40-vuotias Vallox investoi tuotantoon ja menestyy Keski-Euroopassa

Ilmanvaihtokonevalmistaja Vallox Oy:n tuotantolaitoksen laajennus valmistuu vuoden 2011 lopulla Loimaalla. Laajennuksen ansiosta yrityksen tuotantokapasiteetti lisääntyy yli 50 prosentilla. Tuotannonlisäystä yritys tarvitsee erityisesti kasvaneen viennin tarpeisiin.
Lähes 5000 neliömetrin laajennusosan valmistuminen ajoittuu sopivasti Valmetin Loimaan tehtaasta juurensa juontavan yrityksen juhlistaessa lokakuussa 40-vuotista taivaltaan. Laajennusosaan tulee uusia kokoonpanolinjoja, maalaamo sekä levytyökeskuksia.

-Laajennus tuo tilaa uusille työpisteille. Nyt hankittujen modernien levytyökoneiden ja maalaamolinjojen linjanopeudet ovat huomattavasti vanhoja suuremmat. Uusia työpaikkoja laajennus ei automaattisesti tuo, mutta se mahdollistaa joustavat lisärekrytoinnit tuotantoon suhdanteiden sen salliessa, Vallox Oy:n toimitusjohtaja Rauno Mäkelä kertoo.

Kotimarkkinoilta vientivetoiseksi

Noin 180 henkeä työllistävän Valloxin 35 miljoonan euron liikevaihdosta tulee viennistä tänä vuonna enemmän kuin koskaan aikaisemmin, noin 60 prosenttia. Vielä 2000-luvun puolivälissä viennin osuus oli vain viidennes. Keskeisin vientimaa on jo 1990-luvulta alkaen ollut Saksa. Vallox-ilmanvaihtokoneita viedään kaikkiaan 17 maahan: Pohjoismaihin, Keski- ja Länsi-Eurooppaan, Baltiaan, Iso-Britanniaan ja Irlantiin.

-Tuotantolaitoksen laajennuksella vastaamme sekä kotimarkkinoiden kasvaneeseen kysyntään että viennin tarpeisiin. Vanhojen talojen energiasaneeraukset kasvattavat ilmanvaihtokoneiden markkinoita jatkossa myös kotimaassa. Lisäksi kerrostalorakentamisessa ja -saneerauksessa huoneistokohtaiset ilmanvaihtoratkaisut yleistyvät tällä vuosikymmenellä, arvioi Vallox Oy:n toimitusjohtaja Rauno Mäkelä kotimarkkinoiden kehitystä.

Kansainvälisillä rakennusmarkkinoilla lupaavimmat vientinäkyvät liittyvät itäiseen Keski-Eurooppaan. Saksassa vientinäkymät ovat vakaat, sillä saneerauksiin sisältyy usein huoneistokohtaisen ilmanvaihdon asentaminen. Saneerattavia asuntoja maassa on noin 40 miljoonaa.

Energiasaneeraukset kasvattavat markkinoita Suomessa

Vallox on historiansa aikana kehittänyt useita innovatiivisia ilmanvaihdon ratkaisuja. Saksan vientimarkkinoilla menestyminen on edellyttänyt energiatehokkuudeltaan huomattavasti suomalaista rakentamista kehittyneempiä ratkaisuja. Saksan vientimarkkinoille menevien laitteiden lämmön talteenoton hyötysuhde on jo pitkään ollut 80 % ja laitteissa on käytetty tasavirtapuhallin- ja ristivastavirtakennoteknologiaa. Vuonna 1995 yritys kehitti ilmanvaihtolaitteisiinsa ilmanvaihdon elektronisen ohjauksen, Vallox Digit SED -ohjausjärjestelmän, joka oli laatuaan ensimmäinen maailmassa.

Juuri Vallox toi 1980-luvun puolivälissä kompaktikokoiset ilmanvaihtokoneet huonetiloihin. Innovatiivinen oli myös vuonna 1974 kehitetty Kotilämpö-ilmalämmitys, joka löytyy yhä tuhansista suomalaistaloista. Aiempi tuotemerkki Muh Ilmava on yhä Suomen kaikkien aikojen eniten myyty ilmanvaihtokonebrändi.

-Matalaenergiailmanvaihtokoneet kehitimme aikana, jolloin niiden markkinat Suomessa olivat vielä marginaaliset, mutta menestys viennissä edellytti energiatehokkuudeltaan korkeatasoisia laitteita. Rakentamismääräysten uudistuminen laajentaa meilläkin markkinoita entistä energiatehokkaammille ilmanvaihtoratkaisuille, Rauno Mäkelä kommentoi.
 
Julkaistu
8.11.2011