• Etusivu
  • Rakentaminen

Oikeilla eristeillä tehokas stoppi huoneilman radonille

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Icopal Oy
Päivitetty 22.11.2011
201111_28746.jpg

Oikeaoppinen tiivistäminen tapahtuu helposti bitumikaistoilla (Radon/Sokkelipolar) ja tiivistämällä läpiviennit tiivistämiseen tarkoitetuilla massoilla (Icopal kumibitumiliima) ja läpivientitiivisteillä. jatkoskohdat tehdään aina 100mm limityksellä ja limitykset hitsataan tiiviisti yhteen.

Radon on maaperän kiviaineksessa muodostuva radioaktiivinen kaasu, joka suurina määrinä on haitallista terveydelle. Radioaktiivista radonkaasua ei voi nähdä, haistaa, maistaa tai tuntea. Ulkoilmassa radonpitoisuudet ovat niin pieniä, ettei siitä ole vaaraa terveydelle, mutta huoneilmaan kerääntyvä radon lisää suurina pitoisuuksina keuhkosyövän riskiä.

Rakennus toimii ikään kuin hormina, joka ulko- ja sisälämpötilojen vaihteluiden vuoksi vetää radonia maaperästä huoneilmaan. Eniten radonia esiintyy alueilla, joissa maaperä on erityisen hiekkapitoinen, kuten hiekka- ja soraharjuilla. Vaikka tuleva koti ei sijaitsisikaan erityisen radonpitoisella alueella, radon kannattaa silti huomioida uudisrakentamisessa: tonttimaan lisäksi huoneilman radonpitoisuutta voivat nostaa tontille tuotava täyttömaa, betonissa käytetty kiviaines sekä hiekkapohjaiset rakennusmateriaalit.

Läpivientien tiivistys varmistaa suojan

Radonin torjunnan keskeisiä elementtejä ovat radoneristeet. Eristäminen on edullisin, tehokkain ja helpoin tapa varmistaa huoneilman turvallisuus. Valmiin rakennuksen radonkorjaukset ovat usein työläitä ja kalliita eikä turvallista tasoa välttämättä saavuteta korjauksesta huolimatta. Siksi onkin tärkeää huomioida radonturvallisuus jo suunnitteluvaiheessa.

Icopalin Radon/SokkeliPolar-kumibitumikermi laatan ja perusmuurin liitoksen väliin asennettuna estää tehokkaasti radonin kulkeutumisen huoneilmaan, kun myös läpivientien huolellista tiivistämisestä on huolehdittu. Läpiviennit suojataan läpivientitiivisteillä. Ellei tiivistettä voida käyttää, tiiveys varmistetaan tiivistysnauhalla ja kumibitumiliimalla tai -massalla. Radoneristyksen lisäksi lattialaatan alle asennettu putkisto yhdistettynä huippuimuriin vähentää myös osaltaan huoneilman radonpitoisuutta. Kaikkein tehokkain suoja radonia vastaan saadaan yhdistämällä radoneristys ja kaasua poistava putkisto.

Jo käytössä olevien rakennusten huoneilman radonpitoisuus ei saisi ylittää arvoa 400 Bq/m³ ja uudet talot on suunniteltava ja rakennettava siten, ettei radonpitoisuus ylitä 200 Bq/m³. Arvot tarkoittavat radonpitoisuuden sallittuja keskivuosiarvoja.

Näillä varmistat radonittoman huoneilman: - Radon/SokkeliPolar-kumibitumikermi - Icopal Läpivientitiivisteet - Icopal Tiivistysnauha - Icopal Kumibitumiliima
Näillä varmistat radonittoman huoneilman: - Radon/SokkeliPolar-kumibitumikermi - Icopal Läpivientitiivisteet - Icopal Tiivistysnauha - Icopal Kumibitumiliima

Avaimet käteen -kattoremontti taipidennä kattosi ikää pinnoituksella

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Icopal Oy
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200611_1147.jpg
Tiivis ja kestävä valokate
Fastlock Uni on tiivis ja kestävä valokate, joka valmistetaan ympäristöystävällisestä, pitkäikäisestä ja kestävästä polykarbonaatista. Valokate sopii esimerkiksi terasseihin, parvekkeisiin, autokatoksiin sekä piha- ja varastorakennuksiin, joihin halutaan valoa ja tilan tuntua, muttei vettä eikä lunta. Fastlock Uni soveltuu erinomaisesti suurtenkin alojen kattamiseen mm. julkisissa rakennuksissa. Kate taipuu myös kaareviin kattoihin, ja laajan tarvikevalikoiman ansiosta vaihtoehtoja on rajattomasti.
20099_18869.jpg
Hallittu sadevesijärjestelmä
Sadetar käy täydellisenä ja monipuolisena sadevesijärjestelmänä kaikenlaisiin uudis- ja korjausrakennuskohteisiin. Sadetar-tuotteet valmistetaan sinkitystä teräsohutlevystä, joka on kauttaaltaan pinnoitettu Plastisol-muovipinnoitteella. Sadettaressa yhdistyvät teräksen ja muovin parhaat puolet ja se kestää vuodesta toiseen haalistumatta ja laadukkaan ulkonäkönsä säilyttäen. Siksi Sadettarelle annetaan kymmenen vuoden takuu!
20072_3487.jpg
Aluskate pidentää kattosi ikää
Varsinainen katemateriaali suojaa kattorakenteita sateelta ja lumelta – mutta kosteuden varsinainen pysäyttäjä on katteen alle asennettava aluskate. Katteen alle pääsee aina kosteutta. Tuiskuava lumi löytää tiensä esimerkiksi tiilikatteen alle ja kondensoituva kosteus pääsee kattorakenteisiin, ellei aluskate sitä pysäytä. Aluskatteen laatuun kannattaa panostaa – muutaman kymmenen euron säästö aluskatevalinnassa ei kannata. Laadukas aluskate on halpa vakuutus katollesi!
20161_45137.jpg
Uponor- salaoja- ja sadevesijärjestelmä
Talon perustuksen ja ympäristön suojaaminen veden aiheuttamilta haitoilta on ehdottoman tärkeää sekä rakennukselle että sen asukkaille. Salaoja kerää maassa olevan veden pois perustusten luota. Tarvittaessa se varmistaa myös, ettei pohjaveden pinta pääse nousemaan liian lähelle talon alapohjaa. Putkiston huoltoa varten tarvitaan salaojakaivo joka toisessa mutkakohdassa. Salaojakaivo sijoitetaan rakennuksen jokaiseen nurkkaan. Sadevesiviemäri johtaa katolta valuvat sadevedet pois, jotta ne eivät keräänny lammikoiksi pihalle ja muodosta uhkaa perustusten ja kellarien kuivuudelle. Sadevesiviemärit alkavat heti kourujärjestelmään kuuluvien syöksytorvien alta. Niiden väliin sijoitetut rännikaivot siivilöivät ensin suurimmat roskat pois.Piha-alueen nopea kuivuminen keväällä ja sateiden jälkeen varmistetaan sijoittamalla sopivaan paikkaan siiviläkannella varustettu sadevesikaivo. Se viemäröidään suoraan perusvesikaivoon. Salaojan ja sadevesiviemärin johtamat vedet kootaan perusvesikaivoon. Salaojaputken liittymässä kaivon sisällä oleva padotusventtiili varmistaa, että tulvatilanteissakaan vedet eivät pääse nousemaan salaojien kautta takaisin talon perustuksiin. Perusvesikaivosta vedet viemäröidään edelleen joko kunnalliseen sadevesiviemäriin tai läheiseen avo-ojaan tai imeytetään esimerkiksi kivipesän kautta tontin maaperään. Toimiva kuivatus suojaa talon rakenteet kosteus-, home- ja routavaurioilta sekä estää tulvat kellarissa ja lammikot ja keväiset jäätiköt kulkuväylillä.
20087_12136.jpg
Asuntomessujen neuvontaklinikoilta
Pieniä muutoksia omassa kodissa voi tehdä helpolla ja halvallaVaasan asuntomessuilla on tänä vuonna neljä neuvontaklinikkaa, joista messuvieras saa apua niin sisustamiseen, rakentamiseen, esteettömyyteen kuin erittäin ajankohtaisiin energiakysymyksiinkin. Klinikoilla messukävijää neuvoo ja auttaa jokaisen alan asiantuntijat.Sisustussuunnittelija Nina Larsen kertoo, että eniten kysymyksiä tulee liittyen olohuoneeseen tai yleisesti kalusteiden sijoitteluun. Neuvoja kaipaavan messuvieraan kannattaakin ottaa mukaan valokuvia tai muuta materiaalia muutosta kaipaavasta kohteesta. – Mieluiten suosittelisin ottamaan pohjapiirroksen mukaan, mutta myös valokuvat auttavat. Esimerkiksi, jos on kuvia kalusteista, tapetteja tai muuta materiaalia joita miettii miten ne sopivat keskenään, niistä kannattaa ottaa valokuvia mukaan, Larsen neuvoo.Suunnittelija Tiina von Hertzenin mukaan sisustusklinikalla käyvät messuvieraat ovat pääosin uudisrakentajia, mutta aina ei tarvitse olla remontoimassa tai sisustamassa koko kotia uusiksi. Klinikalta saa hyviä vinkkejä pieniinkin muutoksiin. – Hyvin suunnitellulla valaistuksella voi tehdä paljon ja siihen kannattaakin kiinnittää huomiota jo asunnon suunnitteluvaiheessa. Neuvoja voi tulla kysymään, vaikka ei olisikaan mitään suurempaa muutosta tekemässä. Pienilläkin asioilla saa suuria muutoksia. Verhojen vaihtaminen makuuhuoneesta olohuoneeseen tai huonekalujen uudelleen sijoittelulla ilmettä saa uusittua halvalla ja helposti, von Hertzen vinkkaa.
20213_69486.jpg
Uusi design liesikupu sulautuu keittiöön ja poistaa käryt tehokkaasti
Liesikupu on yksi tärkeimmistä keittiön varusteista, sillä se poistaa ruuanlaitosta syntyneet käryt ja kosteuden. Näin keittiö ja koko huoneisto pysyvät raikkaana myös ruuanlaiton jälkeen. Yhtä tärkeää on, että kupu sopii keittiön ilmeeseen.Uusi Vallox Delico -liesikupusarja sopii vaativaankin makuun. Sen eleetön ja hillitty skandinaavinen design istuu tyylikkäästi keittiöön, olipa se minkä värinen tahansa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton