• Etusivu
  • Rakentaminen

Radonalueelle tuulettuva alapohja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.02.2013
20071_2870.jpg

Asuntomessuilla Espoossa Jämerä-kivitalo sai allensa vankan elementtiperustuksen.

Radon on radioaktiivinen jalokaasu, joka on todettu ihmisen terveydelle haitalliseksi. Radon lisää keuhkosyövän syntymahdollisuutta. Suomalaisten pientalojen merkittävin radonlähde on maaperä ja täytesora, joista radon pääsee virtaamaan perustusten kautta asuntoon. Läpäiseville soramaille tehdyissä asunnoissa on keskimäärin selvästi korkeammat radonpitoisuudet kuin esimerkiksi savelle tai kalliolle tehdyissä taloissa. Rakennettaessa alueelle, jossa epäillään tai tiedetään esiintyvän radonia, on asia huomioitava jo suunnitteluvaiheessa. Yksinkertainen ratkaisu on oikeaoppisesti toteutettu tuulettuva alapohja. Lisätietoa radonista löytyy säteilyturvakeskuksen sivuilta, http://www.stuk.fi

Tuulettuva alapohja


Tuulettuva alapohja eli ns. "rossipohja" on perinteinen pientalon alapohjaratkaisu, joka voidaan toteuttaa puurakenteisena tai esimerkiksi ontelolaatoilla, jotka tarjoavat nykyaikaisen toteutusvaihtoehdon. Tuulettuva alapohja on erinomainen ratkaisu radonherkillä alueilla. Ryömintätilalla on myös muita hyviä ominaisuuksia. Esimerkiksi talotekniset asennukset voidaan sijoittaa ryömintätilaan, jolloin niiden huolto- ja muutostöiden tekeminen helpottuu. Ryömintätilaan tehtävät talotekniikan asennukset mahdollistavat muutokset ja korjaustoimenpiteet ilman lattioiden auki repimistä.

Radon-kaasut taivaan tuuliin

Eräs tuulettuvan alapohjan eduista on terveydelle haitallisen Radon-kaasun ohjaaminen pois sisäilmasta varmasti ja helposti. Tuulettuvalla alapohjalla toteutetussa pientalossa radon-kaasu ei pääse tunkeutumaan huoneilmaan, vaan tuuletus puhaltaa radonin kirjaimellisesti "taivaan tuuliin". Edellytyksenä kuitenkin on ryömintätilan riittävä tuuletus, joka saadaan aikaan perusmuuriin tehdyillä tuuletusaukoilla.

Nykyajan "rossipohja" – on luotettava ja tehokas tapa välttää kosteus- ja radonongelmat. Myös vesi-, viemäri- ja sähköjohdot voidaan asentaa alapohjan alle ryömintätilaan.
Nykyajan "rossipohja" – on luotettava ja tehokas tapa välttää kosteus- ja radonongelmat. Myös vesi-, viemäri- ja sähköjohdot voidaan asentaa alapohjan alle ryömintätilaan.

Tuuletusaukkojen mitoitukseen vaikuttaa tuuletuksen toteutus ja rakennuspaikan tuuliolosuhteet. Suositus vaihtelee 0,5...4 promilleen pohjapinta-alasta laskettuna. Viimekädessä rakennussuunnittelija ratkaisee tarvittavan aukkojen määrän. Tuuletusaukkojen mitoituksessa on huomioitava säleikön aukkopinta-alaa pienentävä vaikutus.

Tuuletuksen tehostaminen ja mitoitus


Ryömintätilan tuuletusta voidaan tarvittaessa tehostaa rakennuksen keskiosaan sijoitetulla lämmöneristetyllä pystyhormilla, jolloin tuuletusaukkojen määrä voi olla pienempi. Perusmuuriin tehtävien tuuletusaukkojen koko riippuu myös rakennuksen sijainnista. Tuulisilla paikoilla voidaan käyttää mitoituksen pienempiä arvoja alkaen tuuletusaukkojen pienimmästä suositeltavasta arvosta, 5 cm² /m². Tuuletusaukot tulisi sijoittaa tasavälein rakennuksen pitkille sivuille. Reunimmaiset aukot sijoitetaan lähelle nurkkia, alle metrin etäisyydelle nurkasta. Radonin poistamisen lisäksi tuuletuksen tehtävänä on poistaa kosteutta ryömintätilasta. Kosteuskuormitusta voidaan vähentää myös huolellisella salaojituksella ja riittävällä sadevesien poistolla.

Nykyaikainen tuulettuva alapohja


Tuulettuva alapohja on vanha, hyväksi havaittu alapohjaratkaisu, jonka toteuttamiseen ontelolaatat ja perustuselementit tarjoavat nykyaikaisen vaihtoehdon. Perustusasioissa on viime vuosina törmätty kosteus- ja homeongelmiin. Lattiataso on pudotettu hyvin lähelle maanpintaa ja maaperästä nouseva kosteus on päässyt vaurioittamaan rakenteita. ParmaParel-ontelolaatoilla voidaan rakentaa taloon kantava alapohja, minkä alapuolelle jää tuuletettava ryömintätila. Tuuletusputkien tai -aukkojen kautta saatava korvausilma ja suunnitelmien mukaan toteutettu vedenpoisto (salaojat, sade- ja pintavedet) pitävät perustukset kuivina.

Perustuselementeistä ja ontelolaatoista perustukset ja alapohja valmistuvat nopeasti. Perustukseet valmiina odottamassa ontelolaattojen asennusta.
Perustuselementeistä ja ontelolaatoista perustukset ja alapohja valmistuvat nopeasti. Perustukseet valmiina odottamassa ontelolaattojen asennusta.

Elementtiperustukset soveltuvat talvirakentamiseen


Elementeistä rakennettava perustus sopii hyvin myös talvirakentamiseen, koska varsinainen valutyö tapahtuu sisällä kuivissa tehdastiloissa. Perustaminen käy nopeasti, sillä elementtiperustukset valmistuvat parhaimmillaan alle viikossa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200611_639.jpg
Tee se itse - Kukkamaa
Suunnittele kasviryhmä kasvuolosuhteet ja omat toiveet huomioidenUsein meillä on jo paikka valmiina ja käytettävissä oleva tila hahmotettuna, kun alamme suunnittelemaan uutta kasviryhmää. Seuraavaksi meidän onkin sitten päätettävä mitä kasveja istuttaisimme ja kuinka monta.Jotta ryhmästä saisi mielenkiintoisen ja elävän, niin siinä tulee olla eri korkuisia, -muotoisia ja -värisiä kasveja. Korkeutta kasviryhmään voi tuoda erilaisilla pikkupuilla sekä pensailla - tai korkeammilla perennoilla. Istutusryhmään voi myös sijoittaa obeliskimaisen köynnöskehikon köynnöksineen korkeutta tuomaan.Katseen suunnasta riippuu, mihin kohtaan ryhmää korkeammaksi kasvavat kasvit sijoitetaan. Mikäli ryhmää katsotaan joka suunnasta, niin korkeammat kasvit sijoitetaan ryhmän keskelle; pitkänomaisessa ryhmässä voi olla toisella laidalla. Jos taas ryhmää katsotaan pääasiassa yhdestä suunnasta, niin korkeammat sijoitetaan alueen takareunaan. Näin toimitaan esimerkiksi nurkkaan ja rajalle sijoitetuissa ryhmissä. Kannattaa myös säilyttää näkölinja istutusryhmän taakse, mikäli taustalla on jotain katsomisen arvoista - tai peittää ikävämmät maisemat korkeilla kasveilla.Kasvien valinnassa on otettava huomioon paikan tarjoamat kasvuolosuhteet; kosteus, valo, maanlaatu. Kasvit tulee myös sopia väreiltään ja muodoiltaan yhteen. Apua kasvien valintaan saa mm. Kasvikortistosta. Sieltä saa erilaisin hakukriteerein ehdotuksia sopivan korkuisista ja -värisistä kasvilajeista.
20212_68497.jpg
Osaatko lajitella muovipakkaukset oikein?
Muovijätteen kierrättäminen on vielä varsin tuore asia. Muovin kierrättäminen ei ole kaikkein helpointa ja sen jalostaminen uusiomateriaaliksi vaatii paljon teknologiaa, jotta se voidaan kierrättää uudelleen raaka-aineeksi. Muovin kierrättäminen on kuitenkin merkittävä ympäristö- ja ilmastoteko.
20193_56849.jpg
Säästöä tehokkaammalla lämmöntalteenotolla
Energiatehokkuus ja energiansäästö on päivittäinen aihe ja "ilmastotalkoiden" myötä merkitys vain kasvaa. Energiatehokkuusvaatimukset saattavat kasvaa ja energian hinta nousta. Ilmastonmuutoksen kannalta tärkeitä energiatehokkuuden osa-alueita ovat liikkuminen ja yhdyskuntarakenne, rakennusten lämmitys sekä sähkölaitteet ja valaistus. Ilmastotalkoisiin osallistuminen on mielekkäintä silloin, kun siitä syntyy kustannussäästöä itselle. Käytännössä vanha toimivan tuntuinen ilmanvaihtokonekin kannattaa yleensä uusia.Talon koosta ja ilmamääristä riippuen ilmanvaihtokoneen uusimisella saavutettu säästö on vuositasolla 200 - 700 euroa.
20212_68718.jpg
Ajatuksia takan valinnasta, hankinnasta sekä käytöstä
Kesän korvalla kannattaa suunnitella takkaremonttia, takan asennus on nopeaa ja vaivatonta. Mikä olisikaan sen mukavampaa kuin käpertyä pehmeälle sohvalle ja nauttia takan tuomasta lämmöstä ja katsella liekkien iloista tanssahtelua. Takan tuoma lämpö on suloisen pehmeää sekä miellyttävää. Tuollainen lämpö on mahdollista saada aikaan vain puulämmitteisellä tulisijalla. Vuolukivinen takka luovuttaa lämpöä ei vain lämmitettäessä vaan myös pidempään aktiivisen lämmittämisen jo loputtua.
20214_69729.jpg
Kumpi sopii sinulle parhaiten: maalämpö- vai ilma-vesilämpö­pumppu? Katso vertailu!
Energiakulujen kasvaessa kiinnittyy huomio kodin lämmityslaskuun, johon eniten vaikuttaa lämmitysjärjestelmä. Lämpöpumppu on erinomainen tapa saada mahdollisimman edullinen lämmitys ja monesti uutta lämmitysjärjestelmää mietittäessä vaihtoehtoina ovatkin maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumppu. Lämpöpumpun valintaan vaikuttaa moni asia, mutta tärkeintä on kokonaisuus. Ammattilaisen apu lämmitysjärjestelmän valinnassa on tärkeää, koska silloin saadaan oikein mitoitettu ja asennettu lämpöpumppu.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Lattialämmitys klinkkerin päälle?
Kysymys:Tuulikaapissamme on sähköpatteri jonka lämmittää vain yösähköllä. Haluamme korvata sen lattialämmityksellä joka edes hieman varaisi lämpöä. Voidaanko vanhan klinkkerilattian päälle laittaa tasoite + lattialämmityskaapelit + uudet klinkkerit? Vai onko syytä poistaa vanhat klinkkerit?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton