Sähkölämmityksen toteutusvaihtoehtoja

Sähkölämmitys on asennuskustannuksiltaan edullisin lämmitysjärjestelmä. Sen tarkka ja nopea säätö huomio muut lämmönlähteet, kuten auringon lämpösäteilyn sekä takan ja kodinkoneiden tuottaman lämmön. Lämpötilaa on helppo laskea yöksi tai ajaksi, jolloin tiloissa ei oleskella. Tämä tekee sähkölämmittimistä erittäin energiatehokkaita: korkealla hyötysuhteella lämmitetään vain se määrä kuin tarvitaan ja silloin kun tarvitaan.

Suosituin sähkölämmitysmuoto on suora sähkölämmitys eri muodoissaan, minkä lisäksi sähkölämmitykseen voidaan lukea mm. lämpöpumput ja lämmön talteenotolla varustetut ilmanvaihtokojeet. Sähkölämmitystä voi käyttää monin tavoin myös ulkona lisäämään viihtyvyyttä, toimivuutta ja turvallisuutta.

Lattialämmitys

Lattialämmitystä on käytetty perinteisesti peseytymistiloissa sen antaman miellyttävän lämmön takia. Lattialämmitys soveltuu hyvin myös muiden tilojen lämmitykseen ja talon pääasialliseksi lämmitysmuodoksi. Lattialämmityksen voi toteuttaa joko suorana, osittain varaavana tai täysin varaavana.

Kaapeleilla toteutettu lattialämmitys on monille tuttu pesuhuoneesta, jossa se lisää mukavuutta, kuivaa lattiapinnat ja ehkäisee näin kosteusongelmia. Sähköinen lattialämmitys sopii kaikkiin muihinkin kodin tiloihin ja lattiapinnoitteisiin keraamisista laatoista parketteihin ja laminaatteihin. Termostaattien lattia-anturit rajaavat lämpötilan kullekin pintamateriaalille sopivaksi.

Sähköinen lattialämmitys on täysin huoltovapaa ja kestävä. Laadukkaimmilla lämmityskaapeleilla on 10 vuoden virhevastuu, joka kattaa kaikki lattian korjaamisesta aiheutuvat kulut. Säätötarkkuudessa ja reagointinopeudessa sähköinen lattialämmitys on ylivoimainen kilpaileviin lattialämmitysjärjestelmiin nähden ja eikä vesivahinkoriskiä ole.
Uusi tekniikka on nostanut sähkölämmityksen myös sisustajan ja arkkitehdin suosikiksi. Nyt halutaan näyttäviä monimuotoisia tilaratkaisuja ja selkeää puhdaslinjaista sisustusta. Tähän tarpeeseen vastaavat tuttujen lattia- ja kattolämmityksen lisäksi uudet ratkaisut kuten ikkuna- ja peililämmitys. Sähköisen lattialämmityksen kanssa voidaan käyttää lähes kaikkia lattiapinnoitteita keraamisista laatoista parketteihin ja laminaatteihin.

Patterilämmitys

Patterilämmitys on sähkölämmityksen tutuin ja perinteisin muoto. Se on myös edelleen nykyaikainen tapa lämmittää. Kun sähköpattereilla toimiva lämmitysjärjestelmä on kerran säädetty kohdalleen, ei lisätoimenpiteitä tarvita.

Sähköpattereita on kolmea eri perustyyppiä. Asuintiloihin käytetään joko matalalämpöisiä suljettuja pattereita tai yhdistelmälämmittimiä. Suljetussa lämmittimessä lämpö siirtyy huoneeseen lämmittimen ulkopinnoista. Yhdistelmälämmittimissä lämpö siirtyy huoneeseen sekä lämmittimen ulkopinnasta että lämmittimen läpi virtaavan ilman mukana.

Sähköpattereilla lämmitettäessä lämpötilan voi säätää huonekohtaisesti (0,5 °C) tarkkuudella. Säätö voi tapahtua kolmella tavalla: Patterissa olevalla termostaatilla, seinälle asennettavalla huonetermostaatilla tai keskusyksikköohjauksella. Nopea ja tarkka säätö estää kalliin ja epämiellyttävän ylilämmittämisen. Se ottaa myös tarkasti huomioon kodinkoneista, ihmisistä ja auringosta syntyvän ilmaislämmön, samoin kuin puun polttamisen uuneissa ja takoissa. Ostoenergian tarve vähenee ja lämmityskustannukset pienenevät.
Infrapunalämmitys terassille
Infrapunasäteilyyn perustuva lämmitys on tehokas ja taloudellinen lämmitysratkaisu tiloihin, joissa lämpöä tarvitaan v...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan 
Julkaistu
30.11.2012