Suunnittelijan vaatimukset - kuka saa piirtää?

Kun rakennusprojektissa ”lupakuvien” ja muiden suunnitelmien piirtäminen on ajankohtaista, tulee pohdittua kuka saa piirtää kyseiset piirustukset. Saako kuka tahansa piirtää piirustukset omakotitaloon, pitääkö olla insinööri, jotta voi suunnitella leikkimökin.

Kaikista näistä säädetyt lait, määräykset ja ohjeet selventävät asiaa.

Omakotitalon suunnittelu

Jokaisessa omakotirakennushankkeessa pitää olla nimettynä hankkeen pääsuunnittelija, joka vastaa suunnittelun kokonaisuudesta.
Talopakettitoimitusten yhteydessä pääsuunnittelija on henkilö, joka on toiminut asiantuntijana jo rakennustyyppiä valittaessa ja joka on laatinut asemapiirustuksen, eli henkilö joka vastaa rakennuksen sijoituksesta tontilla ja on myös suunnitellut rakennuksen korkeusaseman sekä pihamaan järjestelyt kokonaisuudessaan.

Omakotitalon rakenteiden suunnittelijan pätevyys: Henkilö on suorittanut vähintään ammattikorkeakoulun tai teknillisen oppilaitoksen rakennus- tai konerakennuksen insinöörin tutkinnon tai aiemman vastaavan tutkinnon ja on lisäksi rakennesuunnittelijana hankkinut suunnittelukokemuksen.

Omakotitalon suunnitelmia tekevät:
- rakennusmestarit
- insinöörit
- arkkitehdit

Pääpiirustukset rakennuslupaa varten tulee pätevän suunnittelijan laatia ja allekirjoittaa.

Pienehkön maatalousrakennuksen tai varaston suunnittelu

Kun kohteena on rakennus tai tila, jossa on pientalon tavanomaiset rakenteet; tai joka on enintään 2-kerroksinen ja jossa yleensä vain tilapäisesti oleskelee ihmisiä, kuten pienehkö varasto tai maatalouden tuotantorakennus, pinta-ala enintään 300 m2 ja jännevälit enintään 6 m. Korjausrakentamisessa kyseessä voi olla esimerkiksi ylläpitokorjaus entiseen tyyliin käyttötarkoitusta vaihtamatta tai pienehkö muutostyö.

Rakenteiden suunnittelijan pätevyys: Henkilö on suorittanut vähintään teknillisen oppilaitoksen rakennustekniikan tai -tuotannon tai konerakennuksen opintosuunnalla teknikon tutkinnon (rakennusmestarin), johon sisältyvät riittävät kyseessä olevien rakenteiden suunnittelua ja toimintaa käsittelevät opintosuoritukset.
Pieni asumiseen tarkoittamaton rakennus tai rakennelma
Kun kohteena on rakennus tai tila on pieni, 1-kerroksinen sekä tarkoitettu muuhun kuin pysyvään asumiseen tai työntekoon ja rakent...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Julkaistu
28.10.2011