Varastoi polttopuusi turvallisesti

Polttopuiden varastoinnissa on tärkeää pystyä pitämään puut riittävän kuivana, olipa varasto sitten ulkona tai sisällä. Kuiva polttopuu syttyy paremmin, palaminen on tehokkaampaa ja puhtaampaa. Kuivan puun lämpöarvo myös on parempi. Säilyttämiseen liittyy kuitenkin paloturvallisuusasioita.
fuel-1604131_1920

Varastointi ulkona

Polttopuun ulkovarastolle on myös määräyksensä. Polttopuuvaraston etäisyys muihin rakennuksiin vaikuttaa vaatimuksiin. Jos rakennusten välinen etäisyys on yli kahdeksan metriä, ei rakennuksia tarvitse suojata paloteknisellä toimenpiteellä toisistaan. Jos etäisyys on tätä lyhyempi, joudutaan mahdollisen palon leviämistä rajoittamaan rakenteellisin keinoin, yleensä osastoimalla.

Varastointiin pätee myös kahdeksan metrin etäisyysvaatimus. Polttopuupinoa ei saa varastoida kahdeksaa metriä lähempänä rakennusta. Huomioi myös raja ja rajan takana olevat rakennukset.

Polttopuuvaraston etäisyys myös tontin rajalta asettaa vaatimuksia. Rakennelmat, jotka ovat alle 20 m2 ja joiden etäisyys rajasta on v&...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Säilytys sisätiloissa

Palomääräysten mukaan sisätiloissa saa säilyttää polttopuuta enintään 0,5 m3, ellei sitä säilytetä erillisessä osastoidussa tilassa. Osastoituja tiloja pientaloissa ovat yleensä kattilahuone, autotalli ja polttoainevarasto. Osastoinneille on paloluokkavaatimukset joko EI30 tai EI60 (palo saa vaikuttaa 30 min tai 60 min ennen leviämistä muihin tiloihin) lämmityskattilan tehon mukaan sekä tietyt rakennemateriaalivaatimukset.

Kattilahuoneessa, jossa on enintään 30 kW:n tehoinen lämmityskattila, saa säilyttää polttopuuta enintään 0,5 m3. Vaikka autotalli tai muu moottoriajoneuvosuoja olisi osastoitu, siellä ei saa samaan aikaan säilyttää moottoriajoneuvoa ja polttopuita.

Polttoainevarasto osastoidaan omaksi palo-osastoksi. Osastoivien rakennusosien luokka pientaloissa on yleensä EI30. Varaston sisäpuolisten seinien ja kattojen pintamateriaaleille on omat vaatimukset. Lattiamateriaaleille ei ole erityisiä paloteknisiä vaatimuksia. Jos polttoainevarasto sijaitsee rakennuksen kellarissa, ovat rakennustarvikevaatimukset tiukemmat.
Lähteet: Rakennusmääräyskokoelma, MTK
heart-1288420_1920

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Päivitetty
11.2.2022