TM testasi – pienpuhdistamot puhdistivat maineensa

Tekniikan Maailma on julkistanut lähes kaksi vuotta kestäneen pienpuhdistamotestin tulokset (TM Rakennusmaailma 9/11). Koejärjestelyssä oli mukana kahdeksan eri valmistajan pienpuhdistamot. Yhteenvedossaan lehti toteaa pienpuhdistamojen olevan monissa kohteissa maaperäkäsittelyä parempi ratkaisu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon jätevesien puhdistamiseen.
– Testi tuo tärkeää tutkittua tietoa kuluttajille. Puhdistamoja vertailtiin keskenään ja niiden tehokkuutta peilattiin uudistettuun jätevesiasetukseen. Puhdistustehon lisäksi selvitettiin kuluttajan kannalta oleellisia tekijöitä, kuten toiminnan luotettavuutta ja energiankulutusta, kertoo tuotehallintapäällikkö Jaana Suur-Askola Uponorilta.

Pienpuhdistamojen todetaan monissa kohteissa olevan maaperäkäsittelyä parempi vaihtoehto ja hinnaltaan kilpailukykyinen ratkaisu verrattuna jätevesivesiosuuskuntaan. Laitehinta on suurempi kuin maapuhdistamoilla, mutta suunnittelu ja asennus ovat merkittävästi yksikertaisempia. Puhdistamo vaatii vähemmän tilaa ja sille löytyy paikka tontilta helpommin.

Kaikki testissä olleet puhdistamot ylittivät orgaanisen aineen ja fosforin poistovaatimuksen. Yksi puhdistamoista ei yltänyt uudistetun jätevesiasetuksen vaatimustasoon typenpoiston osalta. Laitteiden huoltotarpeesta ja sähkönkulutuksesta löytyi merkittäviä eroja.

Uponor Clean I - puhdistamo jaetulla ykkössijalla

Uponorilta Uponor Clean I -puhdistamo sijoittui testissä jaetulle ykkössijalle saaden kolme tähteä ja yleisarvosanan 8,2. Uponor Clean I -puhdistamo täytti puhdistusteholtaan asetuksen vaatimukset. Kuluttajan kannalta laite menestyi tärkeillä osa-alueilla - se toimii varmasti ja on edullinen käyttää. Prosessi ei vaadi pH:n säätöä tai laskeutuskokeita ja liete tyhjennetään loka-autolla.

Uponor Clean IUponor Clean I
Varman toiminnan ja pienet huoltokustannukset varmistavaa pumppaustekniikkaa TM-testi piti ”suorastaan nerokkaana”. Uponorin puhdistamoissa käytettävä paineilmaan perustuva pumppaustekniikka kuluttaa testin mukaan noin 30 prosenttia vähemmän sähköä kuin pumppu-kompressorimenetelmä.

Vertailun aikana Uponor Clean I teki 1500 puhdistuspanosta ilman häiriöitä.
 
Julkaistu
8.11.2011