• Etusivu
  • Rakentaminen

Lait, määräykset ja ohjeet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.10.2011
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Rakennus- ja remontointihankkeeseen vaikuttavat monet lait, säädökset, määräykset, direktiivit ja ohjeet. Velvoittavia ja hyvän rakennustavan mukaisia ohjeita ja määräyksiä tulee noudattaa ja niiden kokonaisvaltainen tuntemus koostuukin hyvin laajasta lähdemateriaalista. Tähän artikkeliin on koottuna keskeisimpiä tiedonlähteitä.

Suomen rakentamismääräyskokoelma (RakMK) koskee pääasiassa uudisrakentamista. Remonttikohteisiin määräyksiä sovelletaan. RakMK:n määräykset ovat velvoittavia, mutta ohjeet antavat vain mahdollisen toteutustavan, joita voi olla muitakin.

Maankäyttö- ja rakennuslaki sekä –asetus koskevat lähinnä rakentamista ympäristösuunnittelun näkökulmasta. Tavoitteena on järjestää alueiden käyttö kaikin puolin järkeväksi.

Maakaari säätelee kiinteistön kauppaa.

Kunnan rakennusvalvonta- ja paloviranomaiset huolehtivat lain noudattamisesta ja käsittelevät mm. poikkeamislupia. Viranomaiset myös antavat "viimeisen sanan" ratkaisun oikeellisuudesta.

Rakennusjärjestys, kaavoitus ja maankäyttösuunnitelma määräävät maankäytöstä.

Muut lait, kuten sähköturvallisuuslaki, pelastuslaki ja paloturvallisuuslaki antavat puitteet useille määräyksille ja ohjeille.

Yleisiä toteutusvaihtoehtoja ja –ratkaisuja määräyksiä sekä hyvää rakennustapaa noudattaen löytyy mm. Rakennustiedon RT-kortistosta sekä rakennesuunnittelijalle Rakennusinsinöörien Liiton RIL:n suunnitteluoppaista.

Rakennustuotteiden valmistajat antavat vielä omille tuotteilleen käyttöohjeet, joita noudattamalla saavutetaan määräysten mukainen ratkaisu.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20236_82354.jpg
Olkilevyn maailmanvalloitus jatkuu - valmistajan haastattelu
Olkilevy yleistyy rakentamisessa niin Suomessa kuin maailmalla, mutta mitkä ovat olkilevyn yleistymisen syyt eli miksi sitä käytetään rakentamisessa yhä enemmän? Entä miten olkilevy sopii meidän suomalaisten rakentamiseen? Katsauksen olkilevyn laajaan käyttöön maailmalla ja olkilevyn ominaisuuksiin antaa olkilevyn tsekkiläisen valmistajan edustajat, Ekopanelyn toimitusjohtaja ja omistaja Jan Bareš ja tuotantojohtaja Jirka Kocourek.
20177_49785.jpg
SuomiAreenassa pohdittiin elinkaaren kestävää asumista
Kuinka taataan hyvä asuminen läpi ihmisen elinkaaren? Tätä pohdittiin Porissa, kun SuomiAreenan lavalla herättiin keskustelemaan suomalaisesta asumisesta.
20174_48855.jpg
Vanha keskuspölynimuri kannattaa uusia
Usein keskuspölynimurijärjestelmä jää käyttämättä, kun keskusyksikkö rikkoontuu eikä vastaavaa tuotetta ole enää kaupoissa. Keskuspölynimurijärjestelmän saa melko vaivattomasti jälleen käyttöön vaihtamalla vain uusi keskusyksikkö vanhan tilalle.
201312_37422.jpg
Hirrestä unelmiesi koti suunnittelupalvelun avulla
Moderni vai perinteinen? Valmiilta markkinoilta ei aina löydy juuri sitä omaa unelmien kotia –mikä silloin avuksi? Suunnittelupalvelun avulla saat luotua haaveidesi kodin yhdistelemällä eri malleja tai kokonaan oman ja täysin uniikin, juuri itsesi näköisen kodin. Haaveilu on siis sallittu.Suunnittelun lähtökohtana on yleensä omien yksilöllisten tarpeiden kartoitus. Perheen koko, harrastusten vaatimat tilatarpeet ja rakennuspaikan tuomat mahdollisuudet. Kun teet suunnittelusopimuksen Honka-myyjän luona, voit olla varma että perheesi koti on yksilöllinen ja tarpeitanne vastaava pitkäikäinen koti.Tutustu Honka-hirsitalojen laajaan valikoimaan
20111_24020.jpg
Mistä kellareiden ongelmat syntyvät
Kellareiden sisä- ja ulkopuolinen kosteusrasitusKarkeasti jaettuna kellarien ongelmat johtuvat kahdesta syystä: alkuperäisen rakenteen puutteista nykyiseen vaatimustasoon nähden tai asiantuntemattomista korjauksista. Kosteus-, laho- ja homevaurioita esiintyy usein tiiviiden pintamateriaalien taustapuolella ja puuosissa.Rintamamiestalojen kellarien rakenteet ovat yksinkertaisia. Seinärakenteet on pinnoitettu vesihöyryä läpäisevillä materiaaleilla ja maasta tuleva kosteus pääsee vapaasti haihtumaan kellaritilaan. Vuosikymmenten myötä kellaritiloille asetettavat tekniset ja viihtyvyysvaatimukset ovat kasvaneet, samoin mm. kosteusrasitus on lisääntyneen vedenkäytön myötä kasvanut jopa monisatakertaiseksi.Vanhojen rakenteiden ominaisuudet eivät enää vastaa muuttuneita vaatimuksia. Myös rakenteiden vaurioituminen kuten pakkasrapautuminen tai materiaalin tekninen vanheneminen voivat aiheuttaa riskejä ja ongelmia. Näin voi olla esimerkiksi vanhuuttaan kovettuneiden ja halkeilleiden bitumieristeiden kohdalla.
20086_11391.jpg
Muuttovalmis Kastelli Economy
Kastellin Economy-mallisto on edullinen omakotitalomallisto, jonka saa muutto- eli sisustusvalmiina. Rakentaja lupaa, että budjetti ja muuttopäivä pitävät – siksi kotimainen uutuusmallisto on turvallinen vaihtoehto vaikka ensikodin rakentajalle. Varmuus budjetin pitävyydestä korostuu entisestään taloudellisesti epävarmoina aikoina.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton