Sisäilma vaihtoon

Ilmanvaihdon tarkoituksena on tuoda asuntoon puhdasta ja raitista korvausilmaa. Kodin sisäilman kuuluu vaihtua kerran kahdessa tunnissa. Ilman vaihtuvuus on määritelty Rakentamismääräyskokoelmassa osassa D2. Ilmanvaihtomääräykset koskevat niin vanhaa kuin uuttakin rakennusta.

Yleisimmin ongelmana on, että korvausilmaventtiilit puuttuvat kokonaan. Ongelmia esiintyy varsinkin 1970-80-luvulla rakennetuissa taloissa, jotka ajan tavan mukaan tehtiin tiiviiksi ilman korvausilmaventtiileitä. Energian säästämiseksi myös neuvottiin tiivistämään kaikki raot ja sulkemaan venttiilit. Tämän vuoksi monissa asunnoissa olemassa olevat venttiilit on tukittu tai poistettu käytöstä. Nykyään törmää usein myös siihen, että ilmanvaihtoon liittyvä laitteisto on kytketty pois päältä.

Osta venttiilit Jäsentukusta
Osta suodatinkangas Jäsentukusta
Korvausilmaventtiilit on sijoitettava oleskelutiloihin -makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen sekä saunaan. Poistoilmaventtiilien paikka on wc:ssä, keittiössä, vaatehuoneessa ja suihkutilassa. Näihin tiloihin ei saa asentaa korvausilmaventtiiliä, koska se vähentää oleskelutiloihin tulevaa ulkoilmaa. Jokaisessa huoneessa tulee siis olla joko poistoilma- tai korvausilmaventtiili.Korvausilmaventtiilit on sijoitettava oleskelutiloihin -makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen sekä saunaan. Poistoilmaventtiilien paikka on wc:ssä, keittiössä, vaatehuoneessa ja suihkutilassa. Näihin tiloihin ei saa asentaa korvausilmaventtiiliä, koska se vähentää oleskelutiloihin tulevaa ulkoilmaa. Jokaisessa huoneessa tulee siis olla joko poistoilma- tai korvausilmaventtiili.
Uusissa taloissa ilmanvaihdon suurimmaksi osaksi hoitaa ilmastointikone, mutta vanhoissa rakennuksissa ilmanvaihto toimii - jos toimii. Joka tapauksessa ilmanvaihto toimii jotakin kautta. Jos korvausilman saantia ei ole järjestetty asianmukaisesti, se tulee huoneistoon postiluukun kautta tai rakennevuotoina esimerkiksi alapohjasta aiheuttaen mahdollisesti hajuhaittoja ja erityisesti vedon tunnetta lattian rajassa. Jos tilanne äityy kovin pahaksi, korvausilmaa saattaa tulla jopa lattiakaivon kautta.

Kun ilmanvaihto ei toimi, sisätiloissa syntyvä kosteus tiivistyy rakennusmateriaaleihin, huonekaluihin ja tekstiileihin. Sisäilma tuntuu nihkeältä ja tuoksuu tunkkaiselta. Toimiva ilmanvaihto on tärkeää myös radonarvojen kurissa pitämiseksi.

Velco-venttiilillä ilmanvaihto toimivaksi

Velco-korvausilmaventtiilissä on termostaatti, joka automaattisesti säätää venttiililautasen avausta muuttuvan ulkolämpötilan mukaan. Kylmällä venttiili säätyy itsestään pienemmälle ja lämpimällä suuremmalle: käsisäätöä ei tarvita ja raikasta korvausilmaa virtaa koko ajan asuntoon - vedottomasti.

Venttiilien yhteydessä käytetään suodattimia, joilla estetään siitepölyn, katupölyn ja pienhiukkasten pääsy asuntoon. Filtrete-suodatinkankaassa on muista suodatinkankaista poiketen kuiduissa pieni sähköinen varaus, joka vetää hiukkasia puoleensa kuin magneetti. Näin myös näkymättömät pienhiukkaset pysähtyvät suodattimeen. Markkinoilla on tarjolla monia erilaatuisia suodattimia, MUTTA hintaerossa suodattimien laatu ei näy. Suodattimien vertailu on suotavaa. Tässä vertailussa Filtrete on huippuluokkaa.

Jos korvausilmaventtiileitä ei ole, on syytä miettiä, mikä olisi toimivin vaihtoehto parantaa ilmanvaihtoa. Yleensä ilmanvaihto voidaan laittaa kuntoon helposti ja pienin kustannuksin. Terveysilman vakioratkaisut on suunniteltu juuri tällaisiin tilanteisiin. Tuotepaketit sisältävät kaikki tarvittavat osat ja asennus on helppo tehdä itse.
Uusi läpivienti seinään.Uusi läpivienti seinään.

Velco VTR-100 on puiseen tuuletusluukkuun kehitetty ratkaisu. Korvausilmaventtiili asennetaan tuuletusluukkuun ja suodatus hoidetaan kiinnittämällä Filtrete G-LAM -suodatinkangas koko hyönteisverkon alalle.

VTR-100 puiseen tuuletusluukkuun.VTR-100 puiseen tuuletusluukkuun.
VSR-100 asennuspaketti olemassaolevaan venttiilikanavaan.VSR-100 asennuspaketti olemassaolevaan venttiilikanavaan.
 
Julkaistu
7.12.2011