• Etusivu
  • Rakentaminen

Sadevedet, salaojat ja patolevyt

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.01.2014
20121_29119.jpg

Salaojat asennetaan vettä hyvin läpäisevän salaojituskerroksen, salaojasoran sisään.

Kuivat perustukset pitävät rakennuksen kuivana. Perustuksista lähtee koko rakennuksen rakentaminen ja se onkin tehtävä huolella. Kantavuuden lisäksi on kiinnitettävä huomiota veden ja kosteuden kulkeutumiseen rakenteessa. Mm. maasta nouseva kosteus sekä sade yms. vedet rasittavat perustuksia.

Jo rakennusta suunniteltaessa on otettava huomioon rakennuksen korkeusasema sekä pinta- ja pohjavedet. Kunnollinen rakennuspohjan kuivatusjärjestelmä pitää perustukset terveinä.

Sade- ja sulamisvedet

Sade- ja sulamisvedet on johdatettava pois rakennuksen vierestä mm. muokkaamalla maa rakennuksen ympärillä poispäin viettäväksi. Kolmen metrin matkalla korkeuseron tulisi olla 150 mm. Rakennuksen läheisyydestä sadevesi johdatetaan pois esim. sadevesiviemäreillä tai ojilla. Rinnerakentamisessa ylhäältä tulevat vedet ohjataan rakennuksen ohi. Pintamaan tulisi olla niin tiivistä, että vesi ei pääse siitä läpi.

Hulevesi on esimerkiksi maan pinnalta ja rakennuksen katolta poisjohdettavaa sade- ja sulamisvettä. Vesien ohjausreittien suunnittelun yhteydessä tulisi aina huolehtia, että reitin tukkeutuessa vedelle olisi vapaa ns. tulvareitti. Sadevesiviemärit sijoitetaan selkeisiin linjoihin. Putkien suositeltavat peitesyvyydet ovat 1,5 m Etelä-Suomessa, 1,8 m Keski-Suomessa ja 2,2 m Pohjois-Suomessa.

Huom! Sadevesiä ei saa johdattaa salaojiin!

Salaojat

Kapillaarinen vesi maasta ehkäistään salaojakerroksella, joka on yleensä karkeaa kiviainesta, sekä kosteuden- ja vedeneristyksillä. Salaojakerrokset ja putket asennetaan rakennuksen ympärille, sekä tarvittaessa sen alle. Salaojaputkien korkeimman kohdan tulee olla vähintään 0,4 m viereisen tai yläpuolisen maanvastaisen lattian alapinnan alapuolella. Alapohjan alla salaojaputken tulee olla kapillaarisen nousun katkaisevan salaojituskerroksen alapuolella. Viereiseen seinäanturaan tai matalaan perustetun perusmuurin anturaan nähden salaojaputken tulee olla joka kohdassa sen alapintaa alempana.

Kapillaarikerros estää veden kapillaarisen nousun maasta. Mitä karkeampaa maa-aines on, sitä tehokkaammin se estää veden / kosteuden nousun.
Kapillaarikerros estää veden kapillaarisen nousun maasta. Mitä karkeampaa maa-aines on, sitä tehokkaammin se estää veden / kosteuden nousun.

Salaojaputkien jäätyminen on myös estettävä. Vaikka rakennuksen vierellä käytetäänkin routaeristystä, salaojaputken tulisi olla vähintään 500 mm etäisyydellä maanpinnasta. Routasuojaamattomien salaojien peitesyvyyden tulee olla vähintään 0,8 m Etelä-Suomessa, 1,0 m Keski-Suomessa ja 1,2 m Pohjois-Suomessa. Salaojaputkien sisähalkaisijan vähimmäiskoko on 90 mm.

"Salaojaputkiin päin kallistetulle kaivupohjalle rakennettavan salaojituskerroksen paksuuden tulee olla alapohjan alla vähintään 0,2 m. Tämän salaojituskerroksen tulee olla suorassa yhteydessä alapohjan alla tai perustusten ulkopuolella olevia salaojaputkia ympäröiviin salaojituskerroksiin. Rakennuksen alta salaojituskerrosta jatketaan rakennuksen ulkopuolista salaojaputkea ympäröivään salaojituskerrokseen sokkelipalkkien tai perusanturoiden ali tai anturoihin tehdään salaojituskerroksen kohdalle riittävä määrä veden virtauksen mahdollistavia reikiä." (RakMK C2)

"Salaojaputkea ympäröivän salaojituskerroksen paksuuden tulee olla putken alla ja sivuilla vähintään 0,1 m ja päällä vähintään 0,2 m. Perusmuuria, sokkelipalkkia tai kellarin seinää vasten olevan pystysuuntaisen salaojituskerroksen paksuuden tulee olla vähintään 0,2 m." (RakMK C2)

Salaojajärjestelmään on asennettava vähintään yksi lietepesällinen kokoojakaivo. Järjestelmän tarkastamisen ja puhdistamisen kannalta tulee asentaa riittävä määrä tarkastuskaivoja ja putkia. Salaojaputkien tulee viettää kaivoon päin vähintään 1:200 ja poikkeustapauksissakin minimissään 1:333. Tavallinen kaltevuus on 1:100. Salaojakaivon nimellishalkaisija on vähintään 315 mm ja lietepesän korkeus on vähintään 200 mm. Tarkastusputken nimellishalkaisija on yleensä 200 mm.

Patolevy

Patolevyn tarkoitus on poistaa kosteutta perustuksista. Lämpimästä sokkelista vesihöyry kondensoituu patolevyn pintaan ja valuu salaojiin. Patolevy muodostaa kapillaarikatkon ja veden valutuskerroksen. Lisäksi se estää ympäröivässä maassa olevan veden kosketuksen perusmuuriin. Kuivatettavan rakenteen patolevyä vasten olevan pinnan tulee läpäistä vesihöyryä.

Patolevyn asennusohjeita löytyy esimerkiksi tuotteen valmistajien sivustoilta. Levyä asennettaessa varmista, että nystyrät tulevat seinää vasten.

Levyä asennettaessa varmista, että nystyrät tulevat seinää vasten.
Levyä asennettaessa varmista, että nystyrät tulevat seinää vasten.
Lisää ratkaisuja perustusten kosteudenhallintaan

Lähteet:
Rakentamismääräyskokoelma
RT-kortisto

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20167_46942.jpg
Kaipaako talosi julkisivu kasvojenkohotusta?
VILPE®-tuotevalikoimassa on omat remonttiin sopivat ratkaisunsa, jotka parantavat sekä ilmanvaihtoa että rakennuksen ulkonäköä! Edullisesti, helposti ja nopeasti.
20168_47167.jpg
Turvalliset ja helposti asennettavat vesikaton läpiviennit savupiipuille
Savupiippujen asentaminen katon läpi onnistuu helposti, turvallisesti, tiiviisti ja tyylikkäästi käyttämällä pyöreiden eristettyjen metallipiippujen kanssa VILPE® Piippu -läpivientiä ja neliskulmaisten harkkopiippujen kanssa Vesikaton läpivientiä Harkkopiipuille, joka on VILPE®:n ja Schiedelin yhteistyössä kehittämä uutuusratkaisu. Läpiviennit sopivat 10–45 asteen kattokaltevuuksille ja kaikille katemateriaaleille: huovalle, rivi- ja muotopellille sekä tiilikatteelle.Pyöreille tehdaseristeisille metallipiipuille tarkoitettua VILPE® Piippu -läpivientiä on saatavilla kahta kokoa: Piippu-läpivienti No. 1 on tarkoitettu ulkohalkaisijaltaan 200–265 mm piipuille ja Piippu-läpivienti No. 2 ulkohalkaisijaltaan 270–380 mm piipuille.VILPE®:n ja Schiedelin yhteistyössä kehittämä Vesikaton läpivienti harkkopiipulle on tarkoitettu yksiaukkoisten neliskulmaisten harkkopiippujen läpivientiin vesikaton läpi. Tuote soveltuu piipuille, joiden ulkomitat ovat vähintään 320 x 320 mm ja enintään 370 x 370 mm. Piipun korkeus katteen pinnasta on 1135–1750 mm.
20228_70854.jpg
Aito tiilikatto nyt peltikaton hinnalla - säästä jopa 1500 €
Suomeen rakennettin ja remontointiin viime vuonna yli 20 miljoonaa kattoneliömetriä Rakennustutkimus RTS:n 2021 toimialaraportin ennusteen mukaan. Maailmanmarkkinat ei ole päästänyt nyt rakentajaa tai remontoijaa helpolla, koska kysynnän kasvaessa hinnat ovat nousseet ja tämä näkyy osittain jopa raaka-ainepulana. Hurja nousu näkyy eniten teräksen hinnassa.Tämä onkin nostanut tiilikaton suosiota, jonka hinta on ennen mielletty usein kalliimmaksi kuin peltikatto. Tiilikatto nostaa myös kiinteistön arvoa ja on taloudellinen valinta, sillä sen asennuskustannukset ovat alhaiset. Mahdolliset vaurioituneet tiilet voidaan vaihtaa uusiin, mikä taas pidentää tiilikaton käyttöikää.BMI Groupin myyntipäällikkö Teemu Talvia muistuttaakin, että kustannusten nousun takia remonttia ei kuitenkaan kannata jättää tekemättä. Jos katto vuotaa, niin siitä syntyvät kustannukset peittoavat raaka-aine ja työkustannukset joka tapauksessa.Nyt kannattaakin tarttua syystarjoukseen, koska saat BMI Ormax -tiilikaton valmiiksi asennettuna tarjoushintaan sekä ilmaisen kuntotarkastuksen katollesi. Pyydä tarjous jo tänään!Pyydä tarjous
201911_61549.jpg
Miksi lapsiperhe valitsi älykotiinsa Yale Doorman -älylukon?
Taipalveden perhe on rakentamassa kotia Vihdin Nummelaan uudelle pientaloalueelle, Sepänpihalle. Perhe etsi pitkään sopivaa yksitasoista asuntoa Vihdin ja Lohjan suunnalta. Sopivaa asuntoa ei kuitenkaan löytynyt, mutta vastaan tuli mahdollisuus hankkia tontti uudelta alueelta, jossa pidetään Sepänpihan Kotinäyttely kesällä 2020. Perhe päätti tarttua haasteeseen.- Nummela on sopivan etäisyyden päässä perheemme työpaikoista ja tonttien hinnat ovat vielä inhimillisiä. Näiden asioiden takia päätimme jatkaa asumista hieman pääkaupunkiseudun ulkopuolella, Petri Taipalvesi kertoo.
20123_30263.jpg
Muurikivillä lisää vaihtelua ja moni-ilmeisyyttä
Ruduksen muurikivi on monikäyttöinen tuote, jolla pystytään tekemään tasoja katujen varsille ja piha-alueille. Muurikivet on helppo asentaa näyttäväksi ja tukevaksi muuriksi rinteeseen. Niistä voidaan latoa myös istutusaltaita tai kukkalaatikoita.
20132_33768.jpg
Kesää odotellessa - Iloisen värisiä vinkkejä puutarhaan
Kaisa JoukiKuvatTuomas Kolehmainen/ Julkaistu Kodin Kuvalehden Puutarhassa 2012

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton