Riittämätön ilmanvaihto voi pilata löylyjen tuoman nautinnon

Saunan remonttia suunniteltaessa kannattaa miettiä, miten toimiva ilmanvaihto toteutetaan. Hyvin toteutettu ilmanvaihto lisää löylyjen tuomaa nautintoa ja kuivaa tilat kylpemisen jälkeen. Sauna pysyy jatkuvasti raikkaana ja sinne on mukava mennä kerta toisensa jälkeen.

Valitse venttiileille oikea paikka

Oikea paikka korvausilmaventtiilille on n. 40 – 50 cm kiukaan kivipinnan yläpuolella, kiukaan takana tai sivulla. Näin otettaessa löylyä mukaan ehtii happipitoista ja raikasta ulkoilmaa.

Ennen korvausilmaventtiili sijoitettiin usein alas, jopa lattiatasolle. Ajatuksena oli tuottaa riittävästi ilmaa puukiukaalle, joita kiukaat pääasiassa olivat. Tämä tapa kylmettää suotta lattian ja etenkin talviaikaan lisää lämmitystarvetta lattialämmitteisessä tilassa.

Poistoilmaventtiilin oikea paikka on mahdollisimman kaukana korvausilmaventtiilistä, kuitenkin niin ettei kylpijälle aiheudu vedontunnetta.

Osta venttiilit Jäsentukusta

Lue lisää pesutilojen ilmanvaihdosta
1920

Valitettavan usein saunaan on valittu korvausilmaventtiiliksi aivan tavallinen lautasventtiili, jota ei edes vaivauduta avaamaan saunottaessa tai se suljetaan, kun löylyt on otettu. Näin toimittaessa saunan kuivuminen hidastuu ja pahimmassa tapauksessa saunaan alkaa muodostua tunkkainen haju.

Sähkökiukaallisessa löylyhuoneessa korvausilmaventtiilin oikea paikka on kiukaan sivulla tai yläpuolella, 40 – 60 cm kiukaan kivipinnan yläpuolella.Sähkökiukaallisessa löylyhuoneessa korvausilmaventtiilin oikea paikka on kiukaan sivulla tai yläpuolella, 40 – 60 cm kiukaan kivipinnan yläpuolella.
Saunan vanhan korvausilmaventtiilin vaihto käy helposti (malli VT-100 / S-100).Saunan vanhan korvausilmaventtiilin vaihto käy helposti (malli VT-100 / S-100).

Sauna kuuluu kiinteänä osana asuintiloja. Kannattaa muistaa, että saunan ilmanvaihto on osa kaikkien tilojen ilmanvaihtoa!

Sauna kuuluu kiinteänä osana asuintiloja. Kannattaa muistaa, että saunan ilmanvaihto on osa kaikkien tilojen ilmanvaihtoa!Sauna kuuluu kiinteänä osana asuintiloja. Kannattaa muistaa, että saunan ilmanvaihto on osa kaikkien tilojen ilmanvaihtoa!
Muistathan:

- Kiukaan lähelle sijoitettavan säädettävän korvausilmaventtiilin kautta johdetaan ulkoilma sisään saunan alaosaan.
- Ilmaa poistetaessa suoraan seinän läpi ulos, säädettävä poistoilmaventtiili sijoitetaan ylös seinälle - ei kiukaan lähelle.
- Jos sauna toimii myös pesutilana, säädettävä korvausilmaventtiili sijoitetaan myös alas peseytymispaikan lähelle. (Lähde: RT-Kortisto)
 
Julkaistu
20.4.2015