• Etusivu
  • LVI

Sähkölämmityksen toteutusvaihtoehtoja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.03.2013
201110_28165.jpg

Sähkölämmitys on asennuskustannuksiltaan edullisin lämmitysjärjestelmä. Sen tarkka ja nopea säätö huomio muut lämmönlähteet, kuten auringon lämpösäteilyn sekä takan ja kodinkoneiden tuottaman lämmön. Lämpötilaa on helppo laskea yöksi tai ajaksi, jolloin tiloissa ei oleskella. Tämä tekee sähkölämmittimistä erittäin energiatehokkaita: korkealla hyötysuhteella lämmitetään vain se määrä kuin tarvitaan ja silloin kun tarvitaan.

Suosituin sähkölämmitysmuoto on suora sähkölämmitys eri muodoissaan, minkä lisäksi sähkölämmitykseen voidaan lukea mm. lämpöpumput ja lämmön talteenotolla varustetut ilmanvaihtokojeet. Sähkölämmitystä voi käyttää monin tavoin myös ulkona lisäämään viihtyvyyttä, toimivuutta ja turvallisuutta.

Lattialämmitys

Lattialämmitystä on käytetty perinteisesti peseytymistiloissa sen antaman miellyttävän lämmön takia. Lattialämmitys soveltuu hyvin myös muiden tilojen lämmitykseen ja talon pääasialliseksi lämmitysmuodoksi. Lattialämmityksen voi toteuttaa joko suorana, osittain varaavana tai täysin varaavana.

Kaapeleilla toteutettu lattialämmitys on monille tuttu pesuhuoneesta, jossa se lisää mukavuutta, kuivaa lattiapinnat ja ehkäisee näin kosteusongelmia. Sähköinen lattialämmitys sopii kaikkiin muihinkin kodin tiloihin ja lattiapinnoitteisiin keraamisista laatoista parketteihin ja laminaatteihin. Termostaattien lattia-anturit rajaavat lämpötilan kullekin pintamateriaalille sopivaksi.

Sähköinen lattialämmitys on täysin huoltovapaa ja kestävä. Laadukkaimmilla lämmityskaapeleilla on 10 vuoden virhevastuu, joka kattaa kaikki lattian korjaamisesta aiheutuvat kulut. Säätötarkkuudessa ja reagointinopeudessa sähköinen lattialämmitys on ylivoimainen kilpaileviin lattialämmitysjärjestelmiin nähden ja eikä vesivahinkoriskiä ole.

Uusi tekniikka on nostanut sähkölämmityksen myös sisustajan ja arkkitehdin suosikiksi. Nyt halutaan näyttäviä monimuotoisia tilaratkaisuja ja selkeää puhdaslinjaista sisustusta. Tähän tarpeeseen vastaavat tuttujen lattia- ja kattolämmityksen lisäksi uudet ratkaisut kuten ikkuna- ja peililämmitys. Sähköisen lattialämmityksen kanssa voidaan käyttää lähes kaikkia lattiapinnoitteita keraamisista laatoista parketteihin ja laminaatteihin.

Patterilämmitys

Patterilämmitys on sähkölämmityksen tutuin ja perinteisin muoto. Se on myös edelleen nykyaikainen tapa lämmittää. Kun sähköpattereilla toimiva lämmitysjärjestelmä on kerran säädetty kohdalleen, ei lisätoimenpiteitä tarvita.

Sähköpattereita on kolmea eri perustyyppiä. Asuintiloihin käytetään joko matalalämpöisiä suljettuja pattereita tai yhdistelmälämmittimiä. Suljetussa lämmittimessä lämpö siirtyy huoneeseen lämmittimen ulkopinnoista. Yhdistelmälämmittimissä lämpö siirtyy huoneeseen sekä lämmittimen ulkopinnasta että lämmittimen läpi virtaavan ilman mukana.

Sähköpattereilla lämmitettäessä lämpötilan voi säätää huonekohtaisesti (0,5 °C) tarkkuudella. Säätö voi tapahtua kolmella tavalla: Patterissa olevalla termostaatilla, seinälle asennettavalla huonetermostaatilla tai keskusyksikköohjauksella. Nopea ja tarkka säätö estää kalliin ja epämiellyttävän ylilämmittämisen. Se ottaa myös tarkasti huomioon kodinkoneista, ihmisistä ja auringosta syntyvän ilmaislämmön, samoin kuin puun polttamisen uuneissa ja takoissa. Ostoenergian tarve vähenee ja lämmityskustannukset pienenevät.

Infrapunalämmitys terassille

Infrapunasäteilyyn perustuva lämmitys on tehokas ja taloudellinen lämmitysratkaisu tiloihin, joissa lämpöä tarvitaan vain tiettynä aikana tai tietyssä paikassa. Säteilylämmittimet toimivat auringon tavoin säteilemällä lämpöä. Niiden avulla ei lämmitetä ilmaa, vaan vaikutusalueella olevia ihmisiä ja esineitä.

Pihan sulanapito

Pihakulkuteiden sulanapito on helppo toteuttaa lämpökaapeleiden tai sulanapitoverkkojen avulla. Ajoluiskien ja sisäänkäyntien sulanapidolla varmistetaan esteetön ja turvallinen liikkuminen keliolosuhteista riippumatta. Lumen luonnista ja hiekoituksesta ei kaapeleiden asentamisen jälkeen tarvitse enää huolehtia.

Lämpökaapelit asennetaan tavallisesti pintakerroksen alla olevaan hiekkaan, betoniin tai asfalttiin. Sulatusteho saadaan maksimoitua, kun sulana pidettävä alue eristetään alapuolelta.

Sadevesijärjestelmien sähkölämmityksellä helpotetaan kiinteistön hoitoa.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

201110_28166.jpg
LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202111_73881.jpg
Näin pakkanen vaikuttaa kotiisi: lämpöpumppu ei toimi, takka kuumenee, runko paukkuu..
Kun pakkanen kiristyy tarpeeksi, voi arkeen ilmaantua kaikenlaisia ongelmia. Omaan ja lasten pukeutumiseen kuluu yllättävän paljon aikaa, autot eivät käynnisty, kuiva sisäilma kiusaa ja tekisi mieli vain lämmitellä takkatulen ääressä.
20155_43515.jpg
Uuden ajan älylukko helpottaa arkea
Meniköhän ulko-ovi lukkoon? Tuliko avaimet mukaan? Enää ei tarvitse murehtia avainten ja lukituksen kanssa. Yale Doorman on tehty helpottamaan arkipäivääsi. Se on uusi elektroninen lukko kotien ulko-ovien lukintaan. Vahva rakenne ja materiaali kestävät hyvin vaativiakin sääolosuhteita. Valaistusta näppäimistöstä on apua hämärässä tai pimeässä.
20123_30111.jpg
Betonin valinta
Betonin valinnan lähtökohtana on täyttää kovettuneelta betonilta vaaditut ominaisuudet. Valinta riippuu valettavasta rakenteesta ja sille asetetuista teknisistä ominaisuuksista. Rakenteen käyttötarkoituksen lisäksi on siis huomioitava useita muita tekijöitä, jotta betonirakenne onnistuu halutulla tavalla.
20231_80723.jpg
Välty vesivahingolta - hanki vesivuotovahti
Vesivahingon sattuessa omalle kohdalle, ei mielipahalta vältytä. Vesivahinko on aina ikävä ja kallis paukku hoidettavaksi missä tahansa kiinteistössä. Valtaosa vesivahingoista johtuu putkistoissa tapahtuvista vuodoista, joiden yleisimmät aiheuttajat ovat putkiston vanheneminen, korroosio sekä materiaali- ja asennusvirheet. Huonosti tehdyt putkiliitokset eivät aina paljastu painekokeessa ja liitokset voivatkin irrota vasta muutaman kuukauden tai vuosien päästä asennuksesta.
201610_47506.jpg
Vallox FinnBuild-messuilla
Vallox palasi vanhoille Valmet-juurilleen esittelemällä Finnbuild 2016 -messuilla Vallox Aito Kotilämpö -ilmalämmityskoneen. Yritys lanseerasi messuilla markkinoille myös uuden Vallox Capto-liesikupusarjan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton