Ontelolaatat nopeuttavat pientalorakentamista

Ala- ja välipohjaratkaisua miettivät mieltävät ontelolaatat suuriin rakennuksiin, kuten kerrostaloihin kuuluviksi. Todellisuudessa pientalorakentamisessa on jo kauan käytetty ontelolaattoja. Syitä on useita, mutta yksi elementtirakentamisen eduista on sen nopeus. Elementtien asentamiseen kuluu aikaa vain muutama tunti. Työmaalle jää tehtäväksi vain vähän muotti- ja valutöitä, kun ainoastaan elementtien saumojen kohdat liitetään betonijuotoksilla.

Ontelolaatta-alapohja valmistuu nopeasti ja talon rungon pystytys voidaan aloittaa jo seuraavana päivänä.

Ontelolaatta-alapohja valmistuu nopeasti ja talon rungon pystytys voidaan aloittaa jo seuraavana päivänä.

Ontelolaatat kivirakenteiden varaan

Ontelolaattarakenne on nopein tapa toteuttaa kantava kivirakenteinen ala-, väli- tai yläpohja työmaalla. Normaalin pientalon välipohjan asennus kestää korkeintaan pari tuntia. PARMAontelolaatat soveltuvat käytettäviksi kaikkien kivirakenteisten seinämateriaalien yhteydessä. Yleisimmin ontelolaattaa käytetään pientaloissa harkkorakenteisen seinän päällä kantavana väli- tai yläpohjarakenteena. Betonilaattojen esijännitetyt teräkset yhdessä rakennetta keventävien onteloiden kanssa mahdollistavat pitkienkin jännevälien toteuttamisen. Tämä tuo vapautta tilojen suunnitteluun, kun vältytään kantavien väliseinien rakentamiselta. Nopeuden ja vaivattomuuden ohella ontelolaatat ovat turvallinen ja laadukas ratkaisu, joka soveltuu ympärivuotiseen rakentamiseen.

Ontelolaattavälipohja mahdollistaa isojen yhtenäisten huonetilojen rakentamisen.Ontelolaattavälipohja mahdollistaa isojen yhtenäisten huonetilojen rakentamisen.

Tuulettuva alapohja ontelolaatoista

Tuulettuva alapohja on kosteusteknisesti varma ja turvallinen ratkaisu talon alapohjaksi. Kestävä betonirakenteinen ontelolaatta-alapohja sietää hyvin vaihtelevia kosteusolosuhteita ja on lisäksi materiaalitiiviyden puolesta suositeltava vaihtoehto radonherkillä alueilla. Valmisosarakenteena se vähentää myös työmaa-aikaisen kuivattamisen tarvetta.

Ontelolaatoilla rakennetuissa alapohjarakenteissa eriste asennetaan yleensä laatan päälle, mutta EPS-eriste voi olla myös valmiina elementin alapintaan kiinnitettynä. Kun ontelolaatat jo asennettaessa tukeutuvat päistään perusmuurin päälle, ei matalassa ryömintätilassa tarvitse rakentaa ja purkaa tukirakenteita. Pitkät jännevälit mahdollistavat vapaasti tuulettuvan avoimen ryömintätilan ja tuovat säästöjä tarvittavien perustusrakenteiden ja mahdollisten paalujen määrässä.

Ontelolaatoilla rakentuu kestävä ja kosteusteknisesti turvallinen alapohjarakenne.Ontelolaatoilla rakentuu kestävä ja kosteusteknisesti turvallinen alapohjarakenne.

Ammattilaisen näkemyksiä ontelolaattojen käytöstä

Noin 30 vuotta pääkaupunkiseudulla ja länsirannikolla elementtiasennusten parissa toiminut Mepora Oy:n Jukka Ojanen kertoo, että vuosi vuodelta elementtialapohjat ja ontelolaatastot ovat yleistyneet pientalorakentajien keskuudessa. Yleistymiseen ovat vaikuttaneet monet seikat: tietoa on saatavissa nykyisin paremmin ja rakentajat ovat havainneet menetelmän hyväksi. Ennen kaikkea monet tyytyväiset asiakkaat ovat kertoneet valinnastaan muille rakentajille.

Jukka näkee valintakriteereissä etuina erityisesti asennuksen nopeuden ja kustannustehokkuuden. - Ontelolaattojen käyttö on nykyisin yleistä. Sitä ei enää pidetä erikoisena ja kalliina ratkaisuna, vaan on huomattu sen mukanaan tuomat hyödyt kuten helppous, nopeus, laatuvarmuus sekä rakentamisen kokonaisedullisuus, Jukka toteaa.

PARMAontelolaatat kohteeseesi

Parman toimitukseen kuuluu elementtien tuotesuunnittelu, valmistus ja toimittaminen työmaalle. Tuotesuunnittelu tarkoittaa elementtien raudoituksen suunnittelua. Kohteesi perustus-/rakennesuunnittelijan tulee toimittaa lähtötietodot (tasopiirustukset, kuormitustiedot sekä elementtien mittapiirustukset) tuotesuunnittelun pohjaksi. Halutessasi löydät Parman avulla myös ammattitaitoisen rakennesuunnittelijan tai –asentajan. Suunnittelijan ja asentajan yhteystietoja voit kysyä tilauksen yhteydessä suoraan lähimmältä myyjältä.

Ontelolaattojen toimitusaika on noin neljä viikkoa tilauksesta, mikä on hyvä huomioida rakennusaikataulussa. PARMAontelolaatat -kokonaisratkaisut hinnoitellaan kohdekohtaisesti ja hintaan vaikuttavat mm. rakennuksen monimuotoisuus, toimitusaika ja sijainti. Ratkaisu kokonaiskustannuksiltaan edullinen perustuen mm. pieneen materiaalihukkaan ja nopeuteen.

Suunnitteletko rakentamista? Jätä yhteydenottopyyntö


 
Päivitetty
11.2.2021