Korjaustyön kotitalousvähennys kannattaa käyttää

Kotitalousvähennys on verotuksessa tehtävä vähennys ja vähennystä saa kotona tai vapaa-ajan asunnolla teetetystä työstä. Kotitalousvähennykseen oikeuttaa tavanomainen kunnossapito- ja perusparannustyö. Yleensä mielletään, että kotitalousvähennystä voi hakea ainoastaan suurista remonteista, mutta myös pelkkä turvalukon asennus tai ulkovaraston maalaus kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin.

käytä kotitalousvähennys hyväksesi-1600x900

Remontti tai lämmitysmuodon muuttaminen on aina tarkkaan harkittu ja suurikin investointi talon, mökin tai osakkeen omistajalle. Remonteista ei useinkaan selviä ilman rahoitusvaihtoehtoja. Kotitalousvähennys on auttaa kompensoimaan osaa kodin perusparannuksien aiheuttamista kuluista.

Kotitalousvähennyksen alaista työtä voidaan teettää myös vanhempiesi tai isovanhempiesi kodissa, esimerkiksi isovanhempien kodin esteettömyyden parantamiseen. Tällaiset remontit hyvin usein kattavat wc-kalusteiden uusimista, oviaukkojen leventämistä tai ulkoportaiden remonttia.

Kotitalousvähennyksen määrä

Koska vähennys on henkilökohtainen, puolisot voivat saada vähennystä yhteensä 4500 euroa vuodessa remonttikuluista. Kotitalousvähennystä on saatavissa muun muassa kaikkiin kotitalouksien suorittamiin energiatehokkuutta parantaviin kunnostustoimenpiteisiin, kuten ilmalämpöpumpun tai maalämmön asentamisesta. Kannattaa huomioida, että öljylämmityksestä luovuttaessa kotitalousvähennyksen osuus on normaalia suurempi eli 7000 euroa.

Kotitalousvähennystä ei voi tehdä muista kuin työkustannuksista. Vähennystä ei saa työhön liittyvistä matkakuluista tai tarvikkeista. Myöskään työssä käytetyn koneen osuudesta ei edelleenkään saa vähennystä. Työt on teetettävä ulkopuolisella eli et voi hakea kotitalousvähennystä, jos työn tekijä asuu samassa taloudessa.

Työt tekevän yrityksen on oltava ennakkoperintärekisterissä, sillä hetkellä, kun teette sopimuksen. Muista tarkista asia, ennen sopimuksen tekemistä. Myös yleishyödyllisen yhteisön tekemästä työstä voi hakea kotitalousvähennystä.

Vähennyskelpoiset korjaustyöt

Kotitalousvähennyskelpoista perusparannus- ja kunnossapitotyötä ovat voimassa olevan määritelmän mukaan esimerkiksi:
 • Keittiön, kylpyhuoneen ja muiden huoneiden sekä sauna- ja kellaritilojen remontti mukaan lukien sähkö- ja putkityöt.
 • Rakennusten ulkokunnostus kuten maalaus ja parvekelasien asennus.
 • Piha-alueeseen kohdistuvat korjaus- ja perusparannustyöt, kuten vesi- ja jätevesijärjestelmiin, lämmitykseen, sähköistykseen sekä ilmastointiin liittyvät korjaus- ja perusparannustyöt. Aurinko- tai maalämpöjärjestelmän rakentaminen.
 • Useat mökkitalkkareiden tarjoamat palvelut vapaa-ajan asunnolla.
 • Erilaisten lämmitysjärjestelmien korjaaminen ja uusiminen.

Vaikka vähennystä ei myönnetä asuntoosakeyhtiöille, osakkeenomistajat saavat asennustyöstä kotitalousvähennyksen, mikäli he ovat yhtiöjärjestyksen mukaan velvollisia suorittamaan asennuksesta aiheutuvat kustannukset.

Esimerkkejä kotitalousvähennykseen oikeuttavista remonttitöistä

Pihalla

 • Piha-alueella tapahtuvat vesijohtojen, jätevesijärjestelmän, sähköistyksen, valaistuksen ja tietoverkkojen kunnostus- ja perusparannustyöt.
 • Asuntoa ja piha-aluetta täydentävien keveiden rakennelmien, kuten pation, terassin, valokatoksen ja laiturin rakentaminen tai purkaminen.
 • Asuntoon kuuluvan terassin tai pation lasitus siten, että tilaa ei samalla lämpöeristetä.
 • Omakotitalon ulkokunnostustyöt, kuten katto, ulkoverhous ja ikkunat.
 • Piha-aidan rakentaminen ja kunnostus.
 • Piha-alueen laatoitus- asfaltointi- ja muut pinnoitustyöt.
 • Pihatien rakentamiskustannukset piha-alueella.
 • Asuinhuoneiston ja parvekkeen sisäosien kunnossapito- ja perusparannustyöt.

Energiaremontit

 • Aurinkopaneelien asennus.
 • Ilmalämpöpumpun huolto.
 • Lämmityskattilan öljypolttimon huolto.
 • Lämmitysjärjestelmän uusiminen, parantaminen ja korjaaminen sekä tällaisen asentaminen ja vanhan purkaminen, jos lämmitystavan muutokseen ei ole myönnetty energia-avustusta.
 • Sähköauton akkujen lataamiseen tarkoitetun kotilatausaseman asennustyöt.

Sisätilat

 • Sisäremonteista esimerkiksi tapetointi, lattiapintojen korjaus tai uusiminen, pesuhuoneen tai saunan remontointi, keittiökaappien asennus ja keskuspölyimurin asennus.
 • Hälytys- ja turvajärjestelmien asennus- ja kunnossapitotyö.
 • Kunnossapito- ja perusparannustyöhön liittyvä valvojan työ.
 • Ilmanvaihtolaitteiden puhdistus, mittaus, säätäminen ja huolto.

Miten kotitalousvähennystä haetaan?

Kotitalousvähennys haetaan verotoimiston kautta, ja sen voi tehdä pääpiirteissään kahdellaeri tavalla: Vähennystä voi hakea etukäteen, heti työn teettämisen jälkeen tai verovuoden lopussa veroilmoituksen yhteydessä.

Vähennyksestä voi toisin sanoen hyötyä myös kesken vuotta ja saada palkasta alennetun veroprosentin ansiosta enemmän rahaa käteen. Hyöty on hyvin konkreettinen ja kotitalousvähennys kannattaa todella käyttää.

Kaikki kuitit ja tositteet työsuorituksesta on muistettava säilyttää. Kuitin saadessa on tarkistettava, että siinä on eritelty työn osuus tarvike-, materiaali-, yms. kuluista. Kuitteja ei tarvitse liittää osaksi hakemusta, vaan verottaja pyytää niitä tarvittaessa. Kuitit tulee säilyttää 6 vuotta verovuoden päättymisestä.

Huomaathan, ettei kotitalousvähennystä voi hakea sijoitusasunnon remontteihin, uudisrakentamiseen tai siihen verrattavissa olevaa täydennys- ja lisärakentamiseen.

Älä tee lainapäätöstä kiireellä

Remontin voi joskus joutua aloittamaan kiireellä ja remonttiin pitää hakea nopeasti lainaa. Kannattaa silti kilpailuttaa lainat ennen lainatarjouksen hyväksymistä, sillä saatat säästää pitkän pennin. Zmarta kilpailuttaa puolestasi yli 25 pankkia ja luotonmyöntäjää. Valitset vain joukosta itsellesi edullisimman vaihtoehdon.

Vertailu helpottaa lainapäätöksen tekemistä, eikä kiireessä tule tehtyä itselle sopimatonta päätöstä. Zmartan hakemuksen täytät vain muutamassa minuutissa ja lainahakemus ei sido sinua vielä mihinkään.

Vertaile vakuudettomia lainoja ja täytä maksuton hakemus >>>


 
Päivitetty
2.6.2022