Nyt on paras aika aloittaa
allergian siedätyshoito

Allergia- ja Astmaliitto ry, tiedote 15.9.2011

Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, että syksy on parasta aikaa aloittaa siitepölyallergian siedätyshoito. Siedätyshoitoa on syytä harkita silloin, kun oireet eivät pysy kurissa kunnollisella allergialääkityksellä.

- Siedätyshoito on ajankohtainen asia juuri nyt, kun siitepölykausi on ohi. Kun hoito aloitetaan syksyllä, se helpottaa jo seuraavan kevään oireita, sanoo allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

- Siedätyshoito parantaa elämänlaatua huomattavasti. Esimerkiksi pistiäisallergisten ei siedätyksen myötä tarvitse enää pelätä henkensä puolesta, jos lähistöllä pörrää ampiainen, Anne Vuorenmaa toteaa.
Siedätyshoito ei sovi kaikille automaattisesti. Siksi allergiselle tehdään siedätyshoitoarvio ennen hoidon käynnistämistä. Arviossa käydään läpi eri hoitovaihtoehdot ja varmistetaan hoidon sopivuus. Pistäisallergian siedätykseen pääsee vain siinä tapauksessa, että mehiläisen tai ampiaisen pisto on aiemmin aiheuttanut vakavan allergisen reaktion.
- Siedätyshoitoon hakeutuvalla täytyy olla korkea hoitomotivaatio. Sekä pistos- että tablettisiedätyshoito kestävät kolme vuotta. Tosin hoidon teho kestää myös kauan, noin kahdeksan vuotta, sanoo Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Suomalaisista noin 20 % kärsii siitepölyallergiasta. Koivu ja heinä ovat merkittävimmät siitepölyallergian aiheuttajat. Pistäisallergia on harvinaisempaa, noin kaksi prosenttia väestöstämme on allergisia ampiaisen ja mehiläisen myrkylle.
Allergia- ja Astmaliiton neuvontanumerot:
Allergianeuvonta, p. 0600 14419. Ma, ti, ke klo 9-13, to klo 13-17.
Sisäilmaneuvonta, p. 0600 14429. Ti, ke ja to klo 9-12.


Lue lisää hyvästä hengitysilmasta
 
Julkaistu
15.9.2011