Tunnetko kotitalousvähennyksen kiemurat?
Remontoi ja hyödynnä kotitalousvähennys

Mikä on kotitalousvähennys? Lyhyesti todettuna: kotitalousvähennys on verotuksessa tehtävä vähennys ja vähennystä saa kotona tai vapaa-ajan asunnolla teetetystä työstä. Kotitalousvähennykseen oikeuttaa tavanomainen kunnossapito- ja perusparannustyö. Yleensä mielletään, että kotitalousvähennystä voi hakea ainoastaan suurista remonteista, mutta myös pelkkä turvalukon asennus tai ulkovaraston maalaus kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin.

Mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon remontointia suunnitellessa?
Mistä kaikesta voi kotitalousvähennystä saada?

Kun tulee remontoinnin aika, ota huomioon kotitalousvähennyksen suomat mahdollisuudet.Kun tulee remontoinnin aika, ota huomioon kotitalousvähennyksen suomat mahdollisuudet.

Kodin remontointi sekä esimerkiksi lämmitysmuodon muuttaminen on aina tarkkaan harkittu ja suurikin investointi talon, mökin tai osakkeen omistajalle. Remonteista ei useinkaan selviä ilman säästöjä tai erilaisia rahoitusvaihtoehtoja. Kotitalousvähennys on iso apu ja auttaakin kompensoimaan osaa kodin perusparannuksien aiheuttamista kuluista.

Tiesitkö, että kotitalousvähennyksen alaista työtä voidaan teettää myös vanhempiesi tai isovanhempiesi kodissa, esimerkiksi isovanhempien kodin esteettömyyden parantamiseen. Tällaiset remontit hyvin usein kattavat wc-kalusteiden uusimista, oviaukkojen leventämistä tai ulkoportaiden remonttia.

Kuinka paljon kotitalousvähennystä voi hakea – ja miten sitä haetaan?

Kotitalousvähennyksen määrä

Koska vähennys on henkilökohtainen, puolisot voivat saada vähennystä yhteensä 4500 euroa vuodessa remonttikuluista. Kotitalousvähennystä on saatavissa muun muassa kaikkiin kotitalouksien suorittamiin energiatehokkuutta parantaviin kunnostustoimenpiteisiin, kuten ilmalämpöpumpun tai maalämmön asentamisesta. Kannattaa huomioida, että öljylämmityksestä luovuttaessa kotitalousvähennyksen osuus on normaalia suurempi eli 7000 euroa. Kotitalousvähennys on aina kalenterivuosikohtainen, eli vähennys myönnetään siltä vuodelta, jolloin olet maksanut yrityksen laskun.

Kannattaa kokonaiskustannuksia pohtiessaa kuitenkin huomioida, että kotitalousvähennystä ei voi tehdä muista kuin työkustannuksista. Vähennystä ei siis saa työhön liittyvistä matkakuluista tai tarvikkeista. Myöskään työssä käytetyn koneen osuudesta ei edelleenkään saa vähennystä. Työt on teetettävä ulkopuolisella eli et voi hakea kotitalousvähennystä, jos työn tekijä asuu samassa taloudessa.

Mahdollisimman oikean remonttibudjetin saa laskettua pyytämällä tarjouksen tai vaihtoehtoisesti useitakin tarjouksia nähtäväkseen. Näin työstä sekä materiaalikuluista syntyvät kuluarviot ovat lähempänä todellisia kustannuksia kuin että niitä yrittäisi itse arvioida.

Tarjouspyyntöjen pyytämistä sekä oman budjetin arvioimista helpottamaan on luotu palvelu Remppatori.fi, jossa voit helposti pyytää tarjouksen omaan rakennus- tai remontointiprojektiisi.

Oma remontti on helpompi suunnitella kun tietää tulevat kustannukset ja vähennyksien mahdollisuudet.Oma remontti on helpompi suunnitella kun tietää tulevat kustannukset ja vähennyksien mahdollisuudet.

Mistä löytää luotettavan tekijän remonttiprojektilleen?

Työt tekevän yrityksen on oltava ennakkoperintärekisterissä sillä hetkellä, kun teette sopimuksen. Muista tarkista asia, ennen sopimuksen tekemistä. Myös yleishyödyllisen yhteisön tekemästä työstä voi hakea kotitalousvähennystä.

Luotettavan tekijän löytämisessä apuna voi käyttää esimerkiksi Remppatori.fi-palvelua, jossa sinä pääset valitsemaan ammattilaisten joukosta itsellesi sopivimman tekijän. Palvelu toimii yhdistävänä tekijänä työn teettäjän sekä työsuoritteen tekijän välillä.

Mitä sinun tarvitsee tehdä, on julkaista työilmoitus Remppatori.fi-palvelussa. Palvelu huolehtii ilmoituksesi ammattilaisten nähtäville, jonka jälkeen saat vastaanottaa tarjouksia taitavilta ammattilaisilta. Itse tarjouksen pyytäminen ja vastaanottaminen ei velvoita sinua mihinkään.
Valitse vastaanottamista yhteydenotoista itsellesi paras vaihtoehto. Kun teettämäsi työ on valmis, voit julkaista oman arviosi työn sujuvuudesta sekä lopputuloksesta Remppatori.fi-palvelussa.

Kaipaatko esimerkiksi putkiasentajaa?
Löydä itsellesi sopivin putkiasentaja Remppatori.fistä

Remppatori.fi-palvelusta löydät osaavat ammattilaiset moneen eri projektiin.Remppatori.fi-palvelusta löydät osaavat ammattilaiset moneen eri projektiin.

Vähennyskelpoiset korjaustyöt

Kotitalousvähennyskelpoista perusparannus- ja kunnossapitotyötä ovat voimassa olevan määritelmän mukaan esimerkiksi:
 • Keittiön, kylpyhuoneen ja muiden huoneiden sekä sauna- ja kellaritilojen remontti mukaan lukien sähkö- ja putkityöt.
 • Rakennusten ulkokunnostus kuten maalaus ja parvekelasien asennus.
 • Piha-alueeseen kohdistuvat korjaus- ja perusparannustyöt, kuten vesi- ja jätevesijärjestelmiin, lämmitykseen, sähköistykseen sekä ilmastointiin liittyvät korjaus- ja perusparannustyöt. Aurinko- tai maalämpöjärjestelmän rakentaminen.
 • Useat mökkitalkkareiden tarjoamat palvelut vapaa-ajan asunnolla.
 • Erilaisten lämmitysjärjestelmien korjaaminen ja uusiminen.
Löydä omaan remonttiprojektiisi sopiva ammattitaitoinen puuseppä
Nyt on aika toteuttaa kylpyhuoneremontti

Vaikka vähennystä ei myönnetä asunto-osakeyhtiöille, osakkeenomistajat saavat asennustyöstä kotitalousvähennyksen, mikäli he ovat yhtiöjärjestyksen mukaan velvollisia suorittamaan asennuksesta aiheutuvat kustannukset.

Esimerkkejä kotitalousvähennykseen oikeuttavista remonttitöistä

Pihalla

 • Piha-alueella tapahtuvat vesijohtojen, jätevesijärjestelmän, sähköistyksen, valaistuksen ja tietoverkkojen kunnostus- ja perusparannustyöt.
 • Asuntoa ja piha-aluetta täydentävien keveiden rakennelmien, kuten pation, terassin, valokatoksen ja laiturin rakentaminen tai purkaminen.
 • Asuntoon kuuluvan terassin tai pation lasitus siten, että tilaa ei samalla lämpöeristetä.
 • Omakotitalon ulkokunnostustyöt, kuten katto, maalaus, ulkoverhous ja ikkunat.
 • Piha-aidan rakentaminen ja kunnostus.
 • Piha-alueen laatoitus- asfaltointi- ja muut pinnoitustyöt.
 • Pihatien rakentamiskustannukset piha-alueella.
 • Asuinhuoneiston ja parvekkeen sisäosien kunnossapito- ja perusparannustyöt.

Energiaremontit

 • Aurinkopaneelien asennus.
 • Ilmalämpöpumpun huolto.
 • Lämmityskattilan öljypolttimon huolto.
 • Lämmitysjärjestelmän uusiminen, parantaminen ja korjaaminen sekä tällaisen asentaminen ja vanhan purkaminen, jos lämmitystavan muutokseen ei ole myönnetty energia-avustusta.
 • Sähköauton akkujen lataamiseen tarkoitetun kotilatausaseman asennustyöt.

Sisätilat

 • Sisäremonteista esimerkiksi tapetointi, lattiapintojen korjaus tai uusiminen, pesuhuoneen tai saunan remontointi, keittiökaappien asennus ja keskuspölyimurin asennus.
 • Hälytys- ja turvajärjestelmien asennus- ja kunnossapitotyö.
 • Kunnossapito- ja perusparannustyöhön liittyvä valvojan työ.
 • Ilmanvaihtolaitteiden puhdistus, mittaus, säätäminen ja huolto.

Miten kotitalousvähennystä haetaan?

Kotitalousvähennys haetaan verotoimiston kautta, ja sen voi tehdä pääpiirteissään kahdella eri tavalla:
Vähennystä voi hakea etukäteen, heti työn teettämisen jälkeen tai verovuoden lopussa veroilmoituksen yhteydessä.
Ilmoitusta varten tarvitset seuraavat tiedot kun ostat tehtävän työn yritykseltä: yrityksen Y-tunnus (muista ennakkoperintärekisteri), laskun loppusumma sekä työn arvonlisäverollinen osuus.

Vähennyksestä voi toisin sanoen hyötyä myös kesken vuotta ja saada palkasta alennetun veroprosentin ansiosta enemmän rahaa käteen. Hyöty on hyvin konkreettinen ja kotitalousvähennys kannattaa todella käyttää.

Kaikki kuitit ja tositteet työsuorituksesta on muistettava säilyttää. Kuitin saadessa on tarkistettava, että siinä on eritelty työn osuus tarvike-, materiaali-, ynnä muista sellaisista kuluista. Kuitteja ei tarvitse liittää osaksi hakemusta, vaan verottaja pyytää niitä tarvittaessa. Kuitit tulee säilyttää 6 vuotta verovuoden päättymisestä.

Huomaathan, ettei kotitalousvähennystä voi hakea sijoitusasunnon remontteihin, uudisrakentamiseen tai siihen verrattavissa olevaa täydennys- ja lisärakentamiseen.

Remppatori.fi ja saa työ tehdyksi

Remontoi kotisi kuntoon. Löydä osaavat tekijät Remppatori.fi-palvelusta.Remontoi kotisi kuntoon. Löydä osaavat tekijät Remppatori.fi-palvelusta.

Remppatori– remontillesi luotettava tekijä

Remppatori on tarkoitettu kuluttajille, yrityksille ja taloyhtiöille, jotka etsivät remonttiapua ja urakoitsijoita.

Remppatorissa voi julkaista kaikenlaisia töitä, joille halutaan etsiä sopivin tekijä.

Kun urakoitsija kiinnostuu tarjotusta työstä, se voi ottaa suoraan yhteyttä työn tarjoajaan.

Työn ilmoittaja voi liittää mukaan työn tarkan kuvauksen, aikataulun ja kuvia kohteesta.

Projektin valmistuttua tilaaja voi arvioida työn laadun ja sujuvuuden Remppatorissa. Palvelu tekee yhteistyötä Vastuu Groupin kanssa.


 
Päivitetty
31.1.2023