• Etusivu
  • Talo

Turvajärjestelmillä vältät vahingon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.03.2013
20119_27780.jpg

Turvajärjestelmillä valvotaan kiinteistöä ja suojataan ihmisiä.

Kiinteistön turvajärjestelmistä on hyötyä vain silloin, kun ne ovat käytössä jo ennen vahingon sattumista. Niillä voidaan valvoa kulkua kiinteistössä, suojata omaisuutta, estää henkilövahinkoja sekä ehkäistä tulipaloja ja vesivahinkoja, kohentaa sähköturvallisuutta ja parantaa tietosuojaa. Lisäksi monet vakuutusyhtiöt myöntävät alennuksia hyvin suojatun kiinteistön vakuutusmaksuista.

Asuntojen turvallisuutta voidaan lisätä rakenteellisten ratkaisujen lisäksi elektronisilla turvajärjestelmillä. Asuintalojen turvallista käyttöä edistäviä sähköisiä ratkaisuja ovat muun muassa:
– ovipuhelin ja videovalvontajärjestelmä
– rikosilmoitinjärjestelmä, josta hälytys voidaan välittää esim. vartiointiliikkeeseen
– paikalliset, huonekohtaiset palovaroittimet tai palovaroitinjärjestelmät
– kosteusvahdit ja kosteuden valvontajärjestelmät

Lisätietoa turvajärjestelmistä

Ovipuhelin ja rikosilmoitin

Ovipuhelimen ansiosta tuntematonta henkilöä ei tarvitse koskaan päästää sisälle. Usein ovipuhelimissa on videokamera ja liiketunnistin ohjauspainikkeiden ja ovikaiuttimen lisäksi. Kamera välittää tarkan kuvan myös hämärässä, kun kameramoduulissa on infrapunalamppu. Lisätietoja kotiisi soveltuvista turvajärjestelmistä saat asiantuntevasta sähköliikkeestä

Asuinkiinteistöjä valvovat älykkäät turvajärjestelmät voivat olla joko langallisia tai langattomia. Rikostilanteessa turvajärjestelmän keskusyksikkö voi ottaa yhteyttä etukäteen ohjelmoituihin puhelinnumeroihin. Pisimmälle kehitetyt turvajärjestelmät on varustettu puhesyntetisaattorilla, joten ne voivat kertoa selkokielisesti hälytyksen syyn. Hälytyksen voi ohjata esimerkiksi naapureille, perheenjäsenen tai tuttavan matkapuhelimeen tai vartiointiliikkeeseen.

Palovaroitin ja kosteusvahti

Palovaroitinjärjestelmä koostuu yksittäisistä varoittimista tai niiden ryhmistä. Yksinkertaisin palovaroitin on huonetilaan asennettava paristokäyttöinen hälytin, joka tunnistaa savun ja lähettää äänimerkin. Nykyisin uusissa rakennuksissa palovaroitin on määräysten mukaan kytkettävä aina verkkovirtaan, jolloin ei tarvitse huolehtia pariston vaihtamisesta.

Palovaroitinjärjestelmässä yksittäisen palovaroittimen toiminta aiheuttaa hälytyksen keskusyksikköön ja tarvittaessa myös muihin palovaroittimiin. Palovaroittimen avulla voidaan välttää palon aiheuttamat mahdolliset henkilövahingot ja varmistaa sammutustyön nopea käynnistyminen.

Suuri osa kalleimmista vesivahingoista syntyy, kun vesijohtovesi vuotaa hitaasti mutta pitkän ajan kuluessa rakenteisiin vioittuneesta vesijohdosta tai kodinkoneesta. Nämä vahingot vaurioittavat rakennusta laajasti ja monella tapaa. Vahinkojen torjumiseksi on kehitetty erilaisia kosteudenvalvontajärjestelmiä, joiden avulla voidaan havaita suurin osa rakennuksen vesijohtojärjestelmän vuodoista jo aikaisessa vaiheessa.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

20119_27781.jpg
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202111_73471.jpg
Suomalaiskotien vaarallisin laite löytyy keittiöstä
Ruuanlaiton jälkeen päälle unohtuneesta liedestä tai vahingossa päälle pyörähtäneestä keittolevystä aiheutuu vuosittain satoja tulipaloja, kertoo LähiTapiola.
20228_79182.jpg
Muoviviemärin kunto voi yllättää - katso pysäyttävä video!
Viemäri haisee? Viemäri pulputtaa? Viemäri tukossa? Näitä oireita ei kannata jättää huomioimatta. Viemäritkin tarvitsevat huoltoa siinä missä muutkin usein käytettävät laitteet ja välineet. Tiedätkö milloin viimeksi viemärisi on huollettu? Onko sinun kiinteistösi viemärit kuvattu? Pahimmassa tapauksessa huoltamaton viemäri aiheuttaa vesivahingon.Tutustu tässä artikkelissa mitkä ovat viemärin ensioireet ja miltä viemärin sisältö voi näyttää videolta pahassa tapauksessa näyttää videolta, kun viemärikuvaus ja huolto on jäänyt tekemättä.
20115_25991.jpg
Kupariputkien käyttöikä?
Kysymys:Hei, Omakotitaloni on valmistunut 1981. Talossa on kaukolämpö, ei lämpöpattereita vaan ilmalämmityssysteemi. Talossa on kupariset käyttövesiputket. Mikä on kupariputkien käyttöikä? Olisiko jo nyt syytä uusia käyttövesiputket? Voiko putkien uusimistarpeen arvioida jotenkin? Jos talossa sattuisi putkivuoto, vaikuttaako vakuutuksen korvausmäärään putkien ikä? Kiitos etukäteen neuvoistanne.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Lait, määräykset ja ohjeet
Rakennus- ja remontointihankkeeseen vaikuttavat monet lait, säädökset, määräykset, direktiivit ja ohjeet. Velvoittavia ja hyvän rakennustavan mukaisia ohjeita ja määräyksiä tulee noudattaa ja niiden kokonaisvaltainen tuntemus koostuukin hyvin laajasta lähdemateriaalista. Tähän artikkeliin on koottuna keskeisimpiä tiedonlähteitä.
20092_14873.jpg
Asuntomarkkinapäivillä orastavaa toiveikkuutta
Suomen Asuntotietokeskuksen vuosittain järjestämä Asuntomarkkinat –huippuseminaari järjestettiin nyt varsin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Maailmantalouden ravistelut näkyvät vahvasti myös suomalaisessa asuntorakentamisessa. Tilannetta ja näkymiä tarkasteltiin Kalastajatorpalla koko päivän kestäneessä seminaarissa, jossa lukuisat alan vaikuttajat arvioivat asuntomarkkinoiden tilaa ja tulevaisuutta omien yrityksiensä tai yhteisöjensä näkökulmista.
20092_15232.jpg
Rakentaja.Fi-TV-esitykset
Rakentaja.fi-TV-esitys on yksi kehittämistämme formaateista, joka antaa mahdollisuuden esittää mm. tuotteiden asennuksiin liittyviä työvaiheita sekä tuote-esittelyjä selkeästi seurattavina esityksinä. Formaatti on otettu käyttöön vuonna 2005 ja tähän päivään mennessä TV-esityksiä on luotu yli 2 000 kappaletta. Esitykset ovatkin vuosien varrella saaneet suuren suosion Rakentaja.fi-palvelun käyttäjien keskuudessa.TV-esitys yhdistää kuvat ja tekstit nopeasti tutustuttavassa muodossa. Esityksen oikeassa reunassa on yleisteksti aiheesta ja jokaisen kuvan alapuolella tarkempi selostus esitettävän kuvan tapahtumista. Kuvien ja tekstien avulla saadaan luotua hyvinkin yksityiskohtaisia työohjeita ja esittelyjä. TV-esitysten vahvuuksia ovat myös mm. niiden helppo seurattavuus ja toimintavarmuus.TV-esityksiä on helppo selata eteen- ja taaksepäin ja ne saa pyörimään myös automaattisesti play-näppäimestä. Ohjelmasta löytyy tulostuspainike, jonka avulla kaikki kuvat teksteineen voidaan listata allekkain ja tulostaa paperille.TV-esitysten katsominen on erittäin käyttäjäystävällistä, sillä se ei vaadi koneelta mitään erityisohjelmia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton