• Etusivu
  • Energia

Sähkölaskut

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.12.2011
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Miksi saan sähkölaskuja kahdelta eri yhtiöltä?

Sähkön toimitus koostuu kahdesta osasta, sähköenergiasta ja siirtopalvelusta. Sähköenergian voi kilpailuttaa ja sen laskuttaa valitsemasi sähkönmyyjä. Sähkön siirtopalvelua ei voi kilpailuttaa ja sen laskuttaa aina paikallinen jakeluverkkoyhtiö.

Miksi sähkölasku on talvella suurempi kuin kesällä?

Talvella sähköä kuluu enemmän lämmitykseen ja valaistukseen. Talvella vietetään myös enemmän aikaa sisällä, joten sähkölaitteita käytetään muutenkin enemmän. Uudet etäluettavat sähkömittarit mahdollistavat päivittäiset mittarien luennat ja näin ollenlaskutus voi perustua todelliseen sähkön käyttöön, minkä vuoksi sähkölasku on talvella suurempi kuin kesällä.

Mikä on arviolasku?

Arviolaskut perustuvat yleensä aiempien vuosien sähkön kulutukseen. Arviolaskulla sähkön kulutus laskutetaan arvioiden kulutuksen mukaan. Vuositasolla laskutus tasataan kerran vuodessa mittarin luennan jälkeen. Jos sähköä on kulunut arvioitua enemmän, tasauslaskulla veloitetaan arvion ylittävä osa. Jos sähköä on kulunut arvioitua vähemmän, tasauslaskulla hyvitetään arvion alittava osa. Etäluettavien sähkömittarien mahdollistaman todelliseen kulutukseen perustuvan laskutuksen myötä osa sähköyhtiöistä on luopumassa arviolaskutuksesta.

Mikä on lukemalasku?

Arviolaskutuksessa laskutus tasataan tasauslaskulla kerran vuodessa mittarin luennan jälkeen. Jos sähköä on kulunut arvioitua enemmän, tasauslaskulla veloitetaan arvion ylittävä osa. Jos sähköä on kulunut arvioitua vähemmän, tasauslaskulla hyvitetään arvion alittava osa.

Maksanko liikaa, jos kulutan vähemmän kuin vuosikulutusarvioni?

Sähkövertailu.fi -palvelussa esitetty vuosikulutusarvio on vain arvio tulevan vuoden kulutuksesta. Maksat aina sähköstä kuluttamasi energiamäärän mukaisesti.

Jos sähkösi laskutetaan arviolaskulla, todellinen sähkön kulutus tarkastetaan vuosittain mittarin luennan yhteydessä. Jos vuosikulutusarvio on tällöin ollut todellista kulutusta suurempi, hyvitetään erotus tasauslaskulla. Vastaavasti arviota suurempi kulutus veloitetaan tasauslaskulla.

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20189_54782.jpg
Onko kattosi valmiina talven lumikuormaan?
Monessa omakotitalossa on varmasti vielä muistissa viime talven runsas lumikuorma ja sen mahdollisesti aiheuttamat haasteet katon ja pihan huoltotöille. Katolta putoava lumi on työläs poistaa kulkuteiltä, ja pahimmassa tapauksessa se saattaa vahingoittaa omaisuutta tai ihmisiä.Tilaa esite >>
202110_73035.jpg
Viikon sisustusidea: Suomalaisten ikisuosikki vaaleansininen tekee paluun
Vihreä väri on pitänyt suosituimman korostusvärin valtikkaa jo muutaman vuotta, mutta nyt on aika siirtää valtikka vaaleansiniselle. Tumma vihreä on tehnyt huoneistamme tunnelmallisia ja nyt sinisellä saadaan taas tilantuntua aikaan.Vaaleansininen ei ole enää pelkkä vauvojen etuoikeus, jos sitä nyt koskaan on edes niin ajateltu.
Tapettia leikataan tapettipöydällä
Tapetointi
Tapetointiohjeessa käsitellään kuitutapetin eli non-woven-tapetin asentaminen. Tapetin etuna on, että se ei vaadi vettymisaikaa eikä veny kastuessaan. Liisterinä käytetään liimapohjaista erikoisliisteriä, joka telataan suoraan seinään tapettivuodan sijasta.Ennen tapetoinnin aloittamista poistetaan mahdollinen vanha tapetti. Helpoiten työ sujuu käyttämällä valmista tapetinpoistoainetta ja teräslastaa. Tämän jälkeen tarkistetaan alustan tasaisuus. Mahdolliset kolot ja muut epätasaisuudet silotetaan valmistajan ohjeita noudattaen. Kuivumisen jälkeen tasoitetut kohdat hiotaan. Jos seinäpinta on maalattu, hiotaan seinä kokonaan hiontalevyllä tartunnan parantamiseksi. Hiontapöly poistetaan seinästä pehmeällä harjalla. Valmiin tapettipinnan tasavärisyyden varmistamiseksi, on seinä pohjamaalattava tapetin pääsävyn mukaisella sävyllä.Ennen tapetointia, on hyvä poistaa vanha tapetti >>
20239_83035.jpg
Tiedätkö vastaukset näihin peltiin liittyviin kysymyksiin? Vastaa ja voita 50 € lahjakortti
Pelti on monelle tuttu rakennusmateriaali, mutta kuinka tuttu? Laita hoksottimet laulamaan ja mieti oikeat vastaukset kysymyksiin alla olevassa visassa.Näet muiden vastaukset samalla ja voit osallistua halutessasi yhden 50 € S-ryhmän lahjakortin arvotaan!Vastaamiseen menee noin 1-2 minuuttia. Arvonnan osallistumisaikaa on 31.10.2023 asti. Arvonnan voittajaan otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti.ARVONTA ON PÄÄTTYNYT!Voit silti testata tietämystäsi edelleen alla olevalla visalla.
20154_43113.jpg
Kuuntelimme teitä - nyt voittajamökit kampanjahintaan!
Talven ja kevään aikana Honka tiedusteli suomalaisilta, mikä Hongan suosituista mökkimalleista on oma suosikki. Kyselyn tarkoituksena oli myös saada suomalaiset mukaan päättämään kampanjamalliston sisällöstä. Lopputuloksena saatiin selville viisi kaikkein suosituinta mallia, jotka ovat nyt Kevätkampanjan upeat mökit.Voittajamökiksi nousi esille tunnelmallinen Syli. Äänestyksen muut finalisti mökkimallistot Aamutähti, Dyyni, Kide ja Kippari ovat nyt mukana Kevätkampanjassa ainutlaatuiseen kampanjahintaan yhdessä voittajamökin kanssa!Nyt kannattaa tarttua tarjoukseen, sillä Kevätkampanja on voimassa 31.5.2016 asti!
20117_27173.jpg
Ideoita myös pihalle!
Asuntomessut merellisessä Kokkolassa ovat nyt avautuneet! Esiteltävänä on 40 toinen toistaan upeampaa kohdetta; messualueella sijaitsee 30 omakotitaloa (joista 8 on omarantaista), kaksi rivitaloa ja kolme kerrostaloa.Ihailtavaa ja katseltavaa, sekä toteuttamiskelpoisia ideoita löytyy myös rakennusten ulkopuolelta. Messualueen mielenkiintoinen, pyöreä muoto, sekä kauniit puisto- ja viheralueet istutuksineen antavat alueelle viimeistellyn ja luonnonläheisen vaikutelman.Katsele avoimin silmin ympärillesi ja tarkastele, miten rakennukset on sijoitettu tontille, kuinka tontti on rajattu, miten kulkureitit suunniteltu ja mitä materiaalia niissä on käytetty - pohdi myös ratkaisujen toimivuutta ja niiden hyödyntämistä omalla tontillasi! Kiinnitä huomiosi myös erilaisiin tiloihin ja niiden toteutustapoihin. Äläkä unohda kasvillisuutta; kokonaisuus on valmis vasta, kun puutarha on kunnossa!Asuntomessut Kokkolassa 15.7 - 14.8.2011

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton