• Etusivu
  • Rakentaminen

Varastoi polttopuusi turvallisesti

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.11.2011Päivitetty 11.02.2022
201911_61524.jpg

Polttopuiden varastoinnissa on tärkeää pystyä pitämään puut riittävän kuivana, olipa varasto sitten ulkona tai sisällä. Kuiva polttopuu syttyy paremmin, palaminen on tehokkaampaa ja puhtaampaa. Kuivan puun lämpöarvo myös on parempi. Säilyttämiseen liittyy kuitenkin paloturvallisuusasioita.

Varastointi ulkona

Polttopuun ulkovarastolle on myös määräyksensä. Polttopuuvaraston etäisyys muihin rakennuksiin vaikuttaa vaatimuksiin. Jos rakennusten välinen etäisyys on yli kahdeksan metriä, ei rakennuksia tarvitse suojata paloteknisellä toimenpiteellä toisistaan. Jos etäisyys on tätä lyhyempi, joudutaan mahdollisen palon leviämistä rajoittamaan rakenteellisin keinoin, yleensä osastoimalla.

Varastointiin pätee myös kahdeksan metrin etäisyysvaatimus. Polttopuupinoa ei saa varastoida kahdeksaa metriä lähempänä rakennusta. Huomioi myös raja ja rajan takana olevat rakennukset.

Polttopuuvaraston etäisyys myös tontin rajalta asettaa vaatimuksia. Rakennelmat, jotka ovat alle 20 m2 ja joiden etäisyys rajasta on vähintään 4 metriä, eivät aiheuta paloteknisiä vaatimuksia. Jos etäisyys on alle 4 metriä, on rajan puoleisen seinän rakenteen täytettävä paloluokan EI30 rakennevaatimus.

Jos tontin rajalle rakennetaan naapurin kanssa yhteinen polttopuuvarasto, on rajanpuoleiselle seinälle osastointivaatimus. Mikäli etäisyydet pienillä kaupunkitonteilla muodostuvat ongelmaksi, voi polttopuiden varastointi tapahtua sisätiloissa.

Säilytys sisätiloissa

Palomääräysten mukaan sisätiloissa saa säilyttää polttopuuta enintään 0,5 m3, ellei sitä säilytetä erillisessä osastoidussa tilassa. Osastoituja tiloja pientaloissa ovat yleensä kattilahuone, autotalli ja polttoainevarasto. Osastoinneille on paloluokkavaatimukset joko EI30 tai EI60 (palo saa vaikuttaa 30 min tai 60 min ennen leviämistä muihin tiloihin) lämmityskattilan tehon mukaan sekä tietyt rakennemateriaalivaatimukset.

Kattilahuoneessa, jossa on enintään 30 kW:n tehoinen lämmityskattila, saa säilyttää polttopuuta enintään 0,5 m3. Vaikka autotalli tai muu moottoriajoneuvosuoja olisi osastoitu, siellä ei saa samaan aikaan säilyttää moottoriajoneuvoa ja polttopuita.

Polttoainevarasto osastoidaan omaksi palo-osastoksi. Osastoivien rakennusosien luokka pientaloissa on yleensä EI30. Varaston sisäpuolisten seinien ja kattojen pintamateriaaleille on omat vaatimukset. Lattiamateriaaleille ei ole erityisiä paloteknisiä vaatimuksia. Jos polttoainevarasto sijaitsee rakennuksen kellarissa, ovat rakennustarvikevaatimukset tiukemmat.

Lähteet: Rakennusmääräyskokoelma, MTK

201911_61525.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20212_68443.jpg
Lattialaatoissa on nyt kokoa - katso kuvat!
Lattiaa peittävät nyt suuret tai kuusikulmaiset laatat. Suuret laatat ovat jo kokoa 60x60 cm tai 60x120 cm ja vielä tästä suurempiakin löytyy. Suuret laatat ovat löytäneet tiensä jopa pesutiloihin linjalattiakaivojen yleistyttyä. Keittiössä laatoilla leikitellään värien ja laatoitusmallien kanssa.
20159_44453.jpg
Modernit porras- ja kaideratkaisut viimeistelevät kodin ilmeen
Modernit lasikaide-, porras- ja käsijohdejärjestelmät tuovat luksusta kotiisi. Lasikaiteet ja alumiiniportaat täydennettynä led-käsijohteilla tuovat kotiin huolitellun ja ylellisenkin ilmeen. Lasikaiteet luovat myös tilan tuntua pienenpäänkin tilaan.
20218_71929.jpg
Tässä talossa oli asuntomessualueen pienin hiilijalanjälki
Kastelli esitteli Lohjan asuntomessuilla 9.7.–8.8.2021 kaksi upeaa, modernia, ja avaraa kotia. Kastelli säväytti asuntomessuilla Veistos- ja Plazia-messutaloillaan. Näissä upeissa kodeissa voi isompikin perhe nauttia olostaan ja elämästään vuosien ajan. Veistos 163/195 -mallissa yhdistyvät kauniisti julkisivurappaus ja erilaiset puutehosteet, kun taas Plazia Järven sydän -kodissa korostuu vaivaton muokattavuus. Lohjan kaupunki laski tänä vuonna asuntomessualueen talojen hiilijalanjäljen sekä hiilikädenjäljen. Käytössä oli ensimmäistä kertaa ympäristöministeriön päivitetty rakennuksen vähähiilisyyden arviointimenetelmä.
20077_5736.jpg
Joustavuudesta täysi kymppi
Kastelli saa Pasilta ja Tiinalta kehut joustavuudestaan, jolla se onnistui toteuttamaan kaikki pariskunnan toivomat muutokset. – Paikallarakentamisen ansiosta muutosten tekeminen oli helppoa ja joustavaa. Kastelli-kauppiaan kanssa katsottiin huonetilanmuutokset läpi ja kaikki piirustukset tulivat kertarysäyksellä oikein, Pasi kiittelee.
20152_42390.jpg
Mitä pitää ottaa huomioon tiilipiippua muurattaessa?
Ennen kuin savupiippua päästään muuraamaan, on tehtävä ja hyväksytettävä selkeät suunnitelmat kokonaisuudesta. Muuratut tulisijat sekä savuhormit on rakennettava viranomaisten ohjeiden mukaisesti. Ympäristöministeriön asetus (745/2017) määrittelee, miten savupiippujen rakenteet tulee tehdä. Kyseinen asetus on astunut voimaan 1.1.2018. Uusia ja päivitettyjä ohjeita ja vaihtoehtoisia ratkaisuja asetuksen 6 § suomissa puitteissa on tuotu esille Suomen Tiiliteollisuusliiton julkaisemassa Muuratut savupiiput infoesitteessä sekä RIL 245-2020 - Pienet savupiiput ohjekirjassa.Tiilipiipun etuina ovat muun muassa hyvä lämmönvarauskyky, sillä massiivinen hormisto luovuttaa varaavan tulisijan lailla lämpöä vielä pitkään. Lisäksi tiilestä valmistettu savupiippu on paloturvallinen ja siihen on helposti tehtävissä tulisijojen vaatima määrä hormeja.
20194_57122.jpg
Onko mullan laadulla merkitystä? Miksei peltomulta kelpaa?
Hyvällä mullalla voit antaa puhtia esimerkiksi vanhoille istutuksille tai luoda laadukkaan kasvualustan uudelle nurmikolle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton