Vinkkejä tiskipöydän valintaan

Tiskipöydältä vaadittavia ominaisuuksia kannattaa miettiä käyttäjien tarpeiden ja tottumusten pohjalta. Tärkeintä on miettiä, mitä sinun keittiössäsi tehdään paljon ja usein.

Laitatko paljon ruokaa? Leivotko usein? Käytätkö ruuanlaitossa usein isoja kattiloita, uunipeltejä tai wok-pannuja? Pesetkö astioita ja kattiloita vielä paljon käsin? Laitatko käytetyt astiat heti astianpesukoneeseen vai säilytätkö niitä tiskialtaassa tai keittiötasolla? Kuinka paljon aikaa käytät keittiön järjestelyyn ja puhdistukseen? Onko keittiö yhtenevää, avointa tilaa olohuoneen kanssa? Minkäkokoinen keittiötila sinulla on käytettävissä - ollaan kaupungissa vai mökillä?

Toiminnallisuuden lisäksi tiskipöydän valinnassa tulisi huomioida erilaisten vaihtoehtoisten materiaalien käyttöominaisuuksia sekä puhdistettavuutta. Valinnassa on tietysti myös huomioitava tiskipöydän mitoituksen yhteensopivuus keittiö- ja kaapistosuunnitelmaan.

Stala-mallistot ja hinnastot

Stala ComboD
Stala ComboD

Altaiden määrä ja koko: yksi, puolitoista vai kaksi allasta?

Yleisimmin käytetyt allasyhdistelmät ovat: yksi iso allas, yhden ison ja kaatoaltaan muodostama kokonaisuus sekä kahden ison altaan yhdistelmä.

Isoissa, syvissä altaissa (syvyys 180 mm, leveys 500 mm tai enemmän) on hyvä pestä tai liottaa likaisia uuninpeltejä, isoja kattiloita ja astioita. Yhden ison altaan haasteena on juuri toisen kaatoaltaan puute. Kun allas on muussa käytössä, ei toista kaatoallasta ole, johon voisi kaataa tarpeettomat keitinliemet yms.

1½-altainen malli on hyvä vaihtoehto silloin, kun käytät astioiden ja kattiloiden pesuun pääosin astianpesukonetta ja arvostat keittiössä toista kaatoallasta. Mikäli keittiössä on saareke, voi toisen pienemmän kaatoaltaan sijoittaa myös sinne.

Kaksi isoa allasta on ehdoton valinta silloin, kun peset paljon käsin ja haluat kaksi reilunkokoista allasta käyttöön. Peseminen ja huuhteleminen hoituu helposti. Voit myös liottaa likaisia astioita tarpeen vaatiessa isossa altaassa ja piilottaa likaiset astiat tilapäisesti esimerkiksi altaan päälle sopivalla leikkulaudalla.

Sekä yksi iso että 1½ altainen allasvaihtoehto on asennettavissa yleensä 60 cm leveään allaskaappiin. Kaksi isoa, samankokoista allasta vaatii yleensä vähintään 80 cm leveän allaskaapin.

Yksi iso allas
Yksi iso allas
1½-altainen
1½-altainen
Kaksi isoa allasta
Kaksi isoa allasta

Laskutasolla vai ilman?

Altaan vierelle on hyvä varata riittävästi työskentely- ja laskutasotilaa ruuanlaittoa sekä astioita ja kattiloita varten. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu työskentelyalue on huoleton ja turvallinen. Se kestää hyvin kosteutta ja vesiroiskeita ja on helppo puhdistaa. Hana suositellaan asennettavaksi tiskipöytään, jolloin myös sen ympäristö on helppo pitää puhtaana ja hanatuenta on huomioitu myös korkeita hanoja silmällä pitäen.

Tiskipöydästä ruuanlaittopisteeksi – keittiövarusteilla toiminnallisuutta

Vapaata työskentely- ja laskutilaa on yleensä keittiössä aina niukasti. Kahvin- ja vedenkeittimet, tehosekoittimet ja erilaiset monitoimikoneet valtaavat tilaa tasoilta. Tällöin on hyvä ottaa allasalue monipuolisten keittiövarusteiden avulla hyötykäyttöön. Silikonireunaiset valutus- ja apualtaat sekä leikkulauta muovitassuilla istuvat altaan päällä tukevasti ja tuovat tarvittavaa lisätyöskentelytilaa. Pilko, leikkaa, huuhtele, liota, valuta tai pese kätevästi altaan päällä. Keittiövarusteilla tiskipöytä muuntuu kädenkäänteessä tilatehokkaaksi, monipuoliseksi ruuanlaittopisteeksi.

Suunnittele oma Stala-keittiötasosi

Stalalta myös jätelajitteluvaunut. Kuvassa EkoCombo (vasemmalla) ja EkoLine.Stalalta myös jätelajitteluvaunut. Kuvassa EkoCombo (vasemmalla) ja EkoLine.
 
Julkaistu
4.10.2011