• Etusivu
  • Energia

Kuka saa tehdä sähkötöitä?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.01.2021
20192_56137.jpg

Sähkötöiden tekeminen vaatii tietoa ja taitoa. Kaikkea ei saa itse tehdä, vaan ammattilainen on pyydettävä avuksi. Mikäli oma osaaminen ei riitä, sähköllä ei kannata alkaa leikkiä. Se että valo syttyy lamppuun, ei aina tarkoita, että kaikki on mennyt oppikirjan mukaan. Ohjenuorana kaikkiin "sallittuihinkin" sähkötöihin voidaan sanoa, että älä tee, jos et ole aivan varma.

Mitä sitten saa tehdä?

Muista AINA kytkeä sähkölaite jännitteettömäksi ennen töiden aloittamista! Tämä voidaan tehdä esim. poistamalla sulake tai irroittamalla pistoke seinästä. Jännitteettömyys voidaan koettaa vielä ns. jännitekynällä (jännitteenkoetin).

Info

Info

Nämä voi tehdä itse, jos varmasti osaa:

  • Sulake, lamppu ja sytytin voidaan vaihtaa. Varmista, että uudessa sulakkeessa lukee sama ampeerimäärä kuin vanhassa esim. 10A. Sulake tulee nimenomaan vaihtaa, ei korjata.
  • Pistorasioiden ja kytkimien (esim. valokatkaisijoiden) kansien irrottaminen ja vaihtaminen esim. maalaustyön ajaksi.
  • Lampun liittäminen ns. sokeripalaan (valaisinliitin).
  • Sokeripalan korvaaminen valaisinliitinpistorasialla. Huom! Kannellista kiinteästi asennettavaa valaisinpistorasiaa maallikko ei saa asentaa.
  • Yksivaiheisen (ns. valovirta) sähkölaitteen johdon, katkaisijan tai pistotulpan vaihtaminen. Kiinnitä huomiota suojausluokkaan: maadoittamatonta pistotulppaa ei saa alkaa veistellä, pistotulppa vaihdetaan aina samanlaiseen.
  • Yksivaiheisen jatkojohdon tekeminen tai korjaaminen.
  • Antennin vaihtaminen omakotitaloon.

Huomaa!Omat viritykset ja kaiken maailman teippipatentit ovat turvallisuusriskejä, jotka kannattaa jättää tekemättä!
Info

Info

Mitkä työt kuuluvat ammattilaiselle?

Oikeastaan lähes kaikki muut työt, joita ei ole edellisessä listassa mainittu.

Esimerkiksi:

  • Pistorasioita ei saa itse korottaa. Ongelma tulee vastaan esim. remonttikohteissa, joissa seinät levytetään tai paneloidaan.
  • Kolmivaiheisten (ns. voimavirta) sähkölaitteiden kytkennät, esim. lieden tai kiukaan vaihtaminen.
  • Sähkölaitteiden sisäpuoliset korjaukset.
  • Kaikki edellisessäkin listassa mainitut työt, joita et varmuudella osaa tehdä itse oikein.

Sähkölaitteet aiheuttavat vuosittain merkittävän määrän tulipaloja. Rikkinäiset, huolimattomasti korjatut tai väärin kytketyt sähkölaitteet ovat lisäksi hengenvaarallisia. Älä yritä korjata laitetta tai kytkentöjä itse, vaan pyydä ammattilainen avuksi.

Kaikissa sähköön liittyvissä töissä vastuu turvallisuudesta on aina töiden tekijällä. Mikäli siis korjaat tai rakennat laitteen, jonka sitten vaikka myisit tai lahjoittaisit eteenpäin, säilyy vastuu silti sinulla.

Vaikka lamppu syttyy, kytkentä voi silti olla väärin!

Kuvan punaisen valaisimen kytkentä on hengenvaarallinen!Keltavihreä (KeVi) suojamaa on kytketty vaiheeseen (L), jolloin valaisimen runko on jännitteellinen. Lamppu syttyy, mutta kytkentä on väärin ja hengenvaarallinen.

Sähköjohtojen värit voivat vaihdella, älä koskaan luota pelkästään johdon väriin!

201712_51103.jpg

Sähkötöihin liittyviä ohjeita ja määräyksiä:
Sähköturvallisuuslaki
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, viranomainen
Sähköturvallisuuden edistämiskeskus ry - STEK, yleishyödyllinen yhdistys (ei viranomainen)

Energia
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20221_74366.jpg
Oletko ostamassa uutta täys­sähkö­autoa? Hae 2 000 euron hankinta­tukea
Tiesitkö, että uuden sähköauton ostaja tai pitkäaikaisvuokraaja voi saada valtiolta 2000 euroa hankintatukea? Aiemmin ostaja sai tuen alennuksena auton myyntihinnasta autoliikkeestä, nyt tuki maksetaan hakijalle tukipäätöksen mukaisesti. Tukea haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.
20207_65862.jpg
Kosteisiin tiloihin
Impressivo-sarjan tuotteet kytkimistä pistorasioihin sopivat niin uudisrakentamiseen kuin saneeraukseen, uppo- ja pinta-asennuksiin sekä kuiviin että kosteisiin tiloihin. Sarja on suunniteltu niin, että lisäämällä tuotteisiin tiivisteosan niistä tulee roiskevesitiiviitä (IP44) ja sopivat asennettaviksi kosteisiin tiloihin.Impressivo-kalusteita käyttämällä voi asentaa samat uppokalusteet yksittäisiksi tuotteiksi tai suuremmiksi yhdistelmiksi niin pintaan kuin uppoonkin. Pinta-asennus tehdään käyttämällä pintakojerasiaa ja pintakoteloita uppopeitelevyjen sijaan. Kytkimet ja pistorasiat saadaan roiskevesitiiviksi ilman tiivistettä huomioimalla johtimien taivutus rasian sisällä ja käyttämällä kytkimien ruuvikiinnitteistä vipurunkoa tai läppäkannellista pistorasian keskiölevyä
20199_60146.jpg
Mikä led-valaisimissa maksaa - mistä laatu muodostuu?
Led-valaisimet kehittyvät jatkuvasti, ja maahantuojia ja myyjiä on useita. Miten selvitä voittajana led-viidakossa?
202211_80360.jpg
Halvimpia sähkötunteja hyödyntäen lämpöpumppu maksimoi energiansäästön
Kun käytössä on pörssisähköohjaus, NIBE-lämpöpumpun toimintaa painotetaan niihin vuorokaudenaikoihin, jolloin sähkön hinta on halvimmillaan. Smart Price Adaption -pörssisähköohjaus on NIBE lämpöpumppujen toiminto, joka löytyy vakiona lähes kaikista uusista lämpöpumpuista.
20167_47055.jpg
Perinteitä kunnoittava ja rohkeasti moderni Honka Markki
Vuoden 2016 Asuntomessuille Seinäjoelle nousi Honkarakenteen moderni ja lämminhenkinen hirsiomakotitalo Honka Markki. Nelihenkiselle perheelle suunniteltu kaksikerroksinen koti on nykyaikainen tulkinta pohjalaisesta rakennusperinteestä suojaisine sisäpihoineen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton