Mikä on kotitalousvähennys? Lyhyesti todettuna: kotitalousvähennys on verotuksessa tehtävä vähennys ja vähennystä saa kotona tai vapaa-ajan asunnolla teetetystä työstä. Kotitalousvähennykseen oikeuttaa tavanomainen kunnossapito- ja perusparannustyö. Yleensä mielletään, että kotitalousvähennystä voi hakea ainoastaan suurista remonteista, mutta myös pelkkä turvalukon asennus tai ulkovaraston maalaus kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin.
Mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon remontointia suunnitellessa?
Mistä kaikesta voi kotitalousvähennystä saada?
Kodin remontointi sekä esimerkiksi lämmitysmuodon muuttaminen on aina tarkkaan harkittu ja suurikin investointi talon, mökin tai osakkeen omistajalle. Remonteista ei useinkaan selviä ilman säästöjä tai erilaisia rahoitusvaihtoehtoja. Kotitalousvähennys on iso apu ja auttaakin kompensoimaan osaa kodin perusparannuksien aiheuttamista kuluista.
Tiesitkö, että kotitalousvähennyksen alaista työtä voidaan teettää myös vanhempiesi tai isovanhempiesi kodissa, esimerkiksi isovanhempien kodin esteettömyyden parantamiseen. Tällaiset remontit hyvin usein kattavat wc-kalusteiden uusimista, oviaukkojen leventämistä tai ulkoportaiden remonttia.
Kuinka paljon kotitalousvähennystä voi hakea – ja miten sitä haetaan?
Koska vähennys on henkilökohtainen, puolisot voivat saada vähennystä yhteensä 4500 euroa vuodessa remonttikuluista. Kotitalousvähennystä on saatavissa muun muassa kaikkiin kotitalouksien suorittamiin energiatehokkuutta parantaviin kunnostustoimenpiteisiin, kuten ilmalämpöpumpun tai maalämmön asentamisesta. Kannattaa huomioida, että öljylämmityksestä luovuttaessa kotitalousvähennyksen osuus on normaalia suurempi eli 7000 euroa. Kotitalousvähennys on aina kalenterivuosikohtainen, eli vähennys myönnetään siltä vuodelta, jolloin olet maksanut yrityksen laskun.
Kannattaa kokonaiskustannuksia pohtiessaa kuitenkin huomioida, että kotitalousvähennystä ei voi tehdä muista kuin työkustannuksista. Vähennystä ei siis saa työhön liittyvistä matkakuluista tai tarvikkeista. Myöskään työssä käytetyn koneen osuudesta ei edelleenkään saa vähennystä. Työt on teetettävä ulkopuolisella eli et voi hakea kotitalousvähennystä, jos työn tekijä asuu samassa taloudessa.
Mahdollisimman oikean remonttibudjetin saa laskettua pyytämällä tarjouksen tai vaihtoehtoisesti useitakin tarjouksia nähtäväkseen. Näin työstä sekä materiaalikuluista syntyvät kuluarviot ovat lähempänä todellisia kustannuksia kuin että niitä yrittäisi itse arvioida.
Tarjouspyyntöjen pyytämistä sekä oman budjetin arvioimista helpottamaan on luotu palvelu Remppatori.fi, jossa voit helposti pyytää tarjouksen omaan rakennus- tai remontointiprojektiisi.
Työt tekevän yrityksen on oltava ennakkoperintärekisterissä sillä hetkellä, kun teette sopimuksen. Muista tarkista asia, ennen sopimuksen tekemistä. Myös yleishyödyllisen yhteisön tekemästä työstä voi hakea kotitalousvähennystä.
Luotettavan tekijän löytämisessä apuna voi käyttää esimerkiksi Remppatori.fi-palvelua, jossa sinä pääset valitsemaan ammattilaisten joukosta itsellesi sopivimman tekijän. Palvelu toimii yhdistävänä tekijänä työn teettäjän sekä työsuoritteen tekijän välillä.
Mitä sinun tarvitsee tehdä, on julkaista työilmoitus Remppatori.fi-palvelussa. Palvelu huolehtii ilmoituksesi ammattilaisten nähtäville, jonka jälkeen saat vastaanottaa tarjouksia taitavilta ammattilaisilta. Itse tarjouksen pyytäminen ja vastaanottaminen ei velvoita sinua mihinkään.
Valitse vastaanottamista yhteydenotoista itsellesi paras vaihtoehto. Kun teettämäsi työ on valmis, voit julkaista oman arviosi työn sujuvuudesta sekä lopputuloksesta Remppatori.fi-palvelussa.
Kaipaatko esimerkiksi putkiasentajaa?
Löydä itsellesi sopivin putkiasentaja Remppatori.fistä
Kotitalousvähennys haetaan verotoimiston kautta, ja sen voi tehdä pääpiirteissään kahdella eri tavalla:
Vähennystä voi hakea etukäteen, heti työn teettämisen jälkeen tai verovuoden lopussa veroilmoituksen yhteydessä.
Ilmoitusta varten tarvitset seuraavat tiedot kun ostat tehtävän työn yritykseltä: yrityksen Y-tunnus (muista ennakkoperintärekisteri), laskun loppusumma sekä työn arvonlisäverollinen osuus.
Vähennyksestä voi toisin sanoen hyötyä myös kesken vuotta ja saada palkasta alennetun veroprosentin ansiosta enemmän rahaa käteen. Hyöty on hyvin konkreettinen ja kotitalousvähennys kannattaa todella käyttää.
Kaikki kuitit ja tositteet työsuorituksesta on muistettava säilyttää. Kuitin saadessa on tarkistettava, että siinä on eritelty työn osuus tarvike-, materiaali-, ynnä muista sellaisista kuluista. Kuitteja ei tarvitse liittää osaksi hakemusta, vaan verottaja pyytää niitä tarvittaessa. Kuitit tulee säilyttää 6 vuotta verovuoden päättymisestä.
Huomaathan, ettei kotitalousvähennystä voi hakea sijoitusasunnon remontteihin, uudisrakentamiseen tai siihen verrattavissa olevaa täydennys- ja lisärakentamiseen.
Remppatori.fi ja saa työ tehdyksi
Remppatori on tarkoitettu kuluttajille, yrityksille ja taloyhtiöille, jotka etsivät remonttiapua ja urakoitsijoita.
Remppatorissa voi julkaista kaikenlaisia töitä, joille halutaan etsiä sopivin tekijä.
Kun urakoitsija kiinnostuu tarjotusta työstä, se voi ottaa suoraan yhteyttä työn tarjoajaan.
Työn ilmoittaja voi liittää mukaan työn tarkan kuvauksen, aikataulun ja kuvia kohteesta.
Projektin valmistuttua tilaaja voi arvioida työn laadun ja sujuvuuden Remppatorissa. Palvelu tekee yhteistyötä Vastuu Groupin kanssa.