Tulikiven tulisijoihin persoonallisia koristeluja siirtokuvatekniikalla

Tulikivi nostaa syksyllä 2011 keramiikan koristelun ikiaikaisen perinteen uudelle tasolle, kun syyskuussa myyntiin tulee kolme luontoaiheisilla siirtokuvilla koristeltua tulisijamallia: Heinä, Ruoko ja Nukka. Kehittyneen siirtokuvatekniikan avulla Tulikiven kaikkiin kaakelipintaisiin tulisijoihin on lisäksi mahdollista toteuttaa yksilöllinen koristelu asiakkaan omista kuva-aiheista.

Lue lisää Tulikiven tulisijoista

Tulikiven kuvitettujen takkojen abstrahoidut kuva-aiheet pohjautuvat skandinaavisiin kansallismaisemiin.Tulikiven kuvitettujen takkojen abstrahoidut kuva-aiheet pohjautuvat skandinaavisiin kansallismaisemiin.

Heinä, Ruoko ja Nukka häivähdys pohjoismaista kansallismaisemaa

Tulikiven uusissa kuvitetuissa takoissa yhdistyvät käsityöläisyys, kehittynyt siirtokuvatekniikka ja yrityksen perinteinen keramiikkaosaaminen. Kuvitetut Heinä-, Ruoko- ja Nukka-tulisijat tuovat kodin sisustukseen häivähdyksen luontoa. Tunnelmalliset kuva-aiheet on suunnitellut Provoke.

– Tulikiven kuvitettujen takkojen abstrahoidut kuva-aiheet pohjautuvat skandinaavisiin kansallismaisemiin. Heinä-teema tuo mieleen kumpuilevan peltomaiseman, Nukka-teema värikkään niityn ja Ruoko-teema hiljaisen rannan. Kaikissa kuva-aiheissa on haettu syyskesän tunnelmaa niin graafisten elementtien kuin värienkin avulla. Grafiikka tuo iloa ja väriä sisustukseen. Takan äärellä aikaa viettäessä ajatukset ohjautuvat rauhoittaviin mielenmaisemiin, ja koristelun raikas teema toimii kontrastina takan lämmölle. Kuva-aiheet on pidetty yksinkertaisen viitteellisinä ja värit rauhallisina, jolloin takat sopivat keskeiselle paikalle monenlaisiin sisustuksiin, kuvailee Provoken pääsuunnittelija Mika Moilanen.

Yksilöllinen siirtokuvakoristelu syntyy omasta kuva-aiheesta

Heinä-, Ruoko- ja Nukka-tulisijojen lisäksi siirtokuvakoristeluja voidaan toteuttaa myös asiakkaan omista kuva-aiheista kaikkiin Tulikiven sileäpintaisilla kaakeleilla kaakeloituihin tulisijoihin. Asukkaille merkityksellisellä kuva-aiheella koristeltu tulisija kruunaa kodikkaan sisustuksen.
– Siirtokuvan aiheeksi käy esimerkiksi valokuva, taulu, grafiikka, piirros tai maisema, joka tarvittaessa kuvataan tai skannataan. Digitaalinen kuva värierotellaan eli jaetaan painovärejä vastaaviin värikanaviin silkkipainolla tehtävää painotyötä varten. Painamiseen käytettävät väripastat valmistetaan painoöljystä ja keraamisista väripigmenteistä, kertoo Tulikiven laboratoriopäällikkö Juha Timonen.

Silkkipainossa värit painetaan yksi kerrallaan värikohtaisten seulaverkkojen avoimen osan läpi erikoispaperin pintaan. Kun kaikki halutut värit on painettu, kuvan päälle painetaan siirtolakka, joka kovettuessaan liimaa väripigmentit itseensä. Kiinnitysvaiheessa siirtokuvapaperi kastellaan, jotta taipuisa lakkakalvo irtoaa erikoispaperista. Kuva asemoidaan huolellisesti keramiikan pintaan ja kiinnitetään niin, ettei väliin jää ilmaa tai vettä. Lopuksi kuvitetut kaakelit kuumennetaan 800-asteisessa polttouunissa, jolloin väripigmentit sulavat lasiksi ja kiinnittyvät lasitteen pintaan. Tuloksena syntyvä keraaminen koristelu kestää erinomaisesti sekä aikaa että kulutusta.
Nukka-teema tuo mieleen värikkään niityn.Nukka-teema tuo mieleen värikkään niityn.
 
Julkaistu
4.10.2011