• Etusivu
  • Talo

Ontelolaatat nopeuttavat pientalorakentamista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.01.2024
202211_79927.jpg

Ontelolaatta-alapohja valmistuu nopeasti ja talon rungon pystytys voidaan aloittaa jo seuraavana päivänä.

Talon rakentamista suunnitellessa kannattaa ehdottomasti huomioida toteutustapojen kustannustehokkuus työmaalla. Tähän tehdasvalmisteiset betonielementit tarjoavat erinomaisen ratkaisun. Ontelolaattoja hyödyntämällä säästetään monta työvaihetta tontilla ja vauhditetaan rakennusprojektin valmistumista.

Ala- ja välipohjaratkaisua miettivät mieltävät ontelolaatat suuriin rakennuksiin, kuten kerrostaloihin kuuluviksi. Todellisuudessa pientalorakentamisessa on jo kauan käytetty ontelolaattoja. Syitä on useita, mutta yksi elementtirakentamisen eduista on sen nopeus. Elementtien asentamiseen kuluu aikaa vain muutama tunti. Työmaalle jää tehtäväksi vain vähän muotti- ja valutöitä, kun ainoastaan elementtien saumojen kohdat liitetään betonijuotoksilla.

Ontelolaatoilla isojakin huonetiloja ilman kantavia seiniä

Ontelolaattarakenne on nopein tapa toteuttaa kantava kivirakenteinen ala-, väli- tai yläpohja työmaalla. Normaalin pientalon välipohjan asennus kestää korkeintaan pari tuntia.

Ontelolaatat soveltuvat käytettäviksi kaikkien kivirakenteisten seinämateriaalien yhteydessä. Yleisimmin ontelolaattaa käytetään pientaloissa harkkorakenteisen seinän päällä kantavana väli- tai yläpohjarakenteena. Betonilaattojen esijännitetyt teräkset yhdessä rakennetta keventävien onteloiden kanssa mahdollistavat pitkienkin jännevälien toteuttamisen. Tämä tuo vapautta tilojen suunnitteluun, kun vältytään kantavien väliseinien rakentamiselta.

Nopeuden ja vaivattomuuden ohella ontelolaatat ovat turvallinen ja laadukas ratkaisu, joka soveltuu ympärivuotiseen rakentamiseen.

<p data-block-key="7oovi">Ontelolaattavälipohja mahdollistaa isojen yhtenäisten huonetilojen rakentamisen.</p>
Ontelolaattavälipohja mahdollistaa isojen yhtenäisten huonetilojen rakentamisen.

Turvallinen perustus − tuulettuva alapohja ontelolaatoista

Tuulettuva alapohja on kosteusteknisesti varma ja turvallinen ratkaisu talon alapohjaksi. Kestävä betonirakenteinen ontelolaatta-alapohja sietää hyvin vaihtelevia kosteusolosuhteita ja on lisäksi materiaalitiiviyden puolesta suositeltava vaihtoehto radonherkillä alueilla. Valmisosarakenteena se vähentää myös työmaa-aikaisen kuivattamisen tarvetta.

Ontelolaatoilla rakennetuissa alapohjarakenteissa eriste asennetaan yleensä laatan päälle, mutta EPS-eriste voi olla myös valmiina elementin alapintaan kiinnitettynä. Kun ontelolaatat jo asennettaessa tukeutuvat päistään perusmuurin päälle, ei matalassa ryömintätilassa tarvitse rakentaa ja purkaa tukirakenteita.

Pitkät jännevälit mahdollistavat vapaasti tuulettuvan avoimen ryömintätilan ja tuovat säästöjä tarvittavien perustusrakenteiden ja mahdollisten paalujen määrässä.

<p data-block-key="xoilo">Ontelolaatoilla rakentuu kestävä ja kosteusteknisesti turvallinen alapohjarakenne.</p>
Ontelolaatoilla rakentuu kestävä ja kosteusteknisesti turvallinen alapohjarakenne.

Ammattilaisen näkemyksiä ontelolaattojen käytöstä

Yli 30 vuotta pääkaupunkiseudulla ja länsirannikolla elementtiasennusten parissa toiminut Mepora Oy:n Jukka Ojanen kertoo, että vuosi vuodelta elementtialapohjat ja ontelolaatastot ovat yleistyneet pientalorakentajien keskuudessa.

− Yleistymiseen ovat vaikuttaneet monet seikat: tietoa on saatavissa aiempaa paremmin ja rakentajat ovat havainneet menetelmän hyväksi. Ennen kaikkea monet tyytyväiset asiakkaat ovat kertoneet valinnastaan muille rakentajille.

Jukka näkee valintakriteereissä etuina erityisesti asennuksen nopeuden ja kustannustehokkuuden.

− Ontelolaattojen käyttö on nykyisin yleistä. Sitä ei enää pidetä erikoisena ja kalliina ratkaisuna, vaan on huomattu sen mukanaan tuomat hyödyt kuten helppous, nopeus, laatuvarmuus sekä rakentamisen kokonaisedullisuus, Jukka toteaa.

Talo
perustukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

miehet nostavat kipsilevyä kattoon
Kiinnitä rakennuslevyt liimavaahdolla
Levyjen kiinnitys seinille ja kattoon saattaa olla hankalaa - ruuvit putoilevat ja ruuviväännin painaa. Myös rakennusvaiheisten eristelevyjen esimerkiksi rossipohjalevyjen pitävä ja nopea kiinnittäminen askarruttaa. Uretaanivaahtoja työhön löytyy, mutta mikä niistä on luotettava ja pitää varmasti?
20151_42023.jpg
Pidä radon poissa kodistasi
Keuhkosyöpää aiheuttava maasta tuleva radon voidaan poistaa sisäilmasta rakennustekniikan avulla. Säteilyturvakeskuksen selvityksen mukaan radonputkiston aktivointi eli radonputkistoon asennettavan huippuimurin käyttöönotto on tehokkain radonkorjausmenetelmä. Se alentaa radonpitoisuutta keskimäärin 75–94 prosenttia, parhaimmillaan yli 99 prosenttia.
SafeDrying toimintaperiaate
Innovatiivinen kuivatusjärjestelmä Rakennusfysiikka-seminaarin palkintoehdokkaana
Tämän vuoden Rakennusfysiikka-seminaarissa jaetaan viidettä kertaa kosteusturvallisen rakentamisen palkinto. Yksi voittajaehdokkaista on SafeDrying-järjestelmä tutkimuksella "Kastuneen tiiliseinän kuivattaminen seinän sisään upottamalla asennetulla ilmakiertoisella kuivatusjärjestelmällä". SafeDrying on jo toista kertaa kuuden vuoden sisään ehdokkaana kosteusturvallisen rakentamisen palkinnon saajaksi.
202010_67212.jpg
Perustamistavoista johtuvat kosteusongelmat voidaan korjata tehokkaasti sisäpuolelta
Helsingin Töölössä Apollonkadulla sijaitsevassa taloyhtiössä oli ollut haastavia kosteusongelmia kymmenien vuosien ajan. Kalliista korjauksista huolimatta ongelmat aina palasivat ja oikeaa korjausratkaisua ei löytynyt. Asunnon omistaja Tuomas Häme kuitenkin alkoi tutkimaan asiaa ja löysi lopulta sopivan ratkaisun ongelmaan.
201511_44936.jpg
Voiko talvella betonoida?
Betonointi kylminä vuodenaikoinaTalvisaikaan rakentaminen ja erityisesti betonointi voi olla todella haasteellista lähinnä kovien pakkasten vuoksi. Normaalisti talviajaksi lasketaan aika jolloin vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi nolla-asteen alapuolelle. Käytännössä betonoinnin osalta ongelmien välttämiseksi on ryhdyttävä kuitenkin jo keskilämpötilan laskiessa alle + 5 asteen.Talvibetonoinnin ongelmia ovat erityisesti betonin liian nopea lämpötilan lasku joka aiheuttaa veden ja sementin reaktioiden hidastumista. Tällöin betonin jäätymislujuuden ja muotinpurkulujuuden saavuttaminen hidastuu. Ääritapauksessa betoni jäätyy ja vaurioituu ennen kuin jäätymislujuus on saavutettu eikä rakenne saavuta sille tarkoitettua lujuutta. Hitaampaan lujuuden kehitykseen kannattaa varautua tapauskohtaisesti lämpötilan ollessa + 10 astetta.
201111_28574.jpg
Vesikatto – kattoturvatuotteet
Hyvä vesikatto suojaa taloa sen koko elinkaaren ajan. Vesikatteen pintamateriaalina käytetään esimerkiksi tiiltä ja terästä. Kokonaisuuden täydentävät kestävät kattoturvatuotteet kuten talotikkaat, kattosillat ja lumiesteet. Vesikaton turvavarusteet tehdään hyvin hitsattavista teräksistä tai muista tarkoitukseen soveltuvista metalleista. Rakennuksessa pitää olla turvallinen pääsy vesikatolle. Tämä voidaan järjestää rakennuksen sisäpuolisena yhteytenä, ulkopuolisena yhteytenä tai tarvittaessa molemmin tavoin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton