Sähkölaskut

Miksi saan sähkölaskuja kahdelta eri yhtiöltä?

Sähkön toimitus koostuu kahdesta osasta, sähköenergiasta ja siirtopalvelusta. Sähköenergian voi kilpailuttaa ja sen laskuttaa valitsemasi sähkönmyyjä. Sähkön siirtopalvelua ei voi kilpailuttaa ja sen laskuttaa aina paikallinen jakeluverkkoyhtiö.

Miksi sähkölasku on talvella suurempi kuin kesällä?

Talvella sähköä kuluu enemmän lämmitykseen ja valaistukseen. Talvella vietetään myös enemmän aikaa sisällä, joten sähkölaitteita käytetään muutenkin enemmän. Uudet etäluettavat sähkömittarit mahdollistavat päivittäiset mittarien luennat ja näin ollenlaskutus voi perustua todelliseen sähkön käyttöön, minkä vuoksi sähkölasku on talvella suurempi kuin kesällä.

Mikä on arviolasku?

Arviolaskut perustuvat yleensä aiempien vuosien sähkön kulutukseen. Arviolaskulla sähkön kulutus laskutetaan arvioiden kulutuksen mukaan. Vuositasolla laskutus tasataan kerran vuodessa mittarin luennan jälkeen. Jos sähköä on kulunut arvioitua enemmän, tasauslaskulla veloitetaan arvion ylittävä osa. Jos sähköä on kulunut arvioitua vähemmän, tasauslaskulla hyvitetään arvion alittava osa. Etäluettavien sähkömittarien mahdollistaman todelliseen kulutukseen perustuvan laskutuksen myötä osa sähköyhtiöistä on luopumassa arviolaskutuksesta.

Mikä on lukemalasku?

Arviolaskutuksessa laskutus tasataan tasauslaskulla kerran vuodessa mittarin luennan jälkeen. Jos sähköä on kulunut arvioitua enemmän, tasauslaskulla veloitetaan arvion ylittävä osa. Jos sähköä on kulunut arvioitua vähemmän, tasauslaskulla hyvitetään arvion alittava osa.

Maksanko liikaa, jos kulutan vähemmän kuin vuosikulutusarvioni?

Sähkövertailu.fi -palvelussa esitetty vuosikulutusarvio on vain arvio tulevan vuoden kulutuksesta. Maksat aina sähköstä kuluttamasi energiamäärän mukaisesti.

Jos sähkösi laskutetaan arviolaskulla, todellinen sähkön kulutus tarkastetaan vuosittain mittarin luennan yhteydessä. Jos vuosikulutusarvio on tällöin ollut todellista kulutusta suurempi, hyvitetään erotus tasauslaskulla. Vastaavasti arviota suurempi kulutus veloitetaan tasauslaskulla.
 
Julkaistu
2.12.2011