Kuka saa tehdä sähkötöitä?

Sähkötöiden tekeminen vaatii tietoa ja taitoa. Kaikkea ei saa itse tehdä, vaan ammattilainen on pyydettävä avuksi. Mikäli oma osaaminen ei riitä, sähköllä ei kannata alkaa leikkiä. Se että valo syttyy lamppuun, ei aina tarkoita, että kaikki on mennyt oppikirjan mukaan. Ohjenuorana kaikkiin "sallittuihinkin" sähkötöihin voidaan sanoa, että älä tee, jos et ole aivan varma.

electrician-1080561_1920

Mitä sitten saa tehdä?

Muista AINA kytkeä sähkölaite jännitteettömäksi ennen töiden aloittamista! Tämä voidaan tehdä esim. poistamalla sulake tai irroittamalla pistoke seinästä. Jännitteettömyys voidaan koettaa vielä ns. jännitekynällä (jännitteenkoetin).

Nämä voi tehdä itse, jos varmasti osaa: Sulake, lamppu ja sytytin voidaan vaihtaa. Varmista, että uudessa sulakkeessa lukee ...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Huomaa!
Omat viritykset ja kaiken maailman teippipatentit ovat turvallisuusriskejä, jotka kannattaa jättää tekemättä!

Mitkä työt kuuluvat ammattilaiselle?

Oikeastaan lähes kaikki muut työt, joita ei ole edellisessä listassa mainittu.

Esimerkiksi:
  • Pistorasioita ei saa itse korottaa. Ongelma tulee vastaan esim. remonttikohteissa, joissa seinät levytetään tai paneloidaan.
  • Kolmivaiheisten (ns. voimavirta) sähkölaitteiden kytkennät, esim. lieden tai kiukaan vaihtaminen.
  • Sähkölaitteiden sisäpuoliset korjaukset.
  • Kaikki edellisessäkin listassa mainitut työt, joita et varmuudella osaa tehdä itse oikein.

Sähkölaitteet aiheuttavat vuosittain merkittävän määrän tulipaloja. Rikkinäiset, huolimattomasti korjatut tai väärin kytketyt sähkölaitteet ovat lisäksi hengenvaarallisia. Älä yritä korjata laitetta tai kytkentöjä itse, vaan pyydä ammattilainen avuksi.

Kaikissa sähköön liittyvissä töissä vastuu turvallisuudesta on aina töiden tekijällä. Mikäli siis korjaat tai rakennat laitteen, jonka sitten vaikka myisit tai lahjoittaisit eteenpäin, säilyy vastuu silti sinulla.

Vaikka lamppu syttyy, kytkentä voi silti olla väärin!

Kuvan punaisen valaisimen kytkentä on hengenvaarallinen! Keltavihreä (KeVi) suojamaa on kytketty vaiheeseen (L), jolloin valaisimen runko on jännitteellinen. Lamppu syttyy, mutta kytkentä on väärin ja hengenvaarallinen.

Sähköjohtojen värit voivat vaihdella, älä koskaan luota pelkästään johdon väriin!

sähköturvallisuus

Sähkötöihin liittyviä ohjeita ja määräyksiä:
Sähköturvallisuuslaki
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, viranomainen
Sähköturvallisuuden edistämiskeskus ry - STEK, yleishyödyllinen yhdistys (ei viranomainen)

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Päivitetty
5.1.2021