkestävää rakennebetonia, lujuusluokka ≥ C25/30 (K30) eli betoni kestää vähintään 30 megapascalin (MPa) puristusta. Suositeltavan massan maksimiraekoko on # 16 mm ja notkeusluokka S3 (1-2 sVB°). Betonimassan notkeus vaikuttaa massan työstettävyyteen ja tiivistettävyyteen.

Betonin pumppaus on siirtotavoista nopein ja kätevin. Pumpulla ja puomilla varustettu pyörintäsäiliöauto sopii erityisesti pieniin valuihin hyvän ulottuvuuden ansiosta.

Talviaikanakaan betonia ei yleensä tarvitse lisälämmittää VaateriMuotin hyvän lämmöneristävyyden ansiosta. Talvivalun jälkeen tulee muotti kuitenkin heti peittää valumatolla tai eristelevyllä, jotta betoni ei pääse voimakkaasti jäähtymään tai jopa jäätymään ennen kuin se on saavuttanut jäätymislujuuden 5 MPa. Talvibetonoinnissa on huolehdittava siitä, että perusmaa on lumesta puhdas ja sula.

20136_35576.jpg
20136_35577.jpg

Betonin kutistuminen

Kutistuminen on betonille luonnollinen materiaaliominaisuus. Kutistumisilmiö liittyy betonin kuivumiseen sekä sementin ja veden keskinäiseen reaktioon. Alkuperäisen vesimäärän häviäminen betonissa pienentää sen tilavuutta, josta seuraa kutistuminen. Kutistumista ei voida käytännössä kokonaan poistaa, mutta sitä on mahdollista vähentää huomattavasti. Liiallinen kutistuma saattaa aiheuttaa betonirakenteeseen esimerkiksi halkeamia. Halkeilu on tyypillinen ominaisuus betonirakenteille. Halkeamien haitallisuuteen vaikuttavat suuresti vallitsevat ympäristöolosuhteet ja teräksiä suojaava betonipeite. Teräsbetonirakenteen kantavuuteen halkeamat eivät käytännössä juuri vaikuta. Oikealla rakenteiden suunnittelulla ja betonimassan valinnalla sekä huolellisella työnsuorituksella pyritään hallitsemaan syntyvää halkeilua ja niiden esiintymisväliä. Mahdolliset halkeamat yleensä aiheutuvat betonin normaalin materiaaliominaisuuden ja/tai rakenteen poikkileikkauksen huomioon ottaen liian pitkistä, yhtenäisistä rakenteista. Halkeamia saattaa siis aiheuttaa liikuntasaumojen puuttuminen sokkelista. Rakennesuunnittelijan tulee tarkistaa tapauskohtaisesti tarvittava mahdollinen liikuntasaumatarve.

Liikuntasauman kolmiorima asennettuna muotin ulkokuoreen.
Liikuntasauman kolmiorima asennettuna muotin ulkokuoreen.
Valmis liikuntasauma, joita käytetään pitkissä yhtenäisissä rakenteissa.
Valmis liikuntasauma, joita käytetään pitkissä yhtenäisissä rakenteissa.

Liikuntasauman teko Vaateri-muottiin

Liikuntasauman voi toteuttaa pitkissä, yhtenäisissä betonirakenteissa esim. kolmiorimalla, joka kiinnitetään muottiin PU-vaahdolla ja nauloilla sekä öljytään ennen valua. Yläteräkset katkaistaan liikuntasauman kohdalta. Ulkokuoren liikuntasaumoilla hallitaan betonin kutistumisesta aiheutuva halkeilu.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20115_25991.jpg
Takkaluukun ympäriltä rappaus irtoilee
Kysymys:Hei! Talossamme on muutama vuosi sitten paikalleen muurattu takka. Nyt takkaluukun ympäriltä on rappaus alkanut niin sanotusti rapautua ja haluaisimme saada takan taas siistin näköiseksi.Pitäisikö meidän rapsutella kaikki irtonainen laasti luukun reunoilta pois ja paikata se uudella tavaralla vai mitä tulisi tehdä? Entä mikä olisi sopiva paikka-aine ja muuriin sopiva maali, sen ei tarvinne olla mitään tulenkestävää, sillä muurihan ei kuumene ulkopuolelta tulikuumaksi?
20186_53490.jpg
Turhaa tietoa tarjolla
Sivustollamme tarjotaan läpi vuoden tietoa rakentajille ja remontoijille. Kerromme yleisiä ohjeita, tietoa uutuustuotteista, edullisista tarjouskampanjoista, muuttuvista määräyksistä yms. Juhannuksen kunniaksi teemme poikkeuksen ja kerromme asioista, joista sinulle ei luultavasti ole mitään hyötyä.
20116_26730.jpg
Sadevesijärjestelmä
Toimivan kattokokonaisuuden viimeistelee tyylikäs ja toimiva sadevesijärjestelmä. 150 neliön katolla 20 mm:n sade tarkoittaa 3000 litraa poisjohdettavaa vettä, kaatosateessa, vieläkin suurempaa määrää, joten kestävyyttä vedenpoistossa tarvitaan. Icopalin Sadetar selviää haasteesta voittajana, siksipä Icopal myöntääkin Sadetar-sadevesijärjestelmälle kymmenen vuoden takuun!
201111_28529.jpg
Märkätilojen seinät - vedeneristys
Yksi oleellisimmista asioista märkätiloja rakentaessa tai remontoidessa on huolellinen vedeneristys niin seinissä kuin lattiassakin. On tärkeää, että vesieristys tehdään tarkasti eikä huolimattomia kohtia jää eristettävälle alueelle. Materiaalit on myös syytä valita siten, että lopputuloksesta tulee toivottu.
20167_47032.jpg
Näyttävät muurit, käytävät ja reunukset
Tulikiven pihakivimallisto tarjoaa kattavan valikoiman erilaisia luonnonkivituotteita, joilla pihaan voidaan rakentaa kestävät ja helppohoitoiset käytävät, reunukset, patiot, portaat ja muurit. Tulikiven malliston kärkituotteita ovat kotimaiset vuolukivet, joiden etuja ovat hyvä lämmönvarauskyky sekä helppo työstettävyys.Tulikiven erilaiset pihakivet on suunniteltu väreiltään ja muodoiltaan yhteensopiviksi, joten niitä yhdistelemällä pihalle voidaan luoda harmoninen yleisilme.Tulikiven pihakivet
20081_7903.jpg
Lafarge Roofing Oy...
Kun katsot suomalaisten talojen kattoja, näet todennäköisesti esimerkiksi Ormax- ja Vittinge-kattotiiliä. Tähän asti nämä tiilet on Suomessa valmistanut ja toimittanut Lafarge Roofing, joka oli kansainvälisen rakennusmateriaalikonsernin Lafargen yksikkö. Nyt kattomateriaalien markkinajohtajalle luodaan maailmanlaajuisesti, Pohjoismaissa ja Suomessa uusi tavaramerkki nimellä MONIER.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton